مقالات پزشکبان

علائم عفونت کلیه + درمان های مدرن و سنتی

به نوعی عفونت که از مجاری ادراری ناشی شده است و از مثانه آغاز و به کلیه ها سرایت می کند، عفونت کلیه (پیلونفریت) گفته می شود. از آنجایی که کلیه ها نقش حساسی در بدن ایفا می کنند، چنان چه فردی به این بیماری دچار شود، باید به سرعت برای درمان آن اقدام کرده و از هرگونه سهل انگاری پرهیز کند. انتشار عفونت کلیه به سایر قسمت های بدن می تواند منجر به صدماتی جبران ناپذیر به سلامت افراد شود.

این عفونت در صورت سرایت به خون، پتانسیل ایجاد یک عفونت خطرناک را دارد و می تواند زندگی فرد را تهدید کند. برای آشنایی با نکات لازم در خصوص عفونت کلیه و راه های درمان آن، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

پزشک پیشنهادی: داشتن اندام متناسب دغدغه اکثر افراد است. با این حال کاهش وزن و رسیدن به اندام متناسب امری است که به راحتی محقق نمی‌شود. به علاوه بعضی از افراد به دلیل داشتن بیماری‌ها و مشکلات جسمانی مختلف قادر نیستند از روش‌های معمول برای کاهش وزن استفاده کنند. اسلیو معده نوعی جراحی است که با استفاده از آن می‌توان به تدریج کاهش وزن داشت؛ اگر علاقمند هستید تا در این رابطه بیشتر بدونین پیشنهاد میکنیم که حتما به صفحه بهترین دکتر اسلیو معده مراجعه نمایید.

نشانه های بروز عفونت کلیه

از جمله نشانه هایی که می تواند همراه با بیماری عفونت کلیه بروز کند؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بروز تب و لرز
  • احساس درد در قسمت پشت و پهلو و کشاله‌ ی ران
  • ادراری که با سوزش و درد همراه است
  • بوی بد ادرار و عدم شفافیت آن
  • مشاهده خون یا چرک در ادرار
  • ابتلا به تکرر ادرار
  • حالت تهوع
  • درد شکمی

علائم اولیه عفونت کلیه

علاوه بر نشانه های آشکاری که به آن ها اشاره کردیم؛ بیماری عفونت کلیه ممکن است با علائم دگیری نیز همراه باشد؛ بی اعتنایی افراد نسبت به این علائم، می تواند باعث بروز مشکلات بعدی شود. در ادامه به این نشانه های آغازین عفونت کلیه می پردازیم:

  • کمر درد

گاهی کمر درد می تواند ناشی از درد کلیه باشد؛ البته باید دقت نمود که آن را از کمر درد عادی تشخیص داد. درد ناشی از عفونت کلیه در زیر دنده‌ها و در اطراف ستون فقرات، احساس می شود. این درد ممکن است در یک سمت یا هر دو طرف بدن احساس شود. چنان چه متوجه چنین دردی در کمر خود شدید؛ به پزشک مراجعه کنید.

  • ایجاد ورم در پاها

یکی از نشانه‌ های آغازین عفونت کلیه، ورم کردن بدن، به ویژه ایجاد ورم در پا و قوزک پا می باشد. توجه به موقع به این علائم، به جلوگیری از گسترش عفونت کلیه و بروز علائم آشکارتر کمک می کند.

  • فشار خون

فشار خون بالا می تواند یکی از نشانه های عفونت کلیه باشد. در مواردی مشاهده شده که بیمار همراه با ابتلا به عفونت کلیه، دچار فشار خون بالا نیز می‌شود.

علائم اولیه عفونت کلیه | علل عفونت کلیه | نشانه های عفونت کلیه

علل عفونت کلیه

عفونت کلیه به دلیل ورود باکتری ها از طریق مجاری حمل کننده ادرار به کلیه ها اتفاق می افتد. در واقع می توان گفت این عامل رایج ترین دلیل عفونت کلیه است. همچنین سایر باکتری هایی که از عفونت در بخش های مختلف بدن ناشی شده اند؛ می توانند همراه با جریان خون به کلیه ها منتقل شده و منجر به عفونت کلیه شوند.

درمان عفونت کلیه

خوشبختانه چنان چه عفونت کلیه به موقع تشخیص داده شود؛ از درمان نسبتاً ساده‌ای برخوردار است و در اکثر موارد، با مصرف آنتی بیوتیک توسط بیمار، درمان می‌شود. پس از اینکه بیمار به متخصص نفرولوژی مراجعه کرد، پزشک او را معاینه کرده و از او آزمایش ادرار می گیرند. سپس پزشک از طریق بررسی جواب آزمایش، به میزان عفونت کلیه و نوع آن پی می برد.

با توجه به شدت عفونت کلیه، پزشک آنتی بیوتیک مناسب را برای درمان بیمار تجویز می کند. بنابراین نوع آنتی بیوتیک تجویز شده و میزان مصرف آن برای هر بیمار متفاوت بوده و با توجه به وضعیت بیمار تجویز خواهد شد. به طور معمول، پس از گذشت چند هفته از آغاز درمان با آنتی بیوتیک، عفونت کلیه به طور کامل درمان می‌شود.

دارو برای درمان عفونت کلیه

یکی از داروهای ضد باکتری که توسط پزشک برای عفونت کلیه تجویز می‌شود؛ نیتروفورانتوئین نام دارد. این دارو هم به صورت قرص و هم شربت در داروخانه ها موجود است. چنان چه عفونت کلیه حاد باشد، ممکن است پزشک تصمیم به بستری کردن بیمار بگیرد و آنتی بیوتیک‌ های تجویز شده برای درمان عفونت کلیه را به صورت وریدی به بیمار تزریق کند. مدت زمانی که بیمار باید در بیمارستان بستری بماند، با توجه به روند بیماری او متفاوت خواهد بود و بستگی به نظر پزشک دارد.

جراحی برای درمان عفونت کلیه

برخی بیماری های خاص، نظیر یک ناهنجاری در دستگاه ادراری می توانند باعث ایجاد عفونت های مکرر و شدید کلیه در افراد شوند. در چنین حالتی برای معاینه و بررسی بیشتر باید به یک متخصص کلیه (نفرولوژیست) یا جراح ادراری (اورولوژیست) مراجعه کرد. در این موارد ممکن است پزشک برای ترمیم ناهنجاری ساختاری انجام عمل جراحی را توصیه کند.

درمان عفونت کلیه در طب سنتی

همان طور که می دانید؛ بهترین راه درمان عفونت کلیه، مصرف آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک است؛ اما می توان همراه با داروهای پزشکی، از راه های ارائه شده توسط طب سنتی نیز برای درمان این بیماری استفاده کرد. البته توجه داشته باشید که راهکارهای طب سنتی بیشتر برای پیشگیری از بروز این بیماری به کار برده می شوند. در ادامه به برخی از این راهکارها می پردازیم:

  • نوشیدن آب فراوان

ثابت شده است که نوشیدن آب به اندازه کافی در طول شبانه روز، می تواند به پیشگیری از ابتلا به عفونت کلیه کمک کند. نوشیدن آب با دفع باکتری ‌های عفونت زا از طریق ادرار، موجب سلامت کلیه ها و مجاری ادراری می‌شود. فرد مبتلا به عفونت کلیه، نیاز به نوشیدن آب بیشتری دارد.

  • خودداری از نوشیدن قهوه

از آنجایی که دفع کافئین نیاز به کار زیاد توسط کلیه ‌ها دارد؛ زیاد نوشیدن قهوه بر فعالیت و سلامت کلیه ‌ها اثر منفی می گذارد.

  • مصرف ویتامین C

گنجاندن ویتامین C و آنتی اکسیدان‌ ها در رژیم غذایی افراد، موجب بهبود عملکرد کلیه‌ ها خواهد شد.

  • نوشیدن آب زغال اخته

مصرف زغال اخته برای درمان عفونت کلیه، از سابقه ‌ای طولانی در طب سنتی برخوردار است. این موضوع توسط تحقیقات علمی نیز به اثبات رسیده است. زغال اخته مجاری ادراری را اسیدی کرده و موجب از بین بردن و میکروب‌ های مجاری ادراری می شود. به طور معمول نوشیدن روزانه یک لیوان آب زغال اخته به بیماران مبتلا به عفونت کلیه توصیه می شود.

  • مصرف سرکه سیب

سرکه سیب نیز مانند زغال اخته از خاصیت اسیدی و ضد باکتریایی برخوردار است و مصرف آن می تواند به بهبود عفونت کلیه کمک کند.

  • آب جعفری

نوشیدن آب جعفری به دفع سموم و باکتری‌ ها از مجاری ادراری، کمک خواهد کرد.

عوامل موثر در ابتلا به عفونت کلیه

برخی عوامل ریسک ابتلای افراد به عفونت کلیه را افزایش می دهند؛ این عوامل عبارت از برخورداری از آناتومی زنانه، انسداد مجاری ادراری، ضعف سیستم ایمنی، صدمه دیدن اعصاب اطراف مثانه، استفاده از سوند ادارای برای مدتی و ابتلا به برخی بیماری ها نظیر ریفلاکس vesicoureteral می باشد.

زمان مراجعه به پزشک

چنان چه متوجه علائم و نشانه های عفونت کلیه شده اید؛ بهتر است به یک پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. همچنین اگر درحال سپری کردن مراحل درمان بیماری عفونت کلیه هستید اما علائم و نشانه های بیماری در شما، بهبود نمی یابند، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

به یاد داشته باشید که عفونت شدید کلیه می تواند خطرات بسیاری را به دنبال داشته باشد و حتی منجر به مرگ بیمار شود. چنان چه در کنار علائم عفونت کلیه، ادرار خونی مشاهده کردید یا حالت تهوع و استفراغ داشتید؛ باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

جمع بندی

عفونت کلیه یک بیماری جدی است که در صورت عدم درمان به موقع، می تواند صدمات جبران ناپذیری به سلامت افراد وارد کند. این عفونت می تواند در خون انتشار یافته و زندگی فرد را تهدید کند. به همین دلیل دانستن علائم این بیماری در درمان به موقع آن نقش مهمی ایفا می کند. در این مقاله ضمن آشنایی با نشانه های آشکار و پنهان عفونت کلیه، با روش های درمان بیماری آشنا شدیم. در این میان، مراجعه به یک پزشک متخصص بیماری های کلیوی، بسیار مهم است و نباید توسط بیمار نادیده گرفته شود.

آیا عفونت کلیه توسط بیمار قابل تشخیص است؟

عفونت کلیه مانند اکثر بیماری ها، با نشانه هایی همراه است. برخی از این نشانه ها آشکار بوده و برخی نیز ممکن است نیاز به دقت بیشتری برای تشخیص داشته باشند. از جمله علائم آشکار این بیماری می توان به تب و لرز، سوزش ادرار، بوی بد ادرار، درد در پهلوها و پشت، وجود خون در ادرار، تکرر ادرار و ... اشاره کرد.

آیا عفونت کلیه قابل درمان است؟

چنان چه عفونت کلیه در زمان مناسب تشخیص داده شود؛ درمان ساده ای داشته و با تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشک قابل درمان است. در مواردی که بیماری حاد شده، ممکن است پزشک تزریق وریدی آنتی بیوتیک ها را توصیه کند. همچنین در موارد شدید، طبق نظر پزشک، بیمار نیاز به جراحی پیدا می کند.

آیا می توان از طریق طب سنتی، از عفونت کلیه پیشگیری کرد؟

راهکارهای طب سنتی بیشتر نقش پیشگیری کننده از بیماری عفونت کلیه را دارند. این راهکارها شامل مواردی مانند نوشیدن آب فراوان، تغذیه غنی از آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها، مصرف آب زغال اخته، سرکه سیب و آب جعفری می باشد. همچنین در طب سنتی زیاد نوشیدن قهوه به دلیل ایجاد اختلال در عملکرد کلیه ها، توصیه نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا