مقالات پزشکبان

پسوریازیس ناخن | علت، علائم و درمان آن

پسوریازیس یک بیماری مربوط به سیستم ایمنی می باشد که در آن، تولید بیش از حد سلول های پوستی، منجر به تشکیل پوسته های قرمز رنگ یا لکه هایی به رنگ سفید و نقره ای می شود. این بیماری ممکن است در نواحی مختلف بدن مانند بازوها، پاها و یا ناخن ها رخ دهد. به پسوریازیس ناخن، بیماری صدف ناخن نیز می گویند. در این مقاله به بررسی کامل بیماری پسوریازیس ناخن، نشانه ها و راه های درمان آن می پردازیم؛ با ما همراه باشید.

امروزه افراد به پوست و مو و زیبایی خود توجه بیشتری دارند و همیشه به دنبال راهی برای رسیدن به این زیبایی هستند. کلینیک‌های زیبایی یکی از مکان‌هایی هستند که با این هدف تاسیس شده اند! اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید پیشنهاد میکنیم که حتما به صفحه لیست بهترین کلینیک زیبایی در تهران مراجعه نمایید.

بیماری پسوریازیس ناخن

بیماری پسوریازیس ناخن باعث ایجاد تغییراتی از جمله تغییر رنگ و تغییر فرم شکل ناخن های دست و پا می شود. این وضعیت می تواند‌ باعث اثرات منفی بر روی روان و زیبایی فرد شود. معمولا بیماری پسوریازیس ناخن شبیه به شکل های دیگری از بیماری های پوستی می باشد؛ به همین دلیل تشخیص درست بیماری به درمان آن کمک شایانی می کند.

از آن جایی که درمان بیماری صدف ناخن یا پسوریازیس با درمان یک عفونت قارچی متفاوت است، باید تشخیص بیماری به درستی انجام گیرد و پزشک از اطلاعات کافی در مورد این بیماری برخوردار باشد.

علائم پسوریازیس یا بیماری صدف ناخن

بیماری پسوریازیس ناخن می تواند با نشانه های زیر همراه باشد:

  • سفید، زرد یا قهوه ای شدن ناخن ها
  • ایجاد تغییراتی ماننند برآمدگی، حفره یا شیار در سطح ناخن ها
  • ایجاد دبرید(مواد سفید و گچ مانند) در زیر ناخن
  • ضخیم و شکننده شدن ناخن
  • شل شدن و جدا شدن ناخن از بستر

این علائم می تواند همراه با احساس درد و سفتی در انگشتان و ناتوانی در حرکت دادن آن ها باشد.

آیا پسوریازیس ناخن خطرناک است؟

بهتر است بدانید که اکثر افرادی که به بیماری پسوریازیس ناخن مبتلا می شوند؛ پسوریازیس پوستی نیز دارند. از طرفی در حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از بیماران مبتلا به بیماری پسوریازیس مبتلا به آرتریت پسوریاتیک نیز می باشند؛ این بیماری یک بیماری التهابی مفصلی به شمار می رود. چنان چه بیماری صدف ناخن یا پسوریازیس ناخن درمان نشود، حاد شده و می تواند باعث ایجاد مشکلات عملکردی و اجتماعی برای افراد شود.

از سوی دیگر، بیماری پسوریازیس ناخن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی فرد شده و در موارد حاد ممکن است بیمار به برخی از سرطان ها مانند سرطان های غیر ملانوم و سرطان ریه مبتلا شود.

آیا پسوریازیس ناخن درمان قطعی دارد؟

درمان پسوریازیس ناخن کار راحتی نیست زیرا علائم ایجاد شده بر روی ناخن، همراه با ناخن ها رشد می کنند. همچنین هنوز درمان قطعی و سریعی برای این بیماری توسط متخصصان ارائه نشده است. برای کمک به درمان این بیماری باید صبور بوده و با دقت به توصیه های پزشک عمل کرده و روند درمان را تا انتها کامل کرد. در ادامه به روش های درمانی بیماری پسوریازیس ناخن می پردازیم.

درمان پسوریازیس ناخن

برای درمان بیماری پسوریازیس ناخن بسته به تشخیص پزشک، می توان از روش های درمانی متفاوتی استفاده کرد، این درمان ها شامل موارد زیر می شوند.

  • درمان دارویی
  1. یکی از درمان های دارویی برای بیماری صدف ناخن، داروهای موضعی نظیر پمادها هستند، این داروها مستقیما بر روی ناخن ها مالیده می‌شوند. این نوع کرم ها حاوی کورتیکو استروئید یا کورتون هستند و استعمال روزانه آن ها به میزان یک تا دو مرتبه در روز، به رفع علائم بیماری پسوریازیس ناخن مانند شیارها، ضخامت ناخن و جداشدگی ناخن از بستر کمک می کند. همچنین این داروها منجر به به کاهش التهاب و کاستن سرعت تولید سلول های پوستی جدید می شوند؛ به این ترتیب مشکل ضخامت ناخن ها رفع می شود.
  2. تازاروتن، نوعی رتینوئید موضعی ساخته شده از ویتامین A می باشد، که مشکل بی رنگ شدن ناخن ها و حفره های سطح ناخن را برطرف می کند.
  3. آنترالین، یک پماد ضد التهاب برای بهبود علائم بیماری پسوریازیس ناخن است و از سرعت تولید سلول های پوستی می کاهد.
  4. با استفاده از کرم های مرطوب کننده می توان خارش یا قرمزی ناشی از بیماری صدف ناخن را کاهش داده و به ترمیم پوست اطراف ناخن ها کمک کرد.
  5. علاوه بر داروهای موضعی برخی داروهای خوراکی نیز برای درمان بیماری پسوریازیس ناخن توسط پزشک تجویز می شوند. از این داروها می توان به متوترکسات، رتینوئید و اپرمیلاست اشاره کرد. این داروها بر روی کل بدن اثر گذاشته و پسوریازیس ناخن و پوست را باهم درمان می کنند. از این نوع داروها برای درمان بیماری پسوریازیس ناخن خفیف تا شدید استفاده می کنند.
  6. برای درمان عفونت قارچی ایجاد شده توسط بیماری صدف ناخن نیز می توان از برخی داروهای ضد قارچ خوراکی استفاده کرد.
  7. تزریق کورتون : در بعضی موارد، پزشک با تزریق کورتون به بستر ناخن، به همراه تجویز درمان های موضعی بیماری صدف ناخن را بهبود می بخشد. در هنگام تزریق مستقیم کورتون به ناخن یا اطراف آن، برای کاهش درد از بی حسی استفاده می شود.
  • فوتوتراپی

در روش فتوتراپی از اشعه ماورا بنفش استفاده شده و قسمت هایی از پوست که درگیر بیماری پسوریازیس هستند، توسط اشعه مورد هدف قرار می گیرند. این اشعه موجب کاهش روند رشد سلول های پوستی می شود.

ترکیبی از داروهای تجویزی و قرار گرفتن تحت اشعه ماورا بنفش برای درمان بیماری پسوریازیس ناخن مورد استفاده قرار می گیرد؛ این روش درمانی، PUVA  نام دارد. این روش موجب درمان برخی نشانه های بیماری صدف ناخن مانند جدا شدن ناخن از بستر و بی رنگ شدن آن می شود.

  • لیزر درمانی

در لیزر درمانی از تکنولوژی لیزر برای درمان بیماری پسوریازیس ناخن استفاده می شود. با تابیدن اشعه لیزر به پوست، این اشعه، رگ های خونی زیر پوست را هدف قرار داده و به این ترتیب موجب کاهش شدت پسوریازیس ناخن می شود.

  • درمان های خانگی

بعضی از درمان های خانگی و سنتی مانند استفاده از سیر و آلوئه ورا می توانند علائم بیماری پسوریازیس ناخن را کاهش داده و به بهبود آن کمک کنند؛ اما هنوز اثر بخشی قطعی این داروها به اثبات نرسیده است.

درواقع می توان گفت درمان های خانگی و سنتی، موجب درمان بیماری پسوریازیس ناخن سیستمیک نمی شوند و حتی در صورت درمان خودسرانه می توانند مشکلاتی مانند درد بیشتر یا عوارض جانبی را برای بیمار به دنبال داشته باشند. به همین دلیل، لازم است پیش از هر اقدامی با پزشک مشورت کنید.

آیا پسوریازیس خطرناک است؟ | علائم پسوریازیس چیست؟ | درمان پسوریازیس در خانه

زمان مراجعه به پزشک

چنان چه متوجه علائم بیماری پسوریازیس ناخن شدید و با گذشت زمان از شدن علائم کاسته نشد؛ به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورتی که تحت درمان قرار دارید اما متوجه تشدید علائم خود شده اید؛ باید به پزشک اطلاع دهید. درمان این بیماری به آهستگی صورت گرفته و لازم است که روند درمان را تا انتها کامل کنید.

مراقبت های بعد از درمان

بعد از درمان بیماری صدف ناخن یا پسوریازیس، باید به خوبی از ناخن های خود مراقبت کنید تا بیماری باز نگردد. رعایت نکات زیر پس از درمان الزامی است:

  • سعی کنید ناخن ‌های خود را همواره کوتاه نگه دارید
  • با استفاده از یک سوهان ناخن، لبه های ناخن را صاف کنید
  • هنگام تمیز کردن ناخن از دستکش استفاده کنید
  • پس از شستشوی دست ها، ناخن های خود را برای جلوگیری از خشکی، با لوسیون ها و کرم های مرطوب کننده مرطوب کنید
  • چنان چه پزشک برای شما دارو و یا پمادی تجویز کرده است؛ تا انتها مصرف آن را ادامه و طبق توصیه پزشک عمل کنید
  • از پوشیدن کفش هایی که باعث ایجاد فشار بر روی ناخن های پا می شود؛ خودداری کنید
  • ناخن های خود را تمیز نگه دارید

جمع بندی

بیماری پسوریازیس ناخن یک بیماری مربوط به سیستم ایمنی است که منجر به تغییر شکل ناخن ها و بدفرم شدن یا حتی جدا شدن ناخن ها از بستر می شود. در این مقاله به علائم تشخیص این بیماری و روش های درمان آن پرداختیم.

با اینکه هنوز درمان قطعی سریعی برای این بیماری وجود ندارد؛ می توان با انجام درمان های توصیه شده توسط پزشک به بهبود این بیماری کمک کرد. در پایان از یاد نبرید که مراجعه به یک پزشک ماهر و دنبال کردن روند درمان به طور کامل در بهبود بیماری صدف ناخن نقش مهمی ایفا می کند.

سوالاات متداول

آیا می توان بیماری صدف ناخن را به موقع تشخیص داد؟

بیماری صدف ناخن یا پسوریازیس با علائم و نشانه هایی همراه است. به همین دلیل تشخیص آن امکان پذیر است. البته به دلیل شباهت این بیماری به بیماری های قارچی، باید برای تشخیص به یک پزشک متبحر که در مورد بیماری اطلاعات خوبی دارد؛ مراجعه کرد. تشخیص به موقع بیماری صدف ناخن به درمان آن کمک می کند.

آیا بیماری پسوریازیس ناخن درمان دارد؟

بله، می توان با درمان های موضعی، دارویی و سایر درمان هایی که پزشک تجویز می کند به درمان این بیماری امیدوار بود؛ اما روند بهبود زمان بر است و باید صبورانه درمان را تا انتها دنبال کرد.

آیا بیماری صدف ناخن یا پسوریازیس خطرناک است؟

برای دست یابی به نتیجه رضایت بخش در روند درمان پسوریازیس لازم است که با اولین نشانه ها به پزشک مراجعه کنید. درمان این بیماری در موارد حاد سخت تر می شود. همچنین بیماری پسوریازیس ناخن در موارد شدید می تواند باعث نقص در عملکرد افراد شود. به علاوه با ضعیف شدن سیستم ایمنی، ممکن است فرد به برخی بیماری های سرطانی مبتلا شود.

منبع: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/genitals/nails

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا