بینی

از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم؟

اگر شما هم بدون اینکه سرماخورده باشید یا حساسیت و آلرژی به مواد و فصل داشته باشید، احساس تنگی نفس و یا کپ بودن دماغ را دارید، ممکن است به پولیپ بینی مبتلا شده باشید. این عارضه یکی از بیماری‌های شایع است که در آقایان و خانم‌ها به وجود می‌آید، جالب است بدانید درصد شیوع پولیپ بینی در آقایان بیشتر از خانم‌ها است.

آیا شما می‌دانید چگونه باید تشخیص دهیم که پولیپ داریم؟ از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم راه‌ها و روش‌هایی برای تشخیص پولیپ بینی وجود دارد که در ادامه مطلب قصد داریم این روش‌ها را برای شما بازگو کنیم که بتوانید به راحتی پولیپ را تشخیص دهید.

پزشک پیشنهادی: همان‌طور که می‌دانید، بینی یکی از عضو‌هایی از بدن است که تأثیر زیادی بر روی چهره فرد دارد. بنابراین، یکی از موضوعاتی که برای همگان به‌خصوص خانم‌ها، حائز اهمیت است، داشتن یک بینی زیبا و با قوس طبیعی و جذاب است؛ از همین رو پیشنهاد میکنیم که به صفحه بهترین جراح بینی در مشهد مراجعه نمایید تا اطلاعات بیشتری درباره این جراحی بدست بیارین.

پولیپ بینی چیست؟

پولیپ بینی چیست؟ برای افراد مطرح می‌شود هنگامی که سلول‌های مخاطی بیش از حد رشد کنند، پولیپ‌ها ایجاد می‌شوند. در واقع می‌توان گفت پولیپ‌ها توده‌های خوش خیمی هستند که در داخل تقاطع و مجاری تنفسی تشکیل می‌شوند. در صورتی‌که پولیپ‌ها به اندازه بزرگی رشد نکند نمی‌تواند مشکلی برای سلامتی ایجاد کنند، اما در صورت بزرگ شدن پولیپ‌ها افراد دچار مشکلات تنفسی مانند تنگی نفسی خروپف و غیره می‌شوند؛ بنابراین گاهی اوقات برای درمان پولیپ نیاز به مراجعه به پزشک و عمل جراحی است.

یکی از مشکلاتی که افرادی که دارای پولیپ بینی هستند، خشک شدن مجاری تنفسی است که این حس را به دلیل بزرگ شدن‌ پولیپ‌ها در مجاری تنفسی است. معمولا یکی از اصلی‌ترین عامل‌های ایجاد پولیپ بینی، ژنتیک است. علاوه بر ژنتیک وجود بیماری‌های تنفسی مانند آسم، آلرژی، حساسیت و برخی بیماری‌های دیگر، زمینه بزرگ شدن پولیپ بینی را ایجاد می‌کنند.

پولیپ بینی در هر سنی امکان دارد ایجاد شود، اما این نسبت که آقایان حدود چهار درصد بیشتر به پولیپ بینی مبتلا می‌شوند یعنی آقایان بیشتر در معرض خطر این بیماری‌ هستند.

علائم پولیپ بینی
درباره علائم پولیپ بینی اطلاعاتی به دست آورید تا در زمان ابتلا سریعا متوجه شوید

علائم پولیپ بینی در بزرگسالان

در واقع علائم پولیپ بینی در بزرگسالان بسیار قابل مشاهده و نمایان نیست، مگر اینکه این پولیپ رشد زیادی کرده باشد و علائم آن ممکن است در اثر گذشت زمان مشخص شود یعنی هنگامی‌ که از حد مشخصی بزرگتر شود. ناگفته نماند حتی گاهی اوقات افرادی که به پولیپ بینی مبتلا هستند به دلیل کوچک بودن اندازه پولیپ، متوجه آن نمی‌شوند و زمانی متوجه می‌شوند که پولیپ به حد بزرگی رشد کرده باشد.

از جمله علائم پولیپ در بزرگسالان که به عنوان یک زنگ خطر است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مسدود شدن راه تنفس
  • تنفس از طریق دهان
  • خشک شدن گلو
  • بد خواب شدن
  • گرفتگی در بینی
  • کم شدن حس بویایی و چشایی
  • خروپف کردن

نکته مهم در رابطه با پولیپ بینی قرار گرفتن آن در سوراخ‌های دماغ است. گاهی پولیپ بینی در یک سوراخ دماغ و گاهی در هر دو سوراخ دماغ به وجود می‌آید که مسلما به وجود آمدن پولیپ بینی در هر دو سوراخ بینی باعث مشکل شدن تنفس فرد و همچنین خروپف کردن بیمار در هنگام خواب می‌شود. می‌توان گفت که یکی از علائم و نشانه‌های پولیپ بینی است. البته در برخی موارد احساس درد در ناحیه صورت و پیشانی به وجود می‌آید.

تشخیص و درمان پولیپ بینی

هرچند که علائم و نشانه‌های پولیپ بینی در بزرگسالان کاملاً واضح نیست اما در هر یک از علائم که گفته شد مانند خروپف کردن هنگام خواب، درد در ناحیه پیشانی و صورت، دشواری در تنفس را می توان به عنوان یک نشانه دانست که برای تشخیص باید به پزشک مراجعه کنید.

پزشک متخصص با توجه به معاینه کردن توسط دستگاه‌های سی‌تی اسکن و آندوسکوپی تشخیص می‌دهد که اندازه پولیپ به چه حدی رسیده است و علت به وجود آمدن آن چیست؟

در ابتدا بعد از مشخص شدن علت به وجود آمدن پولیپ، به دنبال انتخاب روش مناسب برای رفع پولیپ است؛ چرا که بعضی از دلایل آن بر اثر وجود عوامل آلرژی‌زا است به عنوان مثال در صورتی که پولیپ در اثر حساسیت‌های فصلی باشد با تجویز داروهایی می‌توان این حساسیت‌ها را کنترل کرد.

به طور کلی درمان پولیپ به دو صورت دارویی و جراحی صورت می‌گیرد؛ بنابراین ابتدا پزشک معالج با تشخیصی که دارد از روش درمان دارویی و به کمک داروها سعی بر رفع پولیپ دارد. در صورتی که پولیپ با دارو رفع نشود باید جراحی صورت بگیرد که جراحی پولیپ بینی نیز به دو صورت پولیپکتومی و آندوسکوپی انجام می‌شود. معمولا روش دوم جراحی پولیپ بینی برای پولیپ‌های بزرگ است.

راه‌های جلوگیری از پولیپ بینی

براساس گفته و تحقیقات بهترین پزشکان متخصص در زمینه گوش و حلق و بینی، توصیه‌هایی داشته‌اند که با رعایت این توصیه‌ها از پولیپ بینی جلوگیری شده است. ناگفته نماند در صورت عمل کردن پولیپ بینی گاهی اوقات امکان رشد مجدد و برگشت آن وجود دارد؛ بنابراین بهترین راه پیشگیری از بروز پولیپ است.

از جمله اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری و پیشگیری از پولیپ بینی‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مرطوب نگه داشتن محیط زندگی با استفاده از بخور
  • درمان بیماری‌های تنفسی
  • توجه به علائم پولیپ و مراجعه به موقع به پزشک

رعایت بهداشت فردی، شستشوی روزانه دماغ با سالین (آب شور) از جمله نکات پیشگیرانه از پولیپ بینی است. برای تهیه سالین یک قاشق غذاخوری نمک را داخل یک لیوان آب حل کنید و آن را داخل بینی بریزید .

راه‌های جلوگیری از پولیپ بینی
راه‌های جلوگیری از پولیپ بینی به شما کمک میکند تا از این بیماری دور بمانید.

پولیپ بینی در کودکان

پولیپ ببینی یک بیماری است که در کودکان نیز امکان وجود آمدن آن وجود دارد هرچند که به وجود آمدن پولیپ بینی بسیار کم‌تر و نادرتر از بزرگسالان است، اما به هر حال پولیپ بینی در کودکان ایجاد می‌شود.

معمولاً بین کودکان ۲ تا ۱۰ سال این مورد بسیار نادر است مگر در صورتی که کودک به بیماری‌هایی مانند سینوزیت مزمن، آلرژی شدید، بیماری‌های تنفسی و… مبتلا باشد که در این صورت امکان بزرگ شدن و ایجاد پولیپ بینی را فراهم می‌کند. برای تشخیص و درمان پولیپ بینی در کودکان نیز مراجعه به پزشک و تشخیص درمان روش درمان توسط پزشک در اولویت کار است.

در درمان پولیپ بینی به روش خانگی روش‌هایی وجود دارد که موثرترین روش آن بخور دادن دماغ، شستشوی دماغ با استفاده از سالین یا همان محلول آب شور است که به دلیل مرطوب نگه داشتن پولیپ‌ها و اختلالات تنفسی را رفع می‌کند.

همچنین علاوه بر اینکه می‌توانید این اقدامات را انجام دهید، مراجعه به پزشک می تواند شما را در رفع این مشکل یاری کند. کودکان نیز همانند بزرگسالان توسط پزشک معاینه می‌شوند و در صورت امکان ابتدا با استفاده از داروها درمان می‌شوند.

در صورتی که کودک با استفاده از دارو، درمان نشوند و پولیپ بزرگ شود، راه تنفس کودک را مسدود و دچار مشکل می‌شود. پزشکان جراحی پولیپ را به روش‌های مختلفی انجام می‌دهند که تشخیص نوع جراحی با توجه به نظر پزشک انجام می‌شود.

مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین جراح بینی در تهران

علائم پولیپ بینی در کودکان

معمولاً یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های پولیپ بینی، آبریزش بینی و عطسه، مخصوصاً در هنگام قرارگیری در معرض نور آفتاب و یا صبح‌ها است. علاوه بر این موارد علائم دیگری نیز قابل مشاهده است که در صورت مشاهده این عوامل می‌توان گفت که کودک به پولیپ بینی مبتلا شده است از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مسدود شدن بینی
  • عطسه و سرفه زدن بدون اینکه فرد سرما خورده باشد.
  • آبریزش بینی
  • کم شدن حس بویایی
  • کم شدن حس چشایی
  • خارش چشم پس از عطسه
  • امکان بروز عفونت در برخی موارد
  • احساس درد در ناحیه صورت

وجود هر یک از علائم گفته شده در کودکان امکان دارد نشان دهنده پولیپ بینی باشد که در صورت مشاهده علائم دیگری همچون تب، افزایش درد و یا وجود عفونت بیش از حد علائم خطرناکی هستند که کودک سریعا برای درمان و تشخیص صحیح باید به مراکز درمانی منتقل شود.

درمان پولیپ بینی
امروزه برای درمان پولیپ بینی را مبتوان سریعا اقدام کرد و این مشکل را سریعا برطرف کرد.

خلاصه مقاله پلیپ بینی

پولیپ بینی یک توده غیر سرطانی است که به خودی خود خطرناک نیست، اما اگر این توده بیش از اندازه رشد کند می‌تواند مشکلات تنفسی را به بار آورد. برای جلوگیری از بروز پولیپ بینی، اقدامات پیشگیرانه همچون مرطوب نگهداشتن بینی، رعایت بهداشت، بخور دادن و… برای تمامی افراد توصیه می‌شود.

تشخیص و انتخاب روش درمان پولیپ بینی چه در کودکان و چه در بزرگسالان توسط پزشک متخصص انجام می‌شود که باید دقت کافی را در انتخاب مرکز درمانی داشته باشید. همچنین دقت کنید که در صورت مشاهده علائم پولیپ بینی بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که امکان درمان پولیپ و جلوگیری از رشد آن در مراحل ابتدایی وجود دارد.

سوالات متداول

احتمال بروز پولیپ در چه افرادی بیشتر است؟

به طور کلی امکان بروز پولیپ در تمامی سنین وجود دارد اما در صورت داشتن زمینه ژنتیکی، آسم، سینوزیت مزمن و... امکان بروز پولیپ بینی نسبت به دیگران افزایش می‌یابد.

آیا پولیپ بینی خطرناک است؟

پولیپ بینی یک توده غیرسرطانی است که گاهی اوقات فرد حتی متوجه وجود آمدن آن نمی‌شود، با این حال اگر پولیپ بیش از اندازه رشد کند و برای فرد مشکلات تنفسی ایجاد کند، امکان افزایش خطر وجود دارد.

هزینه پولیپ بینی چقدر است؟

گفتنی است که تعیبن قیمت دقیق پولیپ بینی امکان پذیر نیست؛ چرا که این عامل تحت تاثیر عواملی همچون نوع روش درمانی، مرکز درمانی، اندازه پولیپ، نوع بیمه، تخصص پزشک و... بستگی دارد.

۱/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا