مقالات پزشکبان

غده های زیر پوست بدن

یکی از مواردی که برخی افراد به طور اتفاقی متوجه آن می شوند؛ توده های گرد در زیر پوست بدن است. این غده ها، اکثرا غده های چربی هستند که لیپوم نام دارند و نشانه ای از یک بیماری خطرناک نیستند. غده های چربی دردی ایجاد نمی کنند و قادر به حرکت در زیر پوست هستند. این نوع غده ها می توانند یک عدد یا بیشتر باشند و نواحی مختلف بدن را درگیر کنند.

در ادامه این مقاله به بررسی غده های زیر پوست بدن و علل و درمان آن می پردازیم؛ با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

پزشک پیشنهادی: از دست دادن و کاهش میزان کلاژن و الاستین در زیر پوست، سبب بر این شده که حجم چربی در زیر پوست کم‌تر از حجم مقدار معمولی خود شده و در نهایت نتیجه آن به صورت چین‌وچروک و خشکی در پوست نمایان شود. اگر شما هم جز این دسته از افراد هستین، پیشنهاد میکنیم که برای رفع آن حتما به صفحه بهترین دکتر تزریق چربی مراجعه نمایید.

انواع غده های زیر پوست

برخی از افراد با دیدن غده ها زیر پوست بدن خود، نگران می شوند و فکر می کنند این توده ها، غده های سرطانی هستند. باید توجه داشته باشید که غده های سفت ایجاد شده در زیر پوست شامل چند دسته اند و علت ایجاد هر کدام از آن ها می تواند تفاوت باشد. همچنین هر یک روش درمانی مخصوص به خود را دارند.

این غده ها به شکل برآمدگی هایی در زیر پوست ظاهر می شوند و می توانند برای بیمار ناراحتی هایی ایجاد کنند. برای تشخیص لیپوما از غده های سرطانی باید نشانه های ظاهری هر یک را بشناسید.

غده های چربی یا لیپوما

لیپوم ها در زیر پوست تشکیل شده و از جنس چربی می باشند. این نوع غده های زیر پوستی، به دلیل مسدود شدن غده های چربی، ترشح بیش از حد هورمون تستوسترون و تورم فولیکول های مو ایجاد می شوند. معمولا لیپوم ها مشکلی برای بدن ایجاد نمی کنند؛ به جز در مواردی که این غده ها خیلی بزرگ شده اند، یا عفونت پیدا کرده اند.

در چنین مواقعی باید به سرعت برای درمان به پزشک مراجعه کرد. همچنین اگر توده های چربی باعث اختلال در عملکرد یکی از اندام های بدن شده باشد، یا در قسمت حساسی از بدن رشد کرده باشد، باید به سرعت آن را درمان کرد.

ویژگی های لیپوما یا غدد چربی

  • غدد چربی یا لیپوما دارای بافتی نرم هستند و از جنس چربی می باشند.
  • این غده ها دقیقا در زیر پوست قرار دارند.
  • لیپوما می تواند در هر قسمتی از بدن ایجاد شود.
  • این غده ها کوچک، نرم و خمیری هستند و با اعمال فشار به راحتی زیر پوست جا به جا شده و حرکت می کنند.
  •  غده های چربی معمولا با درد همراه نیستند. اما در مواردی که رشد این غده ها موجب آسیب به اعصاب نزدیک آن ها می شود و یا غده هایی که رگ های خونی زیادی دارند؛ ممکن است بیمار درد  احساس کند.
  • لیپوما بیشتر در بخش هایی از بدن مانند شکم، شانه‌ ها، گردن، بازوها، کمر و ران‌ها نمایان می شود.

به یاد داشته باشید؛ این غده ها با وجود کوچک بودن در برخی موارد، غده های لیپوما می توانند رشد کنند و بزرگ شوند. همچنین در مواردی ممکن است لیپوما عمیق باشد و فرد قادر به احساس آن نباشد. اما این نوع غدد چربی بر روی بخش های داخلی بدن یا اعصاب آن ها اثر گذاشته و علائمی را ایجاد می کنند. برای مثال، چنان چه لیپوما در روده ایجاد شدخ باشد؛ فرد ممکن است با علائمی نظیر تهوع، استفراغ یا یبوست و… به پزشک مراجعه کند.

ویژگی غده های سرطانی

به طور معمول غده های سرطانی شکلی ناهموار دارند.

انواع غده های زیر پوست
غده های زیر پوست بدن دارای انواع مختلفی است که برخی از آن ها بسیار خطرناک می باشد

انواع لیپوما

از انواع لیپوما می توان به لیپوم آتیپیک، لیپوم معمولی، لیپوم سلول دوکی، هیبرنوما، میلولیپوم، لیپوم پلئومورفیک، آنژیولیپوم و فیرولیپوم اشاره کرد. این توده ها شکل، بافت و ویژگی های مخصوص به خود را دارند؛ در این میان، لیپوم معمولی رایج تر از انواع دیگر است.

علل ابتلا به لیپوما

برخی موارد ریسک ابتلا به لیپوما را افزایش می دهند که در زیر به آن می پردازیم:

  • گروه سنی ۴۰ تا ۶۰ سال

لیپوما می تواند در هر سنی و هر فردی رخ دهد؛ اما افرادی که در بازه‌ی سنی ۴۰ تا ۶۰ سال قرار دارند، ممکن است بیشتر به این بیماری مبتلا شوند.

  • وراثت

غدد چربی در بیشتر موارد ارثی هستند و از طریق ژن ها منتقل می شوند. تحقیقات نشان می دهد افرادی که یکی از اعضای خانواده آن ها به لیپوما مبتلا بوده؛ بیشتر از دیگران دچار این بیماری می شوند.

از سایر عواملی که می توانند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش ‌دهند می توان موارد زیر را نام برد:

  1. چاقی و اضافه وزن
  2. اختلالات گلوکز
  3. داشتن بیماری ‌های کبدی
  4. دیابت یا بیماری قند
  5. میزان بالای کلسترل

درمان لیپوما

به طور معمول تا هنگامی که لیپوما آزار دهنده نباشد؛ نیاز به درمان ندارد، اما اگر این غده های چربی بزرگ شده و آزار دهنده هستند یا عملکرد شما را مختل می کنند باید به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی بهتر است برای اطمینان یافتن از عدم رشد و تغییر غده ها، به طور مرتب معاینه شوید. چنان چه پزشک تشخیص دهد که این توده ها در وضعیت خوبی قرار ندارند و می توانند به سلامت شما آسیب بزنند؛ جراحی برای برداشتن توده ها را توصیه خواهد کرد.

درمان قطعی لیپوما

تنها درمان قطعی لیپوما جراحی و خارج کردن غده ها می باشد. چنان چه تصمیم به جراحی و خارج کردن لیپوما دارید، باید به سرعت اقدام کنید تا غده ها رشد نکرده و بزرگ تر نشوند. افزایش اندازه غده های چربی، باعث مشکل تر شدن روند جراحی و خارج کردن آن ها می شود. در جراحی توده های چربی، بیمار تحت بی ‌حسی موضعی قرار می گیرد؛ اما چنان چه غده ها رشد کرده و وضعیت بیمار حاد باشد، ممکن است فرد طی جراحی به طور کامل بیهوش شود.

گاهی اوقات ممکن است پزشک از لیپوساکشن برای خارج کردن غده استفاده کند. در این روش، غده چربی به وسیله یک سوزن و توسط یک سرنگ بزرگ از زیر پوست بیرون کشیده می‌شود. اما در لیپوساکشن احتمال اینکه بیماری بازگردد، زیاد است.

