مقالات پزشکبان

رفلاکس معده

رفلاکس معده یک نوع بیماری گوارشی محسوب می‌شود که باعث سوزش معده شده و حالت‌های ناخوشایندی را به وجود می‌آورد. این بیماری درمان خاص خود را دارد و چنانچه هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید، با تجویز برخی از داروها، از پیشروی این بیماری جلوگیری خواهید کرد. این بیماری علاوه بر بزرگسالان می‌تواند کودکان و نوزادان را هم درگیر خود کند. به همین دلیل، ما در ادامه قصد داریم به درمان این بیماری و داروهای مربوط به آن اشاره‌ای داشته باشیم و نظر طب سنتی را هم در این زمینه مورد بررسی قرار دهیم.

پزشک پیشنهادی: بهترین دکتر گوارشی

درمان رفلاکس معده

دریچه‌ای در ابتدای ورودی معده وجود دارد که با حلقه‌ای به نام اسفنکتر مری تحتانی پوشش داده شده است. اسفنکتر مری تحتانی بعد از عبور غذا خود به خود بسته می‌شود و چنانچه به صورت کامل بسته نشود یا زود هنگام باز شود، معده اسیدی تولید می‌کند و به درون مری می‌فرستد و شما را با علائمی همانند ترش کردن یا سوزش سردل روبرو می‌کند. اگر در هفته بیش از ۲ بار این اتفاق رخ دهد، یعنی شما به رفلاکس در معده خود مبتلا شده‌اید.

برای درمان رفلاکس معده شما می‌توانید از دارو، رژیم غذایی و جراحی استفاده کنید. ما در ادامه به بررسی هر سه روش درمانی خواهیم پرداخت تا بتوانید در کمترین زمان ممکن، از روش‌های آسان‌تری برای درمان این عارضه بسیار ناخوشایند استفاده کنید.

درمان رفلاکس معده با سبک زندگی درست

با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی خود می‌توانید به درمان رفلاکس معده بپردازید. بسیاری از غذاها و نوشیدنی‌ها محرک هستند و به تدریج می‌توانند زمینه ساز بیماری‌هایی همچون رفلاکس باشند. بدین ترتیب، توصیه ما به شما این است که وعده غذایی خود را افزایش داده و از وعده‌های غذایی کوچک استفاده کنید.

ترک دخانیات هم می‌تواند اولین قدم برای درمان این بیماری باشد. سعی کنید از بالشت‌هایی استفاده کنید که حداقل ارتفاع آن‌ها ۱۰ الی۱۵ سانتی متر باشد. ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب به هیچ عنوان غذا مصرف نکنید و از لباس‌های تنگ و بستن کمربندهای تنگ هم استقبال نکنید. سعی کنید با استفاده از یک رژیم غذایی درست در کنار ورزش کردن به کاهش وزن اصولی خود بپردازید.

درمان رفلاکس معده
اگر دچار رفلاکس معده هستید همیشه باید مراقب باشید و برای درمان آن اقدام کنید.

مصرف دارو برای درمان رفلاکس معده

استفاده از دارو یکی دیگر از روش‌هایی است که به واسطه آن می‌توان به درمان رفلاکس معده کمک کرد. داروهای آنتی اسید می‌تواند اسید معده را خنثی کند، اما استفاده بیش از حد از این داروها صد درصد باعث یبوست می‌شود و به همین دلیل، باید از آنتی اسید هایی که حاوی هیدروکسید منیزیم و هیدروکسید آلومینیوم است، استفاده کنید.

بسیاری از پزشکان معمولاً از داروهای دیگری همانند گاویسکون، رپسید، پروتونیکس و پریواسید و رگلان برای درمان استفاده می‌کنند. توجه داشته باشید که بیمار بدون تجویز و دستور پزشک نباید میزان دارو را کاهش یا افزایش دهد.

جراحی برای درمان رفلاکس معده

زمانی که تغییر سبک زندگی و مصرف دارو پاسخ مناسبی را ارائه ندهد، برای درمان رفلاکس معده، جراحی پیشنهاد می‌شود که برای جراحی از دو روش استفاده می‌کنند. یک روش جراحی با استفاده از دستگاهی به نام LINX انجام پذیر است. معمولاً حلقه‌ای را در انتهای مری قرار می‌دهند تا از محتوای معده به مری جلوگیری کند.

البته استفاده از این دستگاه باعث می‌شود تا بیمار باز هم مجبور به مصرف برخی از داروهای دوز پایین شود. روش دیگر جراحی هم به این شکل است که به تقویت اسفنکتر تحتانی مری می‌پردازند تا بتواند از رفلاکس اسید معده جلوگیری کند. معمولاً در این روش در قسمت شکم و قفسه سینه باید یک شکاف وجود داشته باشد.

درمان رفلاکس معده در طب سنتی

از نظر طب سنتی یکی از دلایل تشدید رفلاکس معده استرس است. استرس متأسفانه زمینه ساز ایجاد بسیاری از بیماری‌ها است که برخی از افراد از عوارض ناخوشایند آن شاید بی‌خبر باشند.

به همین دلیل در طب سنتی به افراد توصیه می‌شود تا به مدیریت استرس بپردازند. این چنین قادر خواهند بود، میزان اسید معده خود را کاهش دهند؛ همچنین انجام کارهایی همچون تنفس عمیق، ماساژ، مدیتیشن و یوگا هم از نظر طب سنتی از جمله مواردی هستند که می‌توانند بدن را در حالت آرامش قرار داده و به رفع بیماری مانند رفلکس معده کمک کنند.

هیپنوتیزم هم یکی از روش‌های عملی برای درمان بیماری رفلاکس است که می‌تواند به سلامت دستگاه گوارش کمک کند. در مورد داروهای گیاهی اگر بخواهیم صحبت کنیم، داروهایی همچون بابونه، ریشه زنجبیل، ریشه گل ختمی و نارون لغزنده هم داروهای گیاهی بسیار مفیدی هستند.

جوش شیرین هم یک گزینه دارویی عالی برای درمان رفلاکس است؛ چرا که یک نوع آنتی اسید است و می‌تواند به صورت موقت اسید معده را خنثی کند. بهتر است بیمار نصف قاشق چای خوری را در نصف لیوان آب بریزد، حل کرده و سپس میل کند.

بهترین دارو برای رفلاکس معده

امپرازول بهترین دارو برای رفلاکس معده به شمار می‌آید. این دارو از سوء هاضمه جلوگیری کرده و همچنین برای درمان رفلکس معده نیز مفید است. این دارو می‌تواند از بازگشت کوتاه مدت محتویات به معده جلوگیری کند و به همین دلیل، برای درمان رفلکس معده، داروی مهمی به شمار می‌آید. توجه داشته باشید این دارو، به کاهش عوارض داروهای دیگر مخصوص گوارش هم کمک می‌کند.

قرص رفلاکس معده

بهترین قرص برای درمان رفلاکس معده رانیتیدین یا فاموتیدین است. این قرص‌ها بهترین گزینه برای ضد ترشح و اسیدی معده هستند و می‌توانند به هضم هرچه بهتر غذا کمک کنند. متوکلوپرامید هم یکی دیگر از قرص‌هایی است که برای افزایش تخلیه محتوای معده به کار می‌آید. پزشکان توصیه می‌کنند، یک ساعت قبل از خوردن غذا این قرص را مصرف کنید و توجه داشته باشید که برای مصرف قرص‌های مفید جهت درمان رفلاکس معده شما باید به پزشکی در این زمینه مراجعه کنید تا دوز مصرفی قرص را برای شما مشخص کند.

این چنین در طولانی‌مدت از عوارضی که می‌تواند دامن‌گیر شما شود، دور خواهید شد. توجه داشته باشید که امپرازول و رابیپرازول، لانسوپرازول، پنتوپرازول هم از جمله قرص‌هایی هستند که برای درمان رفلاکس معده به کار می‌آیند. برخی از سیکلومینیا قرص سبز معده هم استفاده می‌کنند. کلیدینیوم سی و کلردیازپوکساید هم در مواردی جزء قرص‌هایی هستند که می‌توان برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار داد.

اگر علاقه‌مند هستید تا در این رابطه بیشتر اطلاعات داشته باشید، پیشنهاد میکنیم که مقاله آموزشی معرفی انواع قرص معده را مطالعه بفرمایید.

بهترین دارو برای رفلاکس معده
رفلاکس معده یکی از بیماری‌های معده‌ای است که باید از آن حتما مراقبت شود

بهترین داروی رفلاکس کودکان

در مورد انتخاب بهترین داروی رفلاکس کودکان باید بدانید که انتخاب دارو و نحوه درمان به شدت بیماری مربوط می‌شود. در ابتدا پزشکان شاید به تجویز نپردازند و به والدین کودک توصیه می‌کنند تا یک سبک زندگی سالم را برای کودک به وجود آورند. تا حد امکان والدین باید سر تخت کودک را کمی بالاتر برده تا رفلاکس در هنگام شب، به حداقل برسد.

معمولاً غذاهای تند و پر چرب می‌توانند اسیدمعده کودکان را تحریک کرده و همچنین نوشابه‌های گازدار و دخانیات هم از جمله عواملی هستند که باعث تحریک معده شده و مشکلات رفلاکس معده را به وجود می‌آورند. اگر پزشک به تجویز داروی خاصی بپردازد، آنتی اسیدها گزینه‌های موجود هستند. Pepcid و Zantac در گروه مسدود کننده‌های هیستامین-۲ و Nexium، Prilosec که Prevacid در دسته مهار کننده‌های پمپ پروتون قرار می‌گیرند.  در بسیاری از موارد ممکن است داروهای گیاهی هم اثربخشی خوبی داشته باشند ولی همیشه این داروها نمی‌توانند پاسخگو باشند. در بسیاری از موارد حاد هم شاید درمان قطعی رفلاکس کودکان، عمل جراحی باشد.

معمولاً Barium swallow و impedance-probe study 2 روش تشخیصی برای رفلاکس کودکان به شمار می‌آیند. impedance-probe study نسبت به Barium swallow از دقت بالاتری برخوردار است. البته پزشک سعی می‌کند تا حد امکان با معاینه بدنی بتواند به تشخیص دقیق این بیماری بپردازد.

رفلاکس نوزاد

چنانچه در مورد رفلاکس نوزاد بخواهیم با شما صحبت کنیم، باید بدانید هنگامی که نوزاد غذا را برمی‌گرداند یا استفراغ می‌کند، معمولاً شما با نشانه‌های ابتلا به رفلاکس معده روبرو هستید. معمولاً رفلاکس زمانی جایی برای نگرانی نمی‌گذارد که نوزاد شما رشد خوبی دارد، اما نوزاد چنانچه بد غذا باشد یا احساس ناراحتی کند، این احتمال وجود دارد که محتوای معده کاملاً اسیدی شده و به تحریک گلو و مری می‌پردازد.

هنگامی که با افزایش وزن کودک روبه‌رو نمی‌شوید یا تف کردن نوزاد افزایش پیدا می‌کند، با مایع زرد رنگ، خون یا چیزی شبیه دانه های قهوه در هنگام تف کردن نوزاد مواجه می‌شوید، بهتر است بدانید که نوزاد را باید هر چه سریع‌تربه متخصص اطفال معرفی کنید.

استفراغی که در سن ۶ ماهگی و دیرتر آغاز شود، وجود مشکلات تنفسی، مشاهده خون در مدفوع و اجتناب از خوردن غذا هم از جمله عواملی هستند که در صورت مشاهده می‌توانند نگران کننده باشند. به خاطر داشته باشید که التهاب معده، انسداد و بیماری رفلاکس معده به روده از جمله علائم رفلاکس نوزادان به شمار می‌آیند.

پزشک پیشنهادی: بهترین دکتر اسلیو معده

سخن پایانی

در مورد روش‌های درمان رفلاکس معده و انواع داروهای مناسب آن با شما صحبت کرده‌ایم. این بیماری گوارشی شایع را اگر جدی نگیرید، قطعاً در طولانی‌مدت با مشکلات گوارشی شدیدتری روبرو خواهید شد و متأسفانه نوزادان و کودکان هم ممکن است با این بیماری روبرو شوند و به همین دلیل، در مورد روش‌های درمانی رفلاکس نوزادان و کودکان هم اطلاعاتی هرچند مختصر ولی مفید را ارائه داده‌ایم.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و صفحات وب، اگر به مشاوره خاصی در این زمینه نیاز داشته باشید می‌توانید با مشاورین ما در این مجموعه در ارتباط باشید. این‌چنین در کمترین زمان ممکن از پیشروی این بیماری ناخوشایند جلوگیری به عمل می‌آورید.

منبع: https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا