معده درد عصبی
ممکن است بارها برای شما این موضوع پیش آمده باشد که پس از بروز عصبانیت و خشم، دردی را در قسمت بالای شکم و معده خود احساس کنید. همچنین امکان این وجود دارد که این درد با سوزش عجیبی نیز همراه باشد و تحمل آن را نداشته باشید. حتی ممکن است بارها برای شما و اطرافیانتان این جمله را شنیده باشید که میگویند، زمانی که عصبی میشوم، معدهام ترش میکند و یا جملات مشابه آن.
تمامی این علائم، همگی میتواند در اثر فشار عصبی و معده درد عصبی باشد که برای شما اتفاق میافتد. اما زمانی که این علائم برای شما پیش میآید، سریعاً به دنبال راهی برای درمان این عارضه هستید و میخواهید آن را از بین ببرید. امروز در کنار شما همراهان عزیز هستیم تا در مورد معده در عصبی و انواع درمانهای آن، اطلاعاتی مفید و کاربردی را در اختیارتان قرار دهیم. بنابراین اگر شما نیز از این مشکل دردناک، رنج میبرید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این سایت با ما همراه باشد. پیشاپیش از حسن توجه شما، نهایت سپاس را داریم.
مطلب پیشنهادی: شربت معده
معده درد عصبی چیست؟
اگر بخواهیم به صورت کوتاه و مختصر به پاسخ این سؤال بپردازیم، میتوانیم بگوییم معده درد عصبی به حالتی در بدن گفته میشود که عضو معده تحت تأثیر اتفاقات احساسی قرار گرفته و در نهایت با توجه به اتفاقاتی که همراه با غم، ناراحتی، خشم، استرس، اضطراب و… باشد، شروع به ترس ناگهانی کرده و باعث ایجاد رفلاکس در معده خواهد شد. در اثر همین اختلالات، معده محتویات درون خودش را به سمت مری و نای منتقل میکند که اصطلاحاً به آن ترش کردن معده گفته میشود. یعنی در حالت کلی و خلاصه، میتوان گفت معده درد عصبی، نوعی درد و احساس سوزش در معده بوده که منشأ اصلی آن، اختلالات عصبی و روانی خواهد بود.
همچنین جالب است بدانید، این نوع عارضه در کودکان و بزرگسالان، بیشتر اتفاق میافتد و میتواند عوارض جبران ناپذیری را برای فرد ایجاد نماید. بنابراین در صورتی که علائم معده درد عصبی را در خود دیدید، به پزشک مراجعه کرده تا به خوبی آن را درمان کنید.
درمان معده درد عصبی
در قسمت قبل با مفهوم کلی معده درد عصبی، آشنا شدید و دانستید در صورت بروز این بیماری، باید اقدام به درمان آن کنید. اما سؤال اصلی در این قسمت این است که درمان معده درد عصبی چیست و چگونه میتوانیم آن را درمان کنیم. اکنون در این بخش از این مطلب، میخواهیم برخی از راههای درمان معده عصبی را با شما به اشتراک بگذاریم.
در حالت کلی برای درمان معده درد عصبی، راههای متنوعی وجود دارد که شما با رعایت آن میتوانید به راحتی و در کوتاهترین زمان ممکن، آن را از بین ببرید. به عنوان مثال، میتوانید:
- استرس، اضطراب، هیجان خود را کنترل کنید.
به عنوان مثال میتوانید از تکنیکهایی مانند انجام فعالیتهای ورزشی سبک نظیر؛ مدیتیشن، یوگا و ریلکسیشن، بیرون رفتن و سرگرمکردن خود، تمرکز بر روند نفسکشیدن خود یا آنچه که در اطراف شما رخ میدهد و… آن را به خوبی کنترل کنید.
- معده خود را هیدراته کنید.
همان طور که میدانید، محتویات بالا آمده در اثر درد عصبی معده، اسیدی بوده و همین عامل شما را آزار میدهد. بنابراین میتوانید پس از گذشت چند دقیقه از بالا آوردن، مایعات نوشیده تا معده شما هیدراته شود. زیرا استفاده از آب و موادمعدنی یا به اصطلاح هیدراته کردن بدن در درمان بسیاری از بیماریها از جمله درمان معده درد عصبی مؤثر و مفید است.
- مصرف نوشیدنیها و خوراکیهای گیاهی
مصرف برخی خوراکیها و نوشیدنیهایی که منشأ گیاهی دارند، از جمله دمنوش بابونه، گل گاو زبان، زنجبیل، نعنا، لیمو، عصاره شیرین بیان، اسطوخودوس، لیمو و… میتواند موجب کاهش گرفتگی عضلات شکم و درد آن و در نهایت ازبینرفتن حالت تهوع شود.
- اجتناب از مصرف کافئین
کافئین میتواند یکی از اصلیترین عامل برای به وجود آمدن استرس و اضطراب باشد. به همین دلیل مصرف آن مشکلات عصبی معده را تحریک کرده و درد آن را تشدید میکند. بنابراین سعی کنید از مصرف آن در زمان رفلاکس معده، خودداری کنید.
- مصرف دارو جهت درمان معده درد عصبی
خبر خوب اینکه امروزه درمان سریع معده درد عصبی و بهبود علائم ورم معده عصبی نظیر استفراغ، حالت تهوع، اسهال و… توسط برخی داروها انجام میگیرد. بنابراین شما میتوانید با مراجعه به پزشک و با توجه به معاینات صورت گرفته، شروع به خوردن دارو کنید. در ادامه شما را با این نوع از داروهای تسکیندهنده آشنا خواهیم کرد.
قرص برای معده درد عصبی
زمانی که شما برای درمان معده درد عصبی، به پزشک مراجعه میکنید، پزشک برای شما یک سری داروهای خاصی را تجویز میکند. شما میتوانید با مصرف مرتب و منظم این نوع داروها، معده درد عصبی خود را تسکین دهید.
معروفترین و پرکاربردترین قرصهایی که برای درمان معده درد عصبی تجویز میشود، عبارتاند از:
- قرص رانیتیدین (Ranitidine) برای درمان زخم معده، معده عصبی و رفلاکس یا سوزش سر دل تجویز میشود. اما امروزه مصرف آن ممنوع شده است.
- قرص فاموتیدین (Famotidine) بهمنظور درمان گاستریت، زخم معده و درد معده عصبی درمانی عالی به حساب میآید. به همین دلیل قرص فاموتیدین، جایگزین قرص معده درد رانیتیدین شده است.
- قرص آمپرازول (Omeprazole) اصولاً برای درمان زخمهای خوش خیم معده یا بخش ابتدایی روده باریک توسط پزشک، تجویز میشود.
- قرص رابپرازول (Rabeprazole) برای درمان زخم معده ناشی از تکثیر میکروب هلیکوباکترپیلوری یا رفلاکس اسید معده به مری، یکی از گزینههای مؤثر به حساب میآید.
- همچنین قرص پنتوپرازول (Pantosec) برای کاهش درد معده، رفع بیاشتهایی و تسکین زخمهای معده و روده دارویی مؤثر خواهد بود.
اکثر داروهای ذکر شده در قسمت بالا، خاصیت ضد اسیدی داشته و میتوانند با کنترل ترشح اسید معده مانع از رفلاکس اسید معده به مری یا گسترش زخم معده شوند. بههمیندلیل، لازم است به مدت طولانی و منظم مصرف شوند. گاهی برخی از بیماران مجبور هستند که برای یک سال هر روز صبح ناشتا قرص آمپرازول یا پنتوپرازول مصرف کنند.
این نکته را در نظر داشته باشید که از مصرف هرگونه قرص به طور خودسرانه و بدون معاینه پزشک، پرهیز کرده و برای درمان درد معده، از داروهای تجویزی، استفاده نمایید.
رژیم غذایی برای معده درد عصبی
جالب است بدانید، علاوه بر استفاده قرصهای درمانی برای بر طرف کردن این بیماری، پیروی کردن از یک رژیم غذایی خاص و مخصوص میتواند برای درمان معده درد عصبی شما، تأثیر بسزایی را به دنبال داشته باشد. بنابراین میتوانید در رژیم غذایی خود نکات زیر را رعایت نمایید.
- مصرف آب و مایعات خود را افزایش دهید.
- از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین بپرهیزید.
- در طول روز از انواع دمنوشها مانند دمنوش نعنا، چای لیمو، چای بابونه استفاده کنید.
- از میوههایی مانند سیب و موز استفاده کنید.
- همچنین استفاده از تخم مرغ، عسل، زنجبیل، ماهی آزاد، سیب زمینی شیرین، برنج و… نیز برای درمان این بیماری مفید هستند.
معده درد عصبی که به پشت میزند
یکی دیگر از دردهای آزاردهنده و نامطلوب گوارشی درد معده که به پشت کمر میزند، است. این درد بسیار نگرانکننده بوده و تحمل آن در برخی موارد بسیار دشوار است. درد معده که به پشت میزند دلایل متفاوتی داشته و در بیشتر موارد نگرانکننده نخواهد بود. از جمله دلایل آن میتواند بارداری، نفخ و مشکلات رودهای، تروما تغییرات هورمونی و… باشد.
پزشک پیشنهادی: بهترین دکتر اسلیو معده
سخن پایانی
در پایان این مطلب آموختیم که معده درد عصبی کاملاً متأثر از حالات درونی و احساساتی افراد است که شما در طول روز آنها را تجربه میکنید. این احساسات هر کدام منجر به واکنش فیزیکی و شیمیایی خاصی در بدن شده و برخی نیز با تغییر سطح ترشح هورمونهای مختلف در بدن، باعث تحریک معده و روده میشوند. بنابراین با مصرف دارو و مواد خوراکی میتوانید درد آن را کاهش دهید.
از اینکه تا انتهای این مقاله از سایت پزشکبان ما را همراهی کردید، نهایت سپاس و قدر دانی را از شما داریم. در صورت داشتن هرگونه سؤال و یا ابهامی در مورد این زمینه، میتوانید آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید. همچنین توصیه میشود در صورت امکان، تجارب شخصی خود را نیز با ما و سایر همراهان عزیز در میان بگذارید.
سؤالات متداول
اکنون در انتهای این محتوا میخواهیم به بررسی برخی از سؤالات احتمالی شما در مورد معده درد عصبی بپردازیم.
نشانههای معده درد عصبی، کداماند؟
علائم معده درد عصبی میتواند خود را در قالبهای زیر به ما نشان دهد: • دلشوره • احساس گرفتگی در شکم • احساس نگرانی و اضطراب • لرزش یا کشش عضلات • دفع گاز تکرار شونده • حالت تهوع • سوءهاضمه • معده درد عصبی و تنگی نفس • احساس سیر شدن سریع پس از خوردن غذا • احساس نفخ یا گرما در شکم • تکرر ادرار و تکرر مدفوع
غذاهای مضر برای معده درد عصبی، کداماند؟
انواع غذاهای چرب و سرخ کردنی مانند سیب زمینی سرخ کردنی و مرغ سوخاری، سبزیجات خام مانند گوجه و بادمجان و نوشیدنیهای اسیدی مانند نوشابه مضرترین غذاها برای درد معده هستند.
چه زمانی برای درمان معده درد عصبی به پزشک مراجعه کنیم؟
بهمحض مشاهده مداوم علائمی مانند درد متوسط تا شدید شکمی، یبوست و اسهال مزمن، مشکل در بلع غذا، سوءهاضمه و کاهش وزن بیدلیل، نفخ شدید، ترش کردن و ریفلاکس، احساس سوزش سر دل، حتماً با پزشک متخصص گوارش مشورت کنید.
منبع: uchicagomedicine – medicalnewstoday