بعد از خارج کردن غده چربی، این توده برای تحقیقات بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شود تا احتمال سرطانی بودن آن بررسی شود. جراحی توده های چربی، موجب ایجاد زخم های بزرگ نمی شود و فقط یک اسکار کوچک بر روی پوست بر جای می ماند که به مرور برطرف می شود. همچنین این نوع جراحی آسیب زیادی به همراه ندارد و با گذراندن یک دوره نقاهت کوتاه مدت، فرد می تواند به سرعت به فعالیت های روزانه خود بازگردد.

پیشگیری از بروز غده های چربی زیر پوست

همان طور که پیش تر گفته شد، لیپوما در اثر وراثت ایجاد می شود و فرد ژن های این وضعیت را از خانواده به ارث می برد؛ به همین دلیل، نمی توان از بروز آن به طور قطعی پیشگیری کرد. اما با رعایت برخی نکات می توان احتمال تشکیل غده ها را به حداقل رساند. رعایت موارد زیر می تواند به پیشگیری از ایجاد لیپوما یا غده چربی کمک کند:

  • عدم مصرف مشروبات الکلی
  • کاهش وزن و تناسب اندام
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم و عدم مصرف غذاهای چرب
  • داشتن فعالیت بدنی و انجام ورزش به صورت مرتب
دلیل ابتلا به غده های زیر پوست بدن
دلایل بسیار زیادی برای ابتلابه غده های زیر پوست بدن وجود دارد

جمع بندی

احساس کردن یک غده یا برآمدگی در زیر پوست، می تواند هر فردی را نگران کند و یادآور غده های سرطانی برای آن ها باشد. اما همان طور که در این مقاله خواندیم؛ غده های زیر پوستی فقط توده هایی از چربی هستند که بین پوست و عضله رشد می کنند. این غده ها کوچک هستند و با فشار انگشت حرکت می کنند؛ همچنین درد نداشته و نرم می باشند.

غده های چربی یا لیپوما تا زمانی که خطری برای سلامت فرد به دنبال نداشته باشند، مشکلی ایجاد نمی کنند. این غده ها در صورت رشد کردن یا دردناک شدن، با تشخیص پزشک از طریق جراحی یا لیپوساکشن خارج می شوند. به یاد داشته باشید مراجعه به موقع به پزشک می تواند به درمان لیپوما کمک کرده و نگرانی بیمار را رفع کند.

سوالات متداول

غددی که زیر پوست احساس می شوند، چه نوع غده ای هستند؟

غده های زیر پوست می توانند انواع متفاوتی داشته باشند؛ در اکثر موارد، غده هایی که کاملا زیر پوست قرار گرفته اند و نرم و روان هستند؛ غدد چربی یا لیپوما می باشند. این نوع غده ها از نظر برخی ویژگی ها با غده های سرطانی یا کیست مویی متفاوتند. غده های چربی درد ندارند و کوچک هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

هنگامی که غده های چربی رشد می کنند و به سرعت بزرگ می شوند یا ملتهب و دردناک شده اند، باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد. همچنین مشاهده تغییرات بر روی سطح پوست و سفت شدن غدد چربی، می توانند نشانه های خطرناکی باشند. مراجعه زودهنگام به پزشک مراجعه کردن باعث سهولت در جراحی و خارج کردن غده ها می شود.

چه افرادی در معرض لیپوما هستند؟

به طور کلی غدد چربی در هر فردی و هر سنی می توانند ایجاد شوند؛ اما برخی عوامل، خطر مبتلا شدن را افزایش می دهند. عواملی نظیر شرایط ژنتیکی و به ارث بردن بیماری از خانواده، نداشتن تحرک بدنی کافی، افزایش سن و در بازه سنی ۴۰ تا ۶۰ سال قرار داشتن و برخی بیماری ها نظیر سندرم گاردنر یا بیماری های کبدی ریسک ابتلا به این وضعیت را بیشتر می کنند.

منبع: medicalnewstoday

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا