مقالات پزشکبان

درمان معده درد

آیا از روش‌های درمان معده درد آگاه هستید؟ درد معده و حالت تهوع آنقدر شایع است که می‌توان گفت هر فردی در طول زندگی خود آن را تجربه کرده است. دلایل مختلفی سبب معده درد می‌شود اما به طور تقریبی اکثر این دردها خطرناک نیستند. معده درد بیشتر از فشارهای عصبی، مسمومیت غذایی، حساسیت به برخی از غذاها، عفونت باکتریایی و… ناشی می‌شود.

بعضی مواقع که معده درد شدید نیست، می‌توان برای درمان سریع معده درد از دمنوش‌های طبیعی و خانگی استفاده کرد. اما اگر درد معده شدید باشد به طوری که حتی با درمان‌های خانگی نیز رفع نشود باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

معده درد چیست؟

معده درد یکی از بیماری‌های دستگاه گوارش محسوب می‌شود. در ابتدا درد به صورت آهسته شروع می‌شود اما به طور ناگهانی درد افزایش می‌یابد. معده درد می‌تواند ناشی از بیماری‌هایی همچون کیسه صفرا، قلب، کبد، لوزالمعده یا بیماری‌های مربوط به روده باشد‌. درد معده خود را به صورت علائمی مثل حالت تهوع، نفخ و گاز، آروغ زدن، سوزش، سکسکه و سرفه مداوم نشان می‌دهد. رایج‌ترین دلایل درد معده عبارتند از:

  • استرس
  • زخم معده
  • رفلاکس معده
  • مصرف مشروبات الکلی
  • وارد شدن ویروس یا باکتری به معده
  • خوردن غذاهای تند
  • استفاده بیش از حد از قرص‌های تسکین درد.

برای درمان معده درد راه‌های زیادی وجود دارد، از درمان دارویی گرفته تا درمان‌های طبیعی سنتی و حتی درمان‌های خانگی در تسکین درد معده موثر هستند. چنانچه روش‌های خانگی یا طب سنتی یا داروی گیاهی برای معده درد جواب نداد باید به پزشک متخصص گوارش مراجعه شود. متداول‌ترین راهی که پزشک برای درمان معده درد در نظر می‌گیرد، دارو درمانی است.

برای درمان معده درد چه قرص‌هایی باید مصرف کرد؟

برای درمان معده درد قرص‌های مختلفی وجود دارد که هر کدام کاربرد متفاوتی داشته و برای موارد مختلف تجویر می‌شوند. مهم‌ترین قرص‌های معده درد به شرح زیر است:

قرص درمان معده درد
اگر معده در شما شدید بود می‌توانید از قرص درمان معده درد برای کاهش درد استفاده کنید.

قرص فاموتیدین

قرصی است که برای درمان زخم معده و رفلاکس معده تجویز می‌شود. علاوه بر قرص فاموتیدین، شربت فاموتیدین نیز وجود‌ دارد تا افرادی که به قرص حساسیت دارند از شربت آن استفاده کنند.

قرص رانیتیدین

قرص رانیتیدین همانند فاموتیدین برای زخم معده، رفلاکس معده، ترش کردن معده و یا تولید بیش از حد اسید معده تجویز می‌شود. رانیتیدین به شکل‌های قرص، قرص جوشان و شربت تولید می‌شود. به دلیل اینکه قرص فاموتیدین و رانیتیدین عملکرد یکسانی دارند، عوارض آن‌ها نیز مشابه یکدیگر هستند.

قرص امپرازول

امپرازول یک قرص معده خارجی است که علاوه بر زخم و رفلاکس معده، سوزش سردل، مشکل در بلع و سرفه مداوم را نیز رفع می‌کند.

قرص رابپرازول

رابپرازول فقط با نسخه پزشک و به صورت قرص و کپسول در داروخانه‌ها موجود است. این قرص برای درمان زخم‌های مرتبط با عفونت باکتریایی معده تجویز می‌شود.

قرص سایمتیدین

سایمتیدین برای کاهش اسید معده و ترش کردن و یا سوزش معده مصرف می‌شود.

از دیگر قرص‌هایی که در درمان معده درد موثر هستند موارد زیر را می‌توان نام برد:

  • قرص معده بیسموت ساب سیترات
  • قرص زخم معده سایتوتک
  • مترونیدازول
  • قرص معده سبز
  • لانسوپرازول
  • پنتوپرازول
  • دومپریدون
  • سیزاپراید

برای درد معده چه باید خورد ؟

معده درد یک ناراحتی متداول محسوب می‌شود که ممکن است در بیشتر افراد رخ دهد. حال این سوال پیش می‌آید که برای درد و سوزش معده چی بخوریم؟ بیشتر افراد برای تسکین درد، سوزش یا ترش کردن   معده از روش‌های خانگی یا داروهای گیاهی استفاده می‌کنند که جایگزین بسیار مناسبی برای استفاده از داروهای شیمیایی است. برای درمان خانگی معده درد و حالت تهوع روش‌های زیادی وجود دارد که در ادامه توضیح می‌دهیم:

آب کافی بنوشید

برای اینکه غذا به خوبی هضم و بلع شود و دچار سوزش، ترش کردن یا درد معده نشوید به اندازه کافی آب بنوشید‌.

درمان معده درد با زنجبیل

زنجبیل یک روش درمان طبیعی برای تسکین ناراحتی ناشی از درد معده است که می‌توان به غذا یا چای اضافه کرد یا به صورت دمنوش برای معده درد استفاده کرد.

درمان معده درد عصبی
روش‌های برای درمان معده درد عصبی وجود دارد که بسیار مفید هستند.

درمان معده درد با دارچین

افزودن دارچین به چای یا غذا موجب می‌شود آنتی اکسیدان‌های موجود در آن سوزش، سو هاضمه، نفخ، آروغ زدن و گاز معده را کاهش دهند.

درمان معده درد با میخک

خوردن میخک موجب هضم سریع غذا، کاهش گاز معده و افزایش ترشحات معده می‌شود. یکی از بهترین روش‌های درمان خانگی معده درد شبانه این است که یک قاشق میخک پودر شده را با یک قاشق عسل طبیعی مخلوط کرده و میل کنید.

درمان معده درد با شیرین بیان

افرادی که ناراحتی معده دارند می‌توانند چای ریشه شیرین بیان را چند بار در طول روز مصرف کنند تا به حد قابل توجهی معده دردشان بهبود پیدا کند.

عدم مصرف غذاهای دیر هضم

غذاهای مثل غذای سرخ شده، پر از خامه، غذای شور و یا مانده که دیر هضم می‌شوند را مصرف نکنید.

درمان معده درد با لیمو

اگر آبلیمو و جوش شیرین را با یکدیگر مخلوط و میل کنید تا حد زیادی درد معده از بین می‌رود. همچنین اسید موجود در لیمو هضم و جذب چربی را بیشتر می‌کند.

درمان معده درد با زیره

یکی از گیاهان بسیار موثر در درمان معده درد شدید زیره است. در گیاه زیره موادی وجود دارد که سو هاضمه، سوزش معده، اسید و گاز معده و…کاهش می‌دهد؛ همچنین زیره به دلیل اینکه خاصیت ضد میکروبی دارد برای بهبود درد معده بعد از مصرف مشروبات الکلی بسیار مفید است. زیره را می‌توان به صورت پودر به غذا اضافه کرد یا اینکه به صورت دمنوش میل کنید و یا از عرق آن به صورت روزانه مصرف کنید.

درمان معده درد با گیاه بومادران

در گیاه بومادران موادی همچون فلاونوئید، لاکتون، رزین و…وجود دارد که می‌تواند میزان اسید معده در نتیجه سوزش معده را کاهش دهد. عرق بومادران را میتوانید بعد از غذا میل کنید یا برگ گیاه بومادران را به سالاد اضافه کنید.

درمان معده درد با گیاه ریحان

ریحان گیاهی است که اشتها را افزایش می‌دهد و نیز با خاصیت ضد التهابی که دارد ناراحتی معده را از بین می‌برد. ریحان را می‌توان به صورت عرق، دمنوش یا به صورت خشک شده به غذا اضافه کرد.

درمان معده درد با عسل

یکی از درمان‌های طبیعی و خانگی که هیچ گونه عارضه‌ای در پی ندارد، مصرف عسل است. اگر غذاهای چرب و سرخ کرده زیاد می‌خورید یا عادت‌هایی مثل مصرف الکل و سیگار دارید می‌توانید با عسل معده درد را درمان کنید. ترکیب عسل با دارچین، نعناع و آب جوش برای رفع ناراحتی معده بسیار موثر است.

معده درد عصبی چیست؟

ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد که هنگام عصبانیت دچار معده درد شوید. معده درد عصبی که به پشت می‌زند بر اثر عواطف و احساسات افراد همچون غم و اندوه، نگرانی و استرس، ترس، هیجان و…. رخ می‌دهد. معده درد عصبی پایدار نیست و بعد از مدت کوتاهی بهبود پیدا می‌کند. این درد بیشتر مواقع زمانی اتفاق می‌افتد که فرد دچار تحریک عصبی شود. از علائم معده درد عصبی می‌توان به مواردی مثل:

  • لرزش یا کشش عضلات
  • حالت تهوع
  • سو هاضمه
  • تنگی نفس
  • احساس اضطراب و نگرانی
  • تکرر ادرار و مدفوع
  • احساس نفخ در شکم
  • احساس سیر شدن سریع بعد از خوردن غذا
  • و…

برای درمان معده درد عصبی باید به اندازه کافی آب بنوشید، استرس و اضطراب و هیجان خود را کنترل کنید، از مصرف کافئین پرهیز کنید یا عرقیات و گیاهان دارویی مصرف کنید.

انواع درد معده

درد معده انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:

  • درد ناگهانی و شدید که به علت سنگ کلیه یا عدم خونرسانی کافی به روده اتفاق می‌افتد.
  • درد معده ناشی از التهاب پانکراس که فرد در قسمت بالایی شکم و کمر احساس درد و تیر کشیدن می‌کند.
  • معده درد شدید و مداوم که چندین ساعت طول می‌کشد تا تسکین یابد که علت آن کیسه صفراست.
  • درد خفیف و موضعی در سمت راست شکم به علت آپاندیسیت است.
  • درد معده ناشی از زخم معده، دوران قاعدگی، یبوست و…
  • درد شدید شکم که با اسهال و استفراغ همراه بوده و موجب درد معده می‌شود.

شربت معده درد

بیشتر افراد به دلیل مشغله زیادی که دارند به غذای خود توجه نمی‌کنند و طول روز را با غذاهای بیرونی ناسالم و نیمه آماده سپری می‌کنند، غافل از اینکه نمی‌دانند با این کار چه آسیب‌های جدی را به معده وارد می‌کنند. اگر مدتی است که غذاهای چرب و فست و فودی می‌خورید، بهتر است از داروهای گیاهی تقویت کننده معده مثل شربت ردیوسید بعد از غذا میل کنید. این شربت حاوی عصاره آلوورا بوده و تاثیر بسیار زیادی در هضم غذا و کاهش مشکلات گوارشی دارد.

برای اطلاعات بیشتر میتونین مقاله آموزشی شربت معده رو مطالعه کنید.

سخن پایانی

معده درد یک ناراحتی بسیار نام آشنا است که برای بسیاری افراد رخ می‌دهد. در بسیاری از موارد می‌توان برای درمان درد معده از داروهای خانگی استفاده کرد. درد معده به دلایل زیادی از جمله استرس، نگرانی، مصرف سیگار و مشروبات الکلی، برخی رژیم‌های غذایی نامناسب، غذاهای چرب و سرخ کرده، هیجان و عصبانیت و …اتفاق می‌افتد. درمان خانگی حالت تهوع و معده درد بهترین جایگزین برای مصرف داروهای شیمیایی است.

در درمان خانگی معده درد به مقدار زیادی بنوشید، از عرقیات یا دمنوش گیاهانی مثل دارچین، زنجبیل، میخک، زیره، ریحان، بومادران، شیرین بیان، نعناع و.. در غذای خود استفاده کنید‌ تا دردتان بهبود پیدا کند؛ همچنین برای درمان معده درد، عسل طبیعی معجونی شگفت انگیز محسوب می‌شود که ناراحتی ناشی از معده را به طور قابل توجهی درمان می‌کند.

منبع: webmd

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا