مقالات پزشکبان

علت جوش صورت | انواع آن + درمان جوش

یکی از دغدغه های مربوط به زیبایی ظاهری افراد، داشتن پوستی شفاف، سالم و فاقد هرگونه لکه یا جوش می باشد؛ از طرفی یکی از متداول ترین مشکلات پوستی در هر سنی جوش صورت است. جوش صورت هنگامی ایجاد می شود که  فولیکول های موی صورت با چربی و سلول های مرده مسدود می شوند.

جوش صورت می تواند به دلایل مختلف مانند شرایط روحی نامناسب، هورمون ها، تغذیه نامناسب، اختلالات خواب و… در قسمت های مختلف صورت ایجاد شود. در این مقاله به شرح انواع جوش صورت و راه های درمان آن می پردازیم؛ با ما همراه باشید.

کلینیک پیشنهادی: زیبایی یکی از ویژگی‌های ذاتی انسان است و هر انسانی دوست دارد تا زیبا به نظر برسد. با توجه به اهمیتی که زیبایی بر روابط افراد با دیگران و همچنین اعتماد به نفس آن‌ها دارد هر شخصی سعی دارد تا با استفاده از روش‌های مختلف زیبا به نظر برسد. از این رو برای برطرف کردن این نیاز یکی از بستر‌هایی که به وجود آمده است، سالن‌های زیبایی هستند. برای اطلاعات بیشتر و دیدن لیست بهترین سالن های زیبایی در تهران روی لینک کلیک کنید

علت جوش در نقاطع مختلف صورت
به وجود امدن جوش در نقاطع مختلف صورت به عوامل مختلفی بستگی دارد و یک عامل را نمی شود برای آن در نظر گرفت

علت جوش در نقاط مختلف صورت

از مهمترین علل جوش صورت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم و زیاد شدن هورمون ها
  • فشار روحی و خواب ناکافی
  • تغذیه نامناسب و مصرف غذاهای چرب
  • عدم شستشوی صورت به طور روزانه
  • استفاده از رو‌بالشی کثیف
  • آلودگی وسایلی مانند موبایل که با صورت در تماس هستند
  • استفاده از محصولات بی کیفیت آرایش و بهداشتی
  • و …

علت جوش پیشانی

با توجه به اینکه جوش در کدام قسمت پیشانی ایجاد شده است، علت آن می تواند متفاوت باشد. برای مثال چنان چه جوش نزدیک به خط رویش موها باشد، ممکن است به دلیل استفاده از محصولات نامرغوب برای مو ایجاد شده باشد. به طور کلی جوش پیشانی، می تواند به عوامل زیر مربوط باشد:

  • اختلالات خواب
  • تغذیه نامناسب
  • مصرف زیاد انواع قند مصنوعی
  • پوست چرب پیشانی
  • علل هورمونی
  • لوازم آرایش نامناسب
  • محصولات مراقبت از پوست نامرغوب
  • شامپو و سایر محصولات مربوط به بهداشت مو
  • تماس انواع شال، روسری، سربند و… با پیشانی
  • فشار روحی

علت جوش چانه

یکی از رایج ترین انواع جوش، جوش های چانه هستند. این جوش ها، اغلب به دلایل هورمونی ایجاد می شوند. نوعی هورمون در بدن‌ به نام آندروژن می تواند موجب تحریک تولید سبوم در منافذ پوستی شده و با تجمع چربی منجر به ایجاد شود.

به دلیل افزایش آندروژن ها در دوران نوجوانی و همچنین هنگام عادت ماهانه زنان، اغلب نوجوانان و خانم ها با جوش چانه درگیر می شوند.

علت جوشهای دردناک صورت

اغلب افراد در طول زندگی خود، یک یا چندین بار جوش های ملتهب و چرکی را تجربه کرده اند؛ این جوش های چرکی و دردناک می توانند به دلایل مختلفی در قسمت هایی از صورت ایجاد شوند. از جمله این دلایل می توان به موارد زیر پرداخت:

  • مصرف داروهای پیشگیری از بارداری مانند استروئیدها یا لیتیوم
  • فعالیت برخی از باکتری ها
  • اختلالات هورمونی، مانند نوسانات هورمون ها در زمان بلوغ، عادت ماهانه، بارداری یا یائسگی زنان
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)در زنان
  • افزایش آندروژن به دلیل فشار روحی
  • عوامل ژنتیکی

علت جوش صورت در سن بالا

جوش صورت در سن بالا، مانند سنین پایین تر می تواند به دلایل اختلالات هورمونی، عوامل ژنتیکی و سبک زندگی اشتباه باشد. همچنین به دلیل اینکه با بالا رفتن سن پوست مانند گذشته قادر به ترمیم و بازسازی خود نیست، عواملی مثل سیگار کشیدن، عدم استفاده از ضد آفتاب، مصرف بعضی داروها، رژیم غذایی نامناسب و… می تواند بیشتر از گذشته به ایجاد جوش منجر شود.

درمان جوش صورت

خوشبختانه جوش صورت را می توان با استفاده از داروهای خوراکی، موضعی، روش های کلینیکی و برخی از روش های خانگی درمان کرد. از جمله درمان کننده های جوش صورت می توان به بنزوئیل پروکسید، رتینوئیدها، آنتی بیوتیک‌های موضعی به همراه داروهای دیگر، اسید آزلائیک، قرص‌های آنتی‌بیوتیک و روش هایی مانند لیزر درمانی و … اشاره کرد.

درمان جوش صورت
برای درمان جوش صورت روش های مختلفی وجود دارد که میتوان به به کار گیری آن ها جوش های صورت را از بین برد

درمان خانگی جوش صورت

اگرچه همیشه مراجعه به پزشک و استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک برای درمان اولویت دارد، اما می توان به کمک برخی از روش های سنتی و خانگی نیز جوش صورت را بهبود بخشید. از جمله این روش های خانگی می توان به استفاده از روغن درخت چای، استفاده از نارون کوهی یا فندق افسونگر، استفاده از برخی روغن ها مانند روغن جوجوبا و روغن زیتون و همچنین لیمو و آب لیمو اشاره کرد.

درمان جوش های ریز زیر پوستی صورت

از جمله مشکلاتی که افراد دارای پوست چرب با آن مواجه هستند؛ جوش های زیر پوستی است. درمان این جوش ها سخت و زمان بر است و باید صبورانه دوره درمان را کامل کرد. برخی از راه های درمان جوش های زیر پوستی به شرح زیر است:

  1. جوش ها را دستکاری نکرده و فشار ندهید؛ همچنین سعی در ترکاندن آن ها نداشته باشید زرا این کار باعث التهاب و صدمه بیشتر به پوست می شود. برای اینکه جوش های زیر پوستی را از پوست خارج کنید به پزشک مراجعه کرده و با اقدامات درمانی این کار را انجام دهید.
  2. استفاده از کمپرس گرم علاوه بر تسکین درد آکنه برای جوش های زیر پوستی مفید است. این کار موجب خروج چرک از پوست شده و به بهبود جوش ها کمک می کند.، از چند طریق به درمان جوش‌های زیر پوستی کمک می‌کند
  3. استفاده از چسب جوش باعث از بین رفتن سبوم، آلودگی جوش و باکتری ها می شود. این چسب ها حاوی عناصری نظیر سالیسیلیک اسید هستند و منجر به بهبود جوش های زیر پوستی می شوند.
  4. استفاده از برخی داروهای موضعی نظیر محصولات ضدآکنه و کوچک کننده منافذ که در داروخانه ها یافت می شوند، به بهبود جوش های زیرپوستی کمک می کنند. بسیاری از این محصولات را می توان بدون نسخه پزشک تهیه کرد؛ اما برای استفاده از داروهای قوی تر به پزشک مراجعه کنید.
  5. استفاده از محصولاتی که حاوی روغن درخت چای هستند؛ می تواند تا حد زیادی به برطرف کردن جوش های زیرپوستی کمک کند. این محصولات باید دارای ۵ درصد روغن درخت چای باشند. همچنین می توانید این روغن را از فروشگاه های دارای روغن های طبیعی تهیه کنید.

 

درمان جوش های قرمز رنگ صورت

به یاد داشته باشید که برای درمان انواع جوش صورت باید به صورت مداوم و روزانه، روش های درمان را ادامه دهید. در زیر به برخی از روش های درمان جوش های قرمز رنگ صورت می پردازیم:

  • شست و شوی پوست را به آرامی انجام دهید و از مالیدن شدید جوش ها اجتناب کنید.
  • در هنگام شست ‌و شوی پوست صورت، از آب ولرم و شوینده ضد آکنه استفاده کنید.
  • در محل جوش از مواد آرایشی استفاده نکنید؛ پوشاندن آکنه با مواد آرایشی، فقط وضعیت جوش را بدتر می کند.
  • از محصولات ضد آکنه که در داروخانه ها یافت می شوند؛ استفاده کنید.
  • چنان چه جوش ها حاد هستند، به پزشک مراجعه کنید.

برای درمان جوش صورت چه بخوریم

داشتن یک رژیم غذایی مناسب می تواند به بهبود جوش صورت کمک کند. خوردن غذاهایی که دارای مقادیر کمی گلوکز هستند و شامل کربوهیدرات های پیچیده می شوند؛ می تواند جوش های صورت را کاهش دهد. غلات کامل، حبوبات، سبزیجات و میوه های تازه از جمله این مواد غذایی هستند.

همچنین داشتن یک رژیم غذایی حاوی روی، ویتامین A، ویتامین E و آنتی اکسیدان ها، برای درمان جوش مفید است. باید تلاش کنید تا میوه های زرد، نارنجی، قرمز و سبزیجاتی که تیره هستند را در برنامه غذایی خود بگنجانید. از جمله این مواد غذایی می توان به سیب زمینی، هویج، زردآلو، گوجه فرنگی، اسفناج بلوبری و… اشاره کرد.

علاوه بر این، خوردن نان گندم کامل، نان جو، برنج قهوه ای، بوقلمون، ماهی قزل آلا، ماهی سالمون و انواع دیگر ماهی های چرب باعث کاهش التهاب جوش ها شده و آن ها را درمان می کنند.

درمان جوش صورت فوری

برخی از روش های درمانی وجود دارند که می توانند سرعت روند بهبود جوش را افزایش دهند که در ادامه به آن ها می پردازیم:

  1. استفاده از برخی پمادهای ضد جوش که می توانند از التهاب جوش کاسته و جوش را به سرعت خشک کنند.
  2. استفاده از یخ می تواند التهاب جوش را کاهش دهد.
  3. مالیدن روغن زیتون بر روی جوش می تواند موجب تسکین پوست شود.
  4. با استفاده از ماست می توان التهاب جوش را کاهش داده و آن را بهبود بخشید.
  5. قرار دادن ژل آلوئه ورا بر روی جوش

درمان جوش بدن

درمان جوش بدن به سادگی درمان جوش صورت نیست و زمان بیشتری می برد. با روش های زیر می توان به بهبود جوش بدن کمک کرد:

  1. استحمام بعد از ورزش و فعالیت های شدید
  2. لایه برداری مرتب پوست بدن
  3. استفاده از برخی روغن های گیاهی نظیر روغن درخت چای
  4. استفاده از ضد آفتاب مناسب در هنگام قرار گرفتن بدن در معرض آفتاب
  5. درمان های دارویی مطابق تجویز پزشک
برای درمان جوش صورت چه بخوریم
برخی از مواد های غذایی برای درمان جوش صورت بسیار موثزپر است که میتوان با مصرف آن ها جوش صورت را درمان کرد.

جمع بندی

در این مقاله با انواع جوش صورت و روش های درمان آن پرداختیم. از آنجایی که جوش به دلیل مسدود شدن پوست با چربی ایجاد می شود؛ می توان با شستشوی مرتب و تمیز نگاه داشتن منافذ صورت از ایجاد آن پیشگیری کرد؛ در انتها پس از به کار بستن تمایمی روش های درمانی ارائه شده و در صورت عود جوش ها، لازم است به یک پزشک مجرب مراجعه کنید.

سوالات متداول

آیا جوش صورت قابل درمان است؟

جوش صورت را می توان به وسیله برخی روش های خانگی و مصرف داروهای خوراکی و موضعی به خوبی درمان کرد.

علت جوش چانه چیست؟

جوش چانه بیشتر دارای منشا هورمونی می باشد و در زمان بلوغ یا هنگام قاعدگی، بارداری و یائسگی زنان بیشتر دیده می شود.

آیا درمانی فوری برای جوش وجود دارد؟

با برخی روش ها می توان سرعت بهبود جوش را افزایش داد؛ اما به معنای درمان در لحظه نیست و درمان کامل جوش چند روز زمان می برد.

منبع: https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا