مقالات پزشکبان

علت کم شدن رشد موهای زائد

موهای زائد بدن برای برخی از افراد احساس خوشایندی ایجاد نمی‌کند و افراد بسیاری مخصوصا خانم‌ها به دنبال راه‌هایی برای رفع این موها هستند. اما در برخی مواقع، رشد موهای زائد کاهش یافته یا متوقف می‌شود. این امر در مردان ممکن است باعث احساس سرخوردگی در آن‌ها شود؛ به‌طوری که حس کنند به هویت مردانه آن‌ها خدشه وارد شده است.

در این مقاله به علت کم شدن رشد موهای زائد می‌پردازیم. برای آشنایی با دلایل توقف رشد موهای زائد تا انتهای این مطلب، با ما همراه باشید.

لیزر، بهترین روش برای از بین بردن موهای زائد است؛ به همین دلیل امروزه همه از این متد جدید استقبال می‌کنند و به دنبال بهترین مرکز لیزر در تهران هستند. در کلینیک‌های خوب و معتبر همیشه پزشکانی با تخصص بالا در حال فعالیت هستند و علاوه بر این تجهیزاتی کاملا پیشرفته هم بکار گرفته می‌شود که سرعت و دقت و کیفیت کار را افزایش می‌دهد.

انجام جراحی یا ابتلا به بیماری

برای افرادی که اخیرا یک عمل جراحی بزرگ داشته‌اند یا به یک بیماری جدی مبتلا شده‌اند، ریزش مو و توقف رشد موهای زائد یک امر طبیعی است. تجربه توقف رشد موهای زائد برای بسیاری از افرادی که چند هفته قبل، یک جراحی بزرگ یا بیماری سخت داشته‌اند، تجربه‌ای متداول می‌باشد. ممکن است ریزش موهای بدن زیاد به نظر برسد و باعث نگرانی فرد شود؛ اما رشد موها، پس از مدتی با رفع ضعف بدن، به حالت عادی خود باز خواهد گشت.

داروها، از رایج‌ترین علل کم شدن رشد موهای زائد

بسیاری از افراد به دلیل مصرف برخی از داروهای ضد انعقاد خون دچار توقف رشد موهای زائد می‌شوند. همچنین در افراد مبتلا به انواع سرطان، تحت درمان قرار گرفتن با داروهای شیمی درمانی، موجب توقف رشد موهای زائد شده و موهای بدن و سر دچار ریزش می‌شوند. با قطع داروها رفته رفته، موها به حالت طبیعی و رشد نرمال خود باز می‌گردند. علاوه بر داروهای ذکر شده، مصرف بعضی داروهای ضد افسردگی و افراط در مصرف مکمل‌های ویتامین A نیز می‌تواند موجب ریزش موهای بدن شود. سایر داروهایی که در توقف رشد موهای زائد تاثیر دارند؛ عبارت از آمفتامین‌ها، داروهای مربوط به بیماری‌های تیروئیدی، داروهای کاهش دهنده کلسترول، بتابلوکرها و مهار کننده‌های ACE می‌باشند.

به هم خوردن تعادل هورمونی

تستوسترون هورمونی مردانه است که موجب بسیاری از خصوصیات مردانه نظیر کلفت شدن صدا، رشد عضلانی و میل جنسی مردانه می‌شود. کم شدن میزان تستوسترون منجر به توقف رشد موهای زائد خواهد شد. دلیل این امر، تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT) مصرفی توسط بدن می‌باشد. در واقع DHT با حمله به فولیکول‌های مو باعث کوچک شدن آن‌ها شده و کاهش رشد موها را به دنبال دارد.

مشکلات تیروئیدی

در بیمارانی که از پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید، رنج می‌برند؛ روند تبدیل تستوسترون به DHT سرعت بیشتری به خود می‌گیرد و این امر باعث توقف رشد موهای زائد می‌شود. در این میان حتی افرادی که با داروهای هورمونی تحت درمان قرار می‌گیرند؛ ممکن است همچنان ریزش مو مشاهده شود.

فشار روحی یا استرس

داشتن استرس بیش از حد اثرات منفی زیادی بر روی بدن می‌گذارد؛ از جمله این که می‌تواند موجب ریزش مو در سر و بدن افراد شود. فشار روحی، موجب می‌شود که رشد طبیعی مو به مدت دو یا سه ماه متوقف شود. اما این ریزش مو همیشگی نیست و پس از مدتی با دوری از شرایط استرس زا و حفظ آرامش، شرایط به حالت طبیعی خود باز خواهد گشت.

دلایل مختلف کم شدن رشد موهای زائد

آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا یک بیماری خود ایمنی است که در توقف رشد موهای زائد نقش دارد. استرس و فشار روحی نیز موجب شدت گرفتن این بیماری می‌شود. در این بیماری، موها به صورت نقاط دایره‌ای، در نقاط مختلف بدن دچار ریزش می‌شوند. در این هنگام، سیستم ایمنی بدن، فولیکول‌های موی بدن خود را بیگانه شناسایی کرده و به آن‌ها حمله می‌کند. معمولا، موها مجددا رشد می‌کنند اما باز هم امکان ریزش دوباره آن‌ها وجود دارد.

اختلالات ژنتیکی مو

بعضی از اختلالات ژنتیکی مو نظیر هیپوتریکوز، می‌توانند بر رشد موهای بدن تاثیر گذاشته و با توقف رشد موهای زائد، موجب کم پشتی و نازک شدن موها و ریزش آن‌ها شوند. متاسفانه این اختلالات دائمی است و مصرف داروها تا حدی می‌تواند بیماری را کنترل کرده و موجب ضخیم شدن یا رشد موهای جدید شود.

کم خونی یا فقر آهن

ابتلا به کم خونی یا کاهش آهن بدن، یکی از دلایل توقف رشد موهای زائد می‌باشد. با انجام آزمایش خون می‌توان مقدار آهن بدن را مورد بررسی قرار داد و برای رفع این مشکل اقدام کرد. البته برای درمان، نمی‌توان فقط به مقادیر آهن در خون بسنده کرد، زیرا سایر مواد معدنی نیز باید به اندازه کافی در بدن وجود داشته باشند و برای رشد موها اهمیت دارند.

علت ریزش موهای زائد دست و پا

گاهی موهای زائد پا دچار ریزش مو می‌شوند؛ این وضعیت را به عنوان آلوپسی جلوی مفصل پا یا آلوپسی پرونئال می‌شناسند. برخی از علل توقف رشد موهای زائد دست و پا عبارتند از:

بیماری عروق کرونر قلبی

تحقیقات نشان می‌دهد میان بیماری عروق کرونر قلبی با توقف رشد موهای زائد پا، رابطه مستقیم وجود دارد. مردان مبتلا به این بیماری نسبت به مردان سالم، در سنین کمتری موهای پای خود را از دست می‌دهند.

دیابت

یکی از بیماری‌هایی که می‌تواند موجب توقف رشد موهای زائد شود؛ دیابت است. با گذشت زمان، دیابت موجب صدمه دیدن رگ‌های خونی شده و فرد ممکن است به بیماری شریان محیطی (PAD) مبتلا شود. در این بیماری، رسوب چربی‌هایی به نام پلاک در رگ‌های خونی پا، در جریان خون اختلال ایجاد می‌کند و جریان خون ضعیف در پاها منجر به توقف رشد موهای زائد در این ناحیه می‌شود؛ پس از مدتی، افراد متوجه ریزش موی پا خواهند شد.

جنسیت

برخی بیماری‌ها بسته به جنسیت، در مردان یا زنان بیشتر مشاهده می‌شود. در این میان، ریزش موهای زائد پا در مردان بیشتر از زنان است. به طور معمول مردان مبتلا به الوپسی، در سنین میانسالی یا مسن تر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

مطالعه بیشتر: برای جلوگیری از رشد موهای زائد چه بخوریم؟

عوامل محیطی

تحت فشار قرار گرفتن فولیکول‌های مو برای ساعت‌های طولانی می‌تواند منجر به توقف رشد موهای زائد و ریزش مو شود. به عنوان مثال، پوشیدن لباس‌های تنگ مانند شلوار‌های اسکینی، ممکن است باعث ریزش موی پا شود. همچنین استفاده از کمربندهای محکم یا به تن کردن لباس‌های ورزشی تنگ، می‌تواند باعث ریزش موی شکم و سینه در مردان شود.

منبع: mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا