مقالات آموزشی پزشکبان

عفونت ادراری | علائم و درمان‌های متداول

عفونت ادراری نوعی از عفونت ناشی از رشد باکتری و در موارد نادری ویروس‌هاست که دستگاه ادراری مردان و زنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به این صورت که عوامل خارجی یا داخلی زیادی دستگاه ادراری را آلوده به باکتری می‌کنند و همین باعث بروز مشکلات زیادی از جمله عفونت ادراری و سوزش و تکرر ادرار می‌شود.

عفونت ادراری از شایع‌ترین بیماری‌های دردناک برای مردان و زنان است که بخش زیادی از این بیماری از عدم رعایت بهداشت نشات گرفته است. عموماً هنگام بروز علائم اولیه که به صورت دردناکی با درد و سوزش و التهاب همراه است، افراد به فکر درمان‌های خانگی هستند و در صورت ادامه دار شدن این بیماری باید به متخصص کلیه و مجاری ادراری یا دکتر زنان مراجعه کنند.
عفونت ادراری در هر دو بخش دستگاه ادراری زنان و مردان ایجاد می‌شود ولی اکثر بمیاران با عفونت در مثانه و مجاری ادرار به پزشک مراجعه دارند.

بیماری عفونت ادراری در زنان بیشتر از مردان شایع است و خود را نشان می‌دهد و در صورتی که درمان درستی پیشه گرفته نشود ممکن است افراد را با عفونت‌های مکرر و مزمن در دستگاه ادراری مواجه کند. این عفونت که می‌تواند به دلیل مقاومت در برابر آنتی بیوتیک‌ها و حتی ضعف سیستم ایمنی درمان نشود در نهایت به کلیه‎‌ها آسب می‌رساند و در موارد شدیدتر می‌تواند باعث ورود باکتری‌ها به خون و آلودگی آن شود.

پزشکبان در هنگام بررسی علائم کلی و رایج بروز عفونت ادراری در مردان و زنان به این نتیجه رسید که عواملی مانند رابطه جنسی پرخطر و بدون مراقبت، بارداری در زنان، سنگ کلیه مسدود‌کننده مجاری ادرار و مثانه، سیستم ایمنی ضعیف، عدم رعایت بهداشت شخصی، استفاده از کاندوم‌های نامرغوب، سوند‌های ادرار، عدم نوشیدن آب کافی یا نگه داشتن طولانی مدت ادرار در مثانه، همه مواردی هستند که باعث بروز بیماری می‌شوند.

البته باید در نظر داشته باشید که در شرایطی افزایش سن و کاهش فعالیت بدنی، دیابت و پروستات بزرگ، جراحی یا معاینه دستگاه ادراری، ختنه نشدن، بیماری MS از عوامل ایجاد خطر ابتلای عفونت ادراری هستند.

در هنگام درمان‌های خانگی و بدون مراجعه به پزشک عموماً افراد به دنبال قرص برای عفونت ادراری هستند. در این مقاله پزشکبان به بررسی روش‌های درمانی برای زنان و مردان مبتلا می‌پردازد.

پزشک پیشنهادی: زگیل تناسلی از بیماری‌های شایعی است که بین زنان و مردان رخ می‌دهد. برای درمان این بیماری حتما باید به یک پزشک مراجعه کرد، حال سوال‌هایی در این باره پیش می‌آید که دکتری که برای درمان زگیل تناسلی به ان مراجعه کنیم باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟ برای جواب به این سوال و باقی سوال ها همین الان به صفحه بهترین دکتر زگیل تناسلی مراجعه نمایید.

علائم عفونت ادراری

عفونت ادراری در مثانه یا مجاری‌های ادرار کوتاه به این شکل خودشان را نشان می‌دهند:

تکرر ادرار، سوزش و درد هنگام ادرار، تغییر رنگ ادرار همراه با بوی بسیار قوی، احساس پر بودن مثانه و نیاز مداوم به خالی کردن آن، وجود خون در ادرار، خستگی و یا احساس ناخوشی و حتی بی‌خوابی.
البته گا‌هاً عفونت اداری خود را با تب و لرز، در ناحیه کمر و پهلو، حالت تهوع و پریشانی و گیجی هم نشان می‌دهد.

علائم عفونت ادراری در مردان

علائم عفونت ادراری در مردان

مردان نیز از درد و رنج عفونت ادراری مستثنی نیستند و این بیماری در مردان با بروز علائمی مانند درد هنگام ادرار و تخلیه مثانه، تکرر ادرار و وجود خون در ادرار، تغییر رنگ ادرار و کدر شدن آن و بوی بد خود را نشان می‌دهد. البته علائم کلی مانند تب و لرز و احساس درد و پریشانی برای مردان نیز می‌تواند صادق باشد.

درمان عفونت ادراری

از بهترین روش‌های درمانی برای عفونت ادراری استفاده از آنتی بیوتیک‌ها و ضد میکروب‌هاست. اما داروی قابل استفاده برای درمان به شرایط بیمار و علائمی که بروز داده است بستگی دارد و در پروسه بهبود نیز باید تا انتهای دوره درمان باید تمامی دستورات پزشک را اجرا کنید. برای درمان عفونت ادراری انواع آنتی بیوتیک‌ها مبتنی بر شدت عفونت از سوی پزشک تجویز می‌شود. در شرایط می‌توان از آنتی بیوتیک‌های بسیار ضعیف نیز به عنوان درمان خانگی برای عفونت ادراری استفاده کرد.

درمان عفونت ادراری در خانه

بهترین درمانی که باری عفونت ادراری در مردان و زنان به عنوان درمان عفونت ادراری در خانه می‌توان در نظر گرفت نوشیدن بسیار زیاد آب است. نوشیدن روزانه ۲ تا ۳ لیتر آب باعث افزایش ادرار در نتیجه پاکسازی مجاری ادرار می‌شود. اما از دیگر مواردی که به عنوان درمان خانگی برای رفع عفونت ادراری استفاده می‌شوند عبارت‌اند از:

  • زغال اخته

شاید شما هم شنیده باشید که زغال اخته منبعی از ویتامین سی است و خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد عفونی کنندگی و آنتی باکتریالی نیز دارد. از این رو می‌توان از این زغال اخته برای درمان عفونت ادراری و به عنوان خوراکی که مانع از چسبندگی باکتری‌ها به دیواره مجاری ادرار می‌شود استفاده کنید.

  • آب هندوانه

آب هندوانه یکی از بهترین میوه‌های مفید با خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی برای رفع و درمان عفونت ادراری است و باعث پاکسازی کلیه‌ها و مجاری ادراری و مانع از رشد دوباره باکتری‌ها در آن می‌شود.

  • آب خیار

خیار از جمله میوه‌های ادرار‌آور است و خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، بنابراین آب خیار یکی از درمان‌های خانگی است که برای افزایش ادرار و در نتیجه پاکسازی مجاری ادراری استفاده می‌شود. جال است بدانید مصرف روزانه آب خیار مانع از رشد باکتری‌ها در مجاری ادراری نیز می‌شود.

  • دمنوش زنجبیل

دمنوش زنجبیل با این عنوان که زنجبیل یک ضد التهاب و مسکنی قوی است و خاصیت آنتی بیوتیک‌ها را هم دارد می‌تواند باعث کاهش درد شکمی و پهلوی ناشی از عفونت ادراری شود و با افزایش تعداد دفعات دفع مایعات به پاکسازی مجاری ادراری کمک می‌کند. در این روش می‌توانید تا روزانه ۳ لیوان دمنوش را هم مصرف کنید.

  • جوش شیرین

در مراحل اولیه بروز علائم عفونت ادراری می‌توانید از یک راه ساده درمان با استفاده از جوش شیرین استفاده کنید. تنها کافی است یک قاشق چایخوری پودر جوش شیرین را در یک لیوان آب بریزید و بعد با استفاده از محلول حاصل شده دستگاه ادراری خود را شست‌وشو دهید. جوش شیرین با خنثی کردن حالت اسیدی ادرار مانع از ایجاد درد و سوزش می‌شود.

درمان عفونت ادراری در خانه

داروی عفونت ادراری

اما بهترین قرص برای عفونت اداری در یک نگاه کلی عبارت است از مواردی شامل:

  • تریمتوپریم
  • فسفومایسین
  • نیتروفورانتوئین
  • سفالکسین
  • سفتریاکسون
  • فلوروکینولون
  • سوفلونامید
  • آموکسی سیلین
  • سفالوسپورین
  • تری متوپریم
  • داکسی سایکلین
  • کینولون‌ها

در نظر داشته باشید که این قرص‌ها به تجویز پزشک است و در مواردی برای درمان موضعی از پماد هم استفاده می‌شود. اما قوی‌ترین قرص برای عفونت ادراری در حال حاضر سفالکسین یا فسفومایسین است که تنها در شرایطی که عفونت ادراری به کلیه هم رسیده باشد تجویز و مصرف می‌شود.

بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان

از بهترین راه‌های درمان عفونت ادراری در زنان رعایت بهداشت شخصی و تعویض به موقع لباس زیرو جلوگیری از مرطوب ماندن آن است. اما بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان همان آنتی بیوتیک‌های تجویزی از سوی پزشک هستند.

البته لازم است یک سری دستورالعمل‌ها هنگام مصرف دارو برای درمان این بیماری رعایت شوند که از جمله آن‌ها می‌توان اشاره کرد به کنترل رابطه جنسی یا مراقبت در هنگام رابطه، استفاده از لباس زیر نخی و تمیز، تعویض مارک کاندوم یا پد بهداشتی حساسیت‌زا برای زن و غیره. زنان باید در نظر داشته باشند که در صورت حذف شدن علائم عفونت ادراری نباید دوره درمان را بدون هماهنگی با پزشک قطع کنند.

بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان

بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان

عفونت ادراری در مردان غالباً از نوع پیچیده تعریف می‌شود؛ ولی باید در نظر داشت که عفونت‌های خفیف نیز رخ می‌دهد. بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان آنتی بیوتیک‌های تجویزی از سوی پزشک هستند. از جمله این موارد می‌توان اشاره کرد به قرص‌هایی مانند نیتروفورانتوئین، کوتریموکسازول، فسفومایسین و غیره. در تمامی این موارد باید دقیق مطابق با دستور پزشک پیش رفت و برای جلوگیری از بروز دوباره بیماری علائم خطر آن را از بین برد.

جمع‌بندی

پزشکبان در این مقاله افتخار این را دات که عفونت ادراری در زنان و مردان را مورد بررسی قرار داده و علائم آن مانند تب و لرز و گیجی و بی‌خوابی، سوزش و درد هنگام تخلیه مثانه، تکرر ادرار و درد‌های شکمی و لگنی را مورد بررسی قرار دهد.

یکی از موارد مهمی که در این مقاله ذکر شد راه‌های درمان خانگی عفونت ادراری در موارد خفیف عفونت و برای جلوگیری از آسیب به کلیه یا حتی ورودی باکتری به خون است. برای درمان دارویی این بیماری، انواع زیادی از قرص‌های آنتی بیوتیک وجود دارد که لازم است با تجویز پزشک و برحسب شرایط بیمار مصرف شود.

سؤالات متداول قرص برای عفونت ادراری

دلیل ایجاد عفونت ادراری چیست؟

بیماری‌های مقاربتی، انسداد مجاری ادراری، مشکلات سیستم گوارش و ... برخی از علل پیدایش این بیماری هستند.

عفونت ادراری چه عواقبی را در پی دارد؟

بیمار‌ی‌های مختلفی مانند بیماری‌های کلیوی را به وجود می آورد.

علائم عفونت ادراری در مردان و زنان چیست؟

نیاز به دستشویی با دفعات زیاد در روز، درد شدید در زمان ادرار کردن، احساس کوفتگی و خستگی زیاد در طول روز و ...

منبع: mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا