علت خارش پوست بدن چیست و چگونه درمان می شود؟
یکی از مشکلات آزاردهندهای که بعضی مواقع بدون هیچ علت خاصی بروز میکند و گاهی نیز میتواند از علائم بروز یک بیماری خاص باشد، خارش پوست بدن است. این عارضه میتواند به قدری شدید و آزار دهنده شود که باعث ایجاد اختلال در روند زندگی عادی شما گردد؛ به همین دلیل مهم است که علت بروز خارش و روشهای درمان مناسب را فرا بگیرید. در این مطلب از پزشکبان به اینکه خارش پوست چیست میپردازیم و علت ایجاد این مشکل و روشهای درمانی موثر برای رفع آن را بررسی میکنیم؛ با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
خارش پوست چیست؟
خارش پوست، یک حس آزاردهنده است که شما را درگیر خود کرده و به طور مرتب وادار به خاراندن پوست خود خواهید شد. گاهی نیز این احساس شدید شده و باعث ایجاد حسی شبیه به درد میشود. در اکثر موارد خارش پوست موضعی بوده و یک قسمت از بدن را درگیر میکند. همچنین ممکن است بدون وجود علائم پوستی یا کهیر و یا همراه با آنها بروز کند. خارش میتواند به حدی شدید باشد که از خواب شبانه راحت شما جلوگیری کند و اجازه استراحت به شما ندهد. به طور معمول علل خارش مشکلات مهم و اساسی بدن نیستند، اما بعضی مواقع نیز خارش پوست به دنبال بیماریهای جدیتر ایجاد میشود.
علت خارش پوست چیست؟
بعضی مواقع ممکن است علت خارش پوست مشخص نشود و به صورت خودبهخود نیز رفع شود. از متداول ترین علتهای خارش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خشکی پوست
خشک شدن پوست و التهاب آن میتواند باعث خارش پوست شود. این مشکل در فصلهای سرد که آب و هوا خشکتر است، بیشتر بروز پیدا میکن همچنین هرچه سن افراد بالاتر میرود، پوست خشکتر میشود. برای کاهش این عارضه میتوانید از مرطوب کننده و آبرسان مناسب پس از شستشوی پوست استفاده نمایید. همچنین مصرف زیاد مایعات، استفاده از شویندههای ملایم و عدم استفاده از آب داغ برای حمام کردن میتواند به رفع خشکی پوست و خارشی که به دنبال آن ایجاد میشود کمک کند.
دانه های پوستی
گاهی خارش پوست همراه با ایجاد دانههای پوستی بروز پیدا میکند و دلیل بروز این دانهها میتواند مشکلات پوستی متفاوتی باشد. از دلایل بروز دانههای پوستی میتوان به عفونتهای قارچی و باکتریایی نظیر فولیکولیت و زرد زخم، ساس که میتواند به دنبال گزش حشرات ایجاد شود، اگزما و درماتیت اتوپیک، درماتیت تماسی، کهیر، نوعی بیماری مزمن و خودایمنی به نام پسوریازیس و بارداری اشاره کرد. برخی خانمها در دوران بارداری به راشهای پوستی دچار میشوند که همراه با خارش است.
بیشتر بخوانید: سریع ترین راه از بین بردن لک صورت
مصرف بعضی داروها
بعضی داروها میتوانند حتی بدون بروز دانههای پوستی و به طور مستقیم باعث خارش شوند. چنانچه خارش بسیار آزاردهنده باشد، باید با پزشک در مورد قطع و جایگزینی برخی داروها مشورت کنید. به طور کلی داروهای زیر میتوانند باعث بروز خارش شوند:
- بعضی داروهای فشار خون بالا، نظیر مهارکنندههای ACE
- داروی آلوپورینول که در درمان نقرس تحویز میشود.
- آمیودارون که برای بیماریهای قلبی تجویز میشود..
- انواع داروهای ادرار آور
- استروژنها
- هیدروکسی اتیل سلولز که در زمان جراحی مورد استفاده قرار میگیرد.
- انواع اپیوئیدها
- داروهای ضد چربی خون مانند سیمواستاتین
ابتلا به بعضی بیماری های سیستم عصبی
یکی از علتهای بروز خارش پوست میتواند ابتلا به برخی بیماریهای سیستم عصبی باشد. از این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زونا یا شینگلز
- مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس که یک بیماری خود ایمنی است.
- انواع سکته قلبی و مغزی
- تومورهای مغزی
- هر گونه صدمه به عصبها
ابتلا به بعضی بیماریهای روانی
ممکن است تعجب کنید، اما ابتلا به بعضی بیماریها و اختلالات روانی نیز میتوانند باعث بروز خارش پوست شوند. بعضی از این بیماریهای روانی به شرح زیر هستند:
- اضطراب
- افسردگی
- سایکوز یا جنون
- وسواس فکری
- تریکوتیلومانیا که منجر به کندن وسواسی موی سر میشود
سایر علتهای خارش پوست
علاوه بر علتهای ذکر شده، برخی عوامل دیگر میتوانند موجب بروز خارش پوست شوند؛ از این علتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتلا به بیماریهای کلیوی
- مشکلات مربوط به غده تیروئید
- بیماریهای کبدی
- بعضی سرطانها نظیر بیماری مولتیپل میلوما، هوچکین و لنفوما
- ابتلا به دیابت یا قند خون
- کم خونی و کمبود آهن
- ایدز
- همچنین خارش پوست میتواند به دنبال بعضی اقدامات درمانی نظیر دیالیز کلیهها، اشعه درمانی و شیمی درمانی بروز کند.
خارش پوست بدن چه علائمی دارد؟
خارش پوست بدن ممکن است در قسمت خاصی از بدن نظیر صورت، دستها، پاها یا سراسر بدن بروز پیدا کند. بعضی اوقات خارش به صورت خفیف شروع میشود و به مرور تشدید خواهد شد و در مدت زمان طولانی برطرف نمیشود. به طوری که شما همانطور که به خاراندن پوست مشغول هستید، خارش نه تنها برطرف نمیشود، بلکه ممکن است بدتر شود. در چنین مواقعی خارش حاد شده و توقف آن ممکن است سخت باشد. همچنین ممکن است خارش پوست بدن هیچگونه تغییری در پوست ایجاد نکند یا همراه با یک سری علائم نظیر علائم زیر ایجاد شود:
- التهاب و قرمزی در پوست
- خشک شدن پوست و ترک خوردن آن
- چرب و زبر شدن پوست
- ایجاد راشهای پوستی نظیر برجستگیها، دانهها، لکههای پوستی یا تاولها
چه عواملی باعث ایجاد خارش پوست بدن میشود؟
علاوه بر عللی که پیشتر ذکر شد، مانند ابتلا به برخی بیماریها، مصرف برخی داروها، راشهای پوستی، خشکی پوست و… عوامل زیر نیز میتوانند باعث بروز خارش پوست بدن شوند:
کمبود ویتامین: این عامل به طور مستقیم باعث بروز خارش پوست نمیشود، اما باعث کاهش سلامت پوست و ایجاد مشکلاتی نظیر خشکی پوست خواهد شد. برخی ویتامینها مانند ویتامین B12 از این قبیل هستند. خشکی پوست در اثر کمبود ویتامین نیز موجب التهاب و خارش پوست میشود. به همین دلیل گاهی پزشکان برای درمان خشکی و خارش پوست برای افراد ویتامین B12 تجویز میکنند. این ویتامین به درمان خارش پوست در اثر خشکی کمک میکند.
گزش حشرات: یکی دیگر از عواملی که میتواند موجب خارش پوست در قسمتهای مختلف بدن شود، گزیده شدن توسط حشرات است. پس از گزش حشرات، راشهای پوستی بروز پیدا میکنند و همراه با خارش شدید هستند. این نوع خارش پس از مدتی برطرف میشود، اما برخی مواقع نیز ممکن است التهاب و خارش پوست خود به خود رفع نشود و یا مدت زمان بیشتری طول بکشد؛ در این مواقع بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
استفاده از روشهای رفع موهای زائد نظیر لیزر: خارش پوست بدن یکی از عوارض شایع بعد از استفاده از روشهای زدودن موی زائد مانند شیو، وکس و یا لیزر است. این عارضه یک عارضه طبیعی بوده و با استفاده از انواع کرمهای پس از اصلاح میتوان آنرا بهبود بخشید.
انواع آلرژی: بعضی افراد با قرار گرفتن در معرض آلرژنها دچار واکنشهای آلرژیک نظیر خارش پوست بدن میشوند. این خارش میتواند به همراه بثورات پوستی و التهاب و قرمزی پوست ایجاد شود. آلرژنهای مختلفی مانند گرده گلها، موی حیوانات، مصرف برخی ادویهها و مواد غذایی و… باعث بروز این نوع آلرژیها میشوند.
چه هنگامی خارش پوست بدن خطرناک میشود؟
چنانچه از درمانهای خانگی برای رفع خارش کمک گرفته اید و خارش پوست در مدت زمان دو هفته برطرف نشده و بیشتر طول کشیده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در این مواقع ممکن است خارش پوست یک نشانه جدی از مشکلات دیگری باشد که بدن به آنها دچار شده است. به همین دلیل مراجعه به یک متخصص پوست و مو و زیبایی، بهترین راهکار است. پزشک میتواند با آزمایشهای مختلف و معاینه کلی بدن شما، علت بروز خارش پوست را تشخیص داده و درمان مناسب را در نظر بگیرد. در اکثر موارد خارش پوست نشان دهندهی یک مشکل جدی برای سلامتی نیست و با درمانهای تجویز شده توسط پزشک بهبود پیدا میکند.
بهترین راه برای درمان خارش پوست
برای درمان خارش پوست میتوان بسته به علت بروز خارش، از روش مناسب درمانی استفاده کرد. از جمله بهترین روشها برای درمان خارش پوست، درمانهای دارویی و درمانهای خانگی هستند. از درمانهای مفید و کاربردی خانگی برای خارش پوست میتوان به استفاده از کرم مرطوب کننده مناسب برای تامین رطوبت پوست و جلوگیری از خشکی پوست، استفاده از مواد آرایشی و بهداشتی غیر حساسیتزا و فاقد عطر، چرب کردن پوست با روغنهای گیاهی مانند نارگیل و بادام و… اشاره کرد. اگر خارش پوست با روشهای خانگی نظیر مرطوب کردن و چرب کردن پوست برطرف نشد، بهتر است برای پیدا کردن علت اصلی خارش و درمانهای دارویی مناسب به پزشک مراجعه کنید.
بهترین دارو برای خارش پوست
یکی از بهترین داروها برای درمان خارش بدن، استفاده از کرمها و پمادهای ضد خارش است که با توجه به مشکل پوستی شما، پزشک نوع مناسب آنرا برای شما تجویز خواهد کرد. از این نوع پمادها و کرمها میتوان به پمادهای آنتی هیستامین، و کلسینوئورین اشاره کرد که موجب کاهش خارش پوست و قرمزی آن میشوند. علاوه بر درمانهای موضعی ممکن است پزشک از تجویز داروهای خوراکی نظیر زیرتک، کلاریتین، بنادریل، لامیزیل و تربینافین نیز کمک گرفته و موجب بهبود علائم خارش پوست شود. توجه داشته باشید که هرگز به سراغ مصرف خودسرانه داروها نروید و برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به پزشک مراجعه نمایید
جمع بندی
یکی از مشکلات پوستی که ممکن است برای هر فردی و در هر سنی ایجاد شود، خارش پوست است. این عارضه میتواند بسیار حاد و آزاردهنده باشد. به همین دلیل شناخت علت بروز خارش و روشهای درمانی برای رفع آن مهم است. با توجه به علتهایی که در این مقاله برای خارش پوست ذکر شد، میتوانید به طور تقریبی علت بروز خارش پوست را در خود پیدا کرده و از درمانهای خانگی ذکر شده برای رفع و بهبود آن استفاده کنید. چنانچه خارش پوست بیش از دو هفته ادامه پیدا کرد و برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا از بروز مشکلات جدی بعدی پیشگیری کنید.
سوالات متداول
علت خارش پوست چیست؟
بسته به اینکه خارش پوست با چه علائمی همراه است، میتواند علل مختلفی داشته باشد. از این علل میتوان به خشکی پوست، ابتلا به برخی بیماریها، مصرف برخی داروها، ایجادبثورات پوستی نظیر دانهها، تاولها و ...، حساسیت به برخی موادغذایی یا سایر آلرژنها، گزش حشرات، اسفاده از روشهای زدودن موهای زائد، کمبود برخی ویتامینها و ... اشاره کرد.
درمان خارش پوست چیست؟
بهترین درمان برای خارش پوست، استفاده از درمان خانگی و درمان دارویی است.درمانهای خانگی مانند دوش آب گرم، مرطوب کردن پوست و چرب کردن آن با روغنهای گیاهی میتوانند در تسکین خارش موثر باشند. درغیراین صورت باید به پزشک مراجعه کنیدتا داروی مناسب برای شما تجویز شود. از این داروهامیتوان به پمادهای موضعی و داروهای خوراکی اشاره کرد.