مقالات آموزشی پزشکبان

نوار قلبی

افراد زیادی وجود دارند که در دنیا درگیر بیماری‌های قلبی و عروقی بوده و یا ممکن است به این بیماری مشکوک باشند. در گذشته به دلیل کمبود امکانات در زمینه پزشکی، تشخیص بیماری‌های قلبی، کار چندان راحتی نبود و یا به‌سختی می‌توانستند، نوع بیماری را تشخیص و اقدام به درمان آن پردازند. اما امروزه نوار قلبی،(Electrocardiogram) یکی از ساده‌ترین روش‌هایی است که پزشکان از آن برای معاینات و بررسی عملکرد قلب، بهره می‌گیرند.

تست نوار قلبی، تابه‌حال توانسته اطلاعات مفید و مناسبی را در اختیار بیماران قرار دهد و می‌توان گفت، یکی از روش‌های پرکاربرد و تشخیصی مهم در مورد بیماری‌های قلبی به شمار رود.

امروز در این صفحه از سایت پزشکبان، در کنار شما همراهان عزیز هستیم تا در مورد نوار قلبی و موارد مربوط به آن، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. بنابراین اگر قصد انجام نوار قلب را دارید، می‌توانید تا انتهای این مطلب، با ما همراه باشید. شما می‌توانید با خواندن این مقاله، اطلاعات مفید و جامعی را درباره نوار قلب و خواندن نوار قلب به زبان ساده کسب نمایید. پیشاپیش امیدواریم از خواندن این مطلب، نهایت استفاده و لذت را ببرید.

پزشک پیشنهادی: بهترین دکتر قلب در تهران

نوار قلب نرمال

در قسمت ابتدایی این محتوا تا حدی با مفهوم کلی نوار قلب و هدف از استفاده آن، آشنا شدید. اکنون در این بخش، قصد داریم تا درباره نوار قلب نرمال، صحبت کنیم.

در نوار قلب نرمال خواندن نوار قلب به زبان ساده بدین‌گونه است که ریتم سینوسی منظم باید عددی بین بازه ۶۰ الی ۱۰۰ ضربه در دقیقه ثبت شود. همچنین تمامی فواصلی که در این امر مهم هستند و اهمیت بالایی دارند، در خواندن نوار قلب به زبان ساده باید در یک محدوده‌ای نرمال و عادی قرار گیرد. در نوار قلبی، اطلاعات و فاکتور‌های مختلفی وجود دارد که تمامی جزئیات آن توسط متخصص برای شما مورد بررسی قرار می‌گیرد.

توجه داشته باشید در صورتی که عدد بیان شده در آزمایش نوار قلب، خارج از این محدوده باشد، نوار قلب شما از حالت نرمال خارج بوده و بایستی به متخصص قلب مراجعه کنید.

تفسیر نوار قلب

پس از اینکه شما آزمایش قلب را انجام دادید، مرحله بعد در خواندن نوار قلب به زبان ساده، تفسیر نوار قلب است. توجه داشته باشید که پس از انجام آزمایش، باید نتیجه آن توسط پزشک عمومی و یا متخصص مورد بررسی قرار گیرد. پزشک برای تفسیر نوار قلب، ممکن است در همان رو و یا در جلسه بعدی ملاقات حضوری، درباره تست آزمایش نوار قلبی، با شما مشورتی داشته باشد. خواندن نوار قلب به زبان ساده می‌تواند درباره موارد زیر، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهد.

ضربان قلب

یکی از مهم‌ترین مواردی که در نوار قلب، به آن توجه می‌شود، ضربان قلب است. پزشکان، غالباً می‌توانند این کار را به صورت کاملاً فیزیکی اندازه‌گیری کنند. اما در صورتی که این کار، قابل‌انجام نباشد؛ یعنی پیداکردن نبض سخت باشد، پزشک استفاده از نوار قلب را به شما پیشنهاد می‌دهد.

پزشک پیشنهادی: بهترین جراح بینی استخوانی در تهران

ریتم قلب

فاکتور و یا مورد دومی که در آزمایش نوار قلب، مورد بررسی قرار می‌گیرد، ریتم قلب است. در واقع، ریتم قلب ممکن است ناشی از عملکرد غیرنرمال هر بخش از عضله‌ای از قلب باشد.

همچنین در انتهای این بخش توجه داشته باشید که تشخیص سکته قلبی، خون و اکسیژن‌رسانی، تغییر ساختار قلب در این آزمایش ساده توسط پزشک، قابل‌تشخیص است.

دستگاه نوار قلب
دستگاه نوار قلب به ما مبزان سلامت قلبمان را نشان می‌دهد و اگر مشکلی در ضربان قلب وجود داشته باشد با این دستگاه مشخص می‌شود.

دستگاه نوار قلب

برای آشنایی با دستگاه نوار قلب، می‌توان گفت که دستگاه نوار قلب یا همان الکتروکاردیوگراف با نمونه‌برداری از نحوه انتشار سیگنال‌های الکتریکی در نواحی مختلف بدن و اندازه‌گیری آن‌ها در مقایسه با زمان، امواج قلب را به دست می‌آورد که به آن دستگاه نوار قلب گفته می‌شود. اجزای کلی و اصلی این دستگاه، عبارت‌اند از:

  • اتصالات اصلی
  • صفحه‌کلید
  • باتری
  • پرینتر

همچنین دستگاه نوار قلب انواع مختلفی دارد که عبارت‌اند از تک کانال، دو، سه، شش و دوازده کانال که در خدمات پزشکی، قابل‌استفاده است. علاوه بر آن در انواع جدیدتر این دستگاه، ممکن است صفحه‌نمایش و پرینتر وجود نداشته باشند و دستگاه به کامپیوتر متصل شود و اطلاعات بیمار را در مانیتور کامپیوتر نمایش دهد. به‌وسیله دستگاه‌های نوار قلب ساده و پیشرفته می‌توان احتمال وجود بیماری‌ها و مشکلات زیر را به‌راحتی تشخیص داد.

  • گرفتگی عروق قلب
  • آریتمی قلبی
  • نارسایی قلبی
  • ضخیم‌شدن دیواره‌های قلب در اثر فشارخون بالا یا بیماری‌های دیگر
  • حمله قلبی
  • بررسی تأثیرات حمله قلبی اولیه
  • بررسی نواحی از قلب که خون‌رسانی کافی ندارند
  • اختلالات الکترولیتی در بدن
  • و…

نوار قلب خطرناک

همان‌طور که در قسمت‌های قبل مطالعه کردید، نوار قلب یک نوع آزمایش ساده و بدون هیچ‌ گونه درد بوده که با استفاده از آن می‌توان سلامت و کارکرد قلب و عروق را ارزیابی کرد. بنابراین در حالت کلی می‌توان گفت، با استفاده از این دستگاه، ناهنجاری‌های قلب قابل‌تشخیص است. اما سؤال اصلی در این قسمت این است که نوار قلب خطرناک چیست و در صورتی که نوار قلب ما چه علائم یا نشانه‌هایی داشته باشد، به آن نوار قلب خطر‌ناک می‌گویند.

اصلی‌ترین عاملی که می‌تواند نشان‌دهنده آن باشد که نوار قلب شما دارای مشکل است، نامنظم‌بودن ضربان و ریتمیک قلب شماست. بنابراین در خواندن نوار قلب به زبان ساده توجه داشته باشید، در صورتی که نوار قلب شما در برخی از امواج حالت عادی خود را ازدست‌داده باشد و به صورت غیرنرمال باشد، خطرناک خواهد بود.

پزشک پیشنهادی: بهترین جراح بینی ترمیمی

نحوه گرفتن نوار قلب

در قسمت‌های قبل با خواندن نوار قلب به زبان ساده آشنا شدید و اطلاعات کلی درباره آن کسب نمودید. اکنون ممکن است برای شما این سؤال پیش بیاید که نحوه گرفتن نوار قلب چگونه است؟

انجام آزمایش نوار قلب در تمامی بیمارانی که در حالت سوپاین و یا طاق‌باز قرار گرفته‌اند، فرایند راحتی بوده و بدون هیچ‌گونه دردسری قابل‌انجام است. اما در صورتی که تجربه کافی در این زمینه را ندارید، می‌توانید مراحل زیر را به ترتیب طی کنید.

  1. در ابتدا لازم است تا محل چسباندن لید‌ها را بر روی بدن بیمار مشخص کنید.
  2. برای مشخص‌کردن لید‌های نوار قلب، باید تعداد ۵ خط بر روی سینه بیمار کشیده شود.
  3. دقت داشته باشید که خط اولی که کشیده می‌شود باید بین دنده چهارم و پنجم در سمت راست بدن بیمار باشد.
  4. خط بعدی که در قسمت چپ سینه بیمار رسم می‌شود خطی به نام میدکلاویکولار خواهد بود.
  5. سپس در مرحله بعد، باید خط آگزیلاری Axillary مشخص شود.
  6. در نهایت در قسمت پهلوی چپ خط آگزیلاری میانی کشیده می‌شود.
  7. در مرحله پایان می‌توانید لید‌ها را بر روی نقاط مشخص شده، بچسبانید و اقدام به انجام آزمایش نوار قلب کنید.
نوار قلب چیست
نوار قلبی فرایندی است که به ما از میزان ضربان و فعالبت قلبمان گذارش می‌دهد و در صورت وجود مشکل در نوار فلبی میتوان متوجه آن شد.

هزینه نوار قلب

در رابطه با هزینه نوار قلب، جالب است بدانید که هزینه نوار قلب با توجه به تعرفه مشخصی بیان می‌شود. بیماران دارای بیمه، می‌توانند با استفاده از بیمه هزینه آن را کاهش داده و از این خدمات، استفاده کنند.

علاوه بر این مورد باید توجه داشته باشید در هنگامی که بیمار علاوه بر نوار قلب، هم‌زمان یک یا چند تست دیگر نیز انجام داده باشد، طبیعتاً هزینه خدمات تشخیصی وی، بیشتر خواهد بود.

پزشک پیشنهادی: بهترین جراح بینی در شیراز

سخن پایانی

به پایان بخشی دیگر از مطالب، در سایت پزشکبان، رسیدیم. در طی این مطلب، قصد داشتیم تا در مورد نوار قلب، صحبت کرده و همچنین شما را با خواندن نوار قلب به زبان ساده، آشنا کنیم. همچنین در طول این محتوا در مورد موضوعات مختلفی همچون نوار قلب نرمال، تفسیر نوار قلب، دستگاه نوار قلب، نوار قلب خطرناک، نحوه گرفتن نوار قلب و هزینه نوار قلب صحبت کردیم.

در پایان این محتوا به یاد داشته باشید دستگاه نوار قلب، در واقع یک آزمایش ساده و بدون درد بوده که فعالیت الکتریکی قلب شما را بررسی می‌کند. در طی این فرایند هر ضربان قلب توسط یک سیگنال الکتریکی تحریک می‌شود که از بالای قلب شما شروع شده و به‌طرف پایین می‌رود.

از اینکه تا انتهای این مطلب ما را در سایت پزشکبان، همراهی کردید نهایت سپاس و قدردانی را داریم. در صورت داشتن هرگونه سؤال و یا ابهامی در این زمینه، می‌توانید به‌راحتی آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا در فرصتی مناسب، مشاورین ما به سؤال شما پاسخی کامل دهند. در پایان امیدواریم، مطالب بیان شده در این سایت برای شما مفید و ارزشمند باشد و نهایت استفاده را از آن برده باشید. پزشکبان، آرزومند موفقیت روزافزون شما در تمامی مراحل زندگی‌تان خواهد بود.

سؤالات متداول در مورد خواندن نوار قلب به زبان ساده

اکنون در نهایت می‌خواهیم به بررسی برخی از سؤالات احتمالی شما در مورد این موضوع بپردازیم:

مدت‌زمان انجام این آزمایش چند دقیقه است؟

در حالت کلی مدت‌زمان لازم برای انجام آزمایش نوار قلبی، حدوداً ۱۰ دقیقه است.

آیا گرفتن نوار قلب در زمان بارداری خطرناک است؟

خیر. گرفتن نوار قلب، به جنین آسیبی وارد نمی‌کند و جای هیچ‌گونه نگرانی در این فرایند نیست. در صورتی که زمان غربالگری ۳ماهه اول شما گذشته است، شما باید حتماً آزمایش غربالگری مرحله ۲ را که از ۱۵ تا ۲۰ هفتگی حاملگی به بعد است را انجام دهید.

تست نوار قلب، در چه مواردی برای افراد انجام می‌شود؟

زمانی که افراد علائم زیر را داشته باشد، باید تست نوار قلب را انجام دهد: • درد سینه • سرگیجه، سردرد‌های خفیف یا حالت‌های غش • تپش قلب • افزایش ضربان قلب • تنگی نفس • ضعف و کاهش انرژی برای انجام هر گونه فعالیت ورزشی

منبع: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/tests/ecg

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا