مقالات پزشکبان

درمان فوری سینوزیت

یکی از بیماری های رایج که اکثر افراد به آن دچار می شوند سینوزیت می باشد. سینوزیت در اثر التهاب و عدم تخلیه سینوس ها رخ می دهد. عدم آگاهی از این بیماری و انجام ندادن اقدامات لازم می تواند منجر به مزمن شدن بیماری شود. به همین دلیل لازم است تا با سینوزیت آشنا شده و راه های درمان آن را بدانید؛ ما در این مقاله به شما می‌گوییم سینوزیت چیست و به روش‌های درمان دارویی و سنتی این بیماری و سردرد ناشی از آن می پردازیم؛ تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

سینوزیت چیست؟

حفره های قرار گرفته در جلوی استخوان جمجمه سینوس نام دارند؛ سینوس ها به وسیله کانال ‌هایی به بینی راه دارد و مواد مخاطی درون این حفره ها از طریق این کانال ها به بینی و سپس پشت حلق و مری وارد می ‌شوند‌.

در حالت طبیعی مژک های درون سینوس‌ ها باعث تخلیه مایع مخاطی درون کانال سینوسی می شوند؛ با این وجود برخی عوامل مانند عفونت، سرما خوردگی، آلرژی و…، می توانند باعث التهاب بافت مخاطی سینوس ها شده و در نتیجه مایع مخاطی به خوبی تخلیه نشود؛ این وضعیت باعث ایجاد سینوزیت می شود.

سینوزیت را می توان از طریق نشانه هایی مانند سردرد در قسمت پیشانی، احساس فشار در قسمت سینوس ها، درد دندان یا گوش، وجود ترشحات در بینی یا پشت حلق، گلو درد، گرفتگی بینی، سرفه و در مواقعی ورم کردن صورت، تشخیص داد.

درمان سینوزیت در طب سنتی

با استفاده از چندین روش خانگی و سنتی، می توان به درمان سینوزیت پرداخت. در طب سنتی، درمان سینوزیت بر جلوگیری از قرار گرفتن در معرض عوامل تحریک ‌کننده و داشتن یک رژیم غذایی سالم تمرکز دارد. همچنین راه هایی مانند ماساژ با روغن های گیاهی و بخور با آویشن و رازیانه، اسطوخودوس، بابونه و…  برای درمان سینوزیت مفید هستند.

قرار دادن برخی مواد غذایی ماننند خرفه، آناناس، بادام درختی، دانه چیا، سیب، سیر، فلفل دلمه ای، موز، زردچوبه، کلم پیچ، روغن نارگیل، روغن زیتون و دارچین، می توانند به از بین بردن التهاب سینوس ها و رفع عفونت کمک کنند.

چکاندن ۲ قطره مخلوط روغن سیاه ‌دانه و کنجد در سوراخ های بینی و یا مالیدن این روغن ها به مخاط بینی در درمان سینوزیت موثر است. ماساژ با این روغن ها می تواند موجب بهبود سردرد ناشی از سینوزیت شود.

در کنار روش های خانگی و سنتی برای درمان سینوزیت، مراجعه به پزشک را فراموش نکنید. گاهی اوقات سینوزیت به دلیل انواع عفونت اتفاق می افتد و باید ابتدا معاینه دقیق توسط پزشک صورت گرفته و روند درمان آغاز شود.

پزشک پیشنهادی: طب سنتی رشته‌ای است که امروزه به معنی شیوه‌ای قدیمی و کهن برای درمان بیماران نمی‌باشد، بلکه می‌توان طب سنتی و دکتر طب سنتی را به‌عنوان یک راه پزشکی با اصول کلاسیک برای جلوگیری و درمان انواع بیماران که تحت‌نظر پزشکان انجام می‌شود، در نظر گرفت. اگر علاقمند هستید تا در این رابطه بیشتر بدونین به صفحه بهترین دکتر طب سنتی در تهران مراجعه نمایید.

درمان سردرد سینوزیت
برای درمان سردرد سینوزیت باید کارهای را به صورت منظم انجام دهید.

بخور برای سینوزیت

یکی از بهترین درمان های سینوزیت بخور گیاهی می باشد. بخور آویشن و رازیانه می تواند باعث خروج ترشحات از سینوس ها شود؛ بهتر است بخور آویشن همراه با خوردن همزمان دمنوش آویشن صورت بگیرد تا موثرتر واقع شود. آویشن یک ماده بسیار مناسب و اثربخش برای افراد مبتلا به سینوزیت است. عصاره آویشن موجب باز شدن سینوس ها و مجاری می شود؛ بخور آویشن ترشحات مخاطی را رقیق کرده و سپس دفع می کند.

می توانید به مدت چند روز به صورت متوالی، ترکیبی از اسطوخدوس، آویشن، بابونه، مرزنجوش و پرسیاوشان، را برای بخور استفاده کنید.

بخور پیاز نیز به رفع التهابات کمک کرده وسینوس ها را باز می کند؛ برای این کار پیاز را چهار قاچ کنید و در ظرف آب جوش به مدت  ۵ دقیقه بجوشانید؛ تنفس بخار پیاز به درمان سینوزیت کمک می کند.

علاوه بر موارد فوق می توان از بخور جوش شیرین نیز برای درمان سینوزیت بهره برد. برای این کار جوش شیرین را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و بخار آن را تنفس کنید.

خرما و سینوزیت

یکی از مواد غذایی مفید که همواره بر تاثیر آن در درمان بیماری های مختلف و تضمین سلامتی انسان تاکید شده، خرما می باشد. خرمای خشک دارای بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید است؛ خرما به دلیل دارا بودن فیبر، موجب پیشگیری از یبوست شده و عملکرد سیستم گوارشی را بهبود می بخشد. همچنین منجر به دفع کلسترول از رگ‌ ها شده و سلامت قلب و عروق را تضمین می کند.

خرما علاوه برسرشار بودن از مواد معدنی و ویتامین های مفید برای بدن، دارای مقادیر زیادی پلی فنول می باشد. پلی فنول ها نوعی ترکیبات گیاهی هستند که از خواص آنتی اکسیدانی برخوردارند و به کاهش التهابات و عفونت ها از جمله التهاب سینوس ها کمک می کنند؛ به این ترتیب مصرف خرما می تواند برای درمان سینوزیت مفید باشد.

درمان سینوزیت مزمن
برای درمان سینوزیت مزمن مکمکن است نیاز باشد که از دارو استفاده کنید.

درمان سینوزیت مزمن

چنان چه سینوزیت در مراحل اولیه درمان نشود، ممکن است به سینوزیت مزمن تبدیل شود. نشانه های سینوزیت مزمن حداقل سه ماه طول می‌ کشد. معمولا آلرژی عامل ایجاد کننده این نوع سینوزیت است.

پزشک ممکن است داروهای زیر را برای درمان سینوزیت مزمن تجویز کند:

  • داروهای ضد احتقان‌ موضعی یا خوراکی
  • آنتی بیوتیک ها
  • اسپری ‌های بینی استروئیدی
  • تجویز ضد آلرژی ها نظیر آنتی هیستامین خوراکی یا موضعی
  • شستشوی بینی با محلول سالین

چنان چه سینوزیت مزمن با هیچ یک از داروهای فوق درمان نشود، پزشک با بررسی آزمایش های بیشتر نظیر سی تی اسکن، راه های درمانی جدید نظیر جراحی را برای بیمار در نظر می گیرد.

درمان سردرد سینوزیت

چنان چه دارای نشانه های سینوزیت خفیف هستید، می ‌توانید سردرد ناشی از آن را از طریق راه های زیر در خانه درمان کنید:

  1. داشتن استراحت کافی و نوشیدن مایعات و آب فراوان
  2.  مصرف مسکن ‌های بدون نسخه برای التیام بخشیدن به درد نظیر پاراستامول یا ایبوپروفن
  3.  قرار دادن کمپرس گرم یا حوله گرم بر روی سینوس‌ های ملتهب برای چند دقیقه و تکرار این عمل در روز
  4.  استفاده از دستگاه های مرطوب ‌کننده هوادر منزل
  5. استفاده از اسپری بینی آب ‌نمک برای دفع مایعات مخاطی
  6. اگر دارای سردرد شدید هستید که بیش از ۱۵ روز متوقف نمی شود و یا با درمان مسکن بهبود نمی یابد و یا این سردرد زندگی شماذ را مختل کرده است؛ باید به پزشک مراجعه کنید.

جدیدترین درمان سینوزیت

چنان چه سینوزیت با درمان های دارویی و خانگی بهبود نیابد، ممکن است پزشک از جراحی برای درمان استفاده کند. با جراحی سینوس ملتهب تخلیه شده  و بافت هایی که مانع از تخلیه طبیعی مجاری می شوند، حذف می شود. این جراحی ها معمولا در درمان سینوزیت موفق عمل می کنند.

نوعی جراحی که به عنوان یک روش درمانی جدید شناخته شده و به تازگی استفاده می شود، انبساط کاتتر بالون از روزنه سینوس پارانازال می باشد. در این جراحی  پزشک جراح یک بالون کوچک را به وسیله لوله ای منعطف، وارد سوراخ بینی می کند و این بالن با حجیم شدن به سینوس مسدود و ملتهب فشار وارد می کند. پس از تخلیه سینوس و مجاری سینوسی، بالون خالی و برداشته می شود. این روش، شانس بهبودی سینوزیت را افزایش داده و عمل تخلیه سینوس به خوبی انجام می شود.

ایا بوتاکس برای سینوزیت خوب است

تزریق بوتاکس در هنگام سینوزیت نه تنها اشکالی ندارد، بلکه یکی از روش هایی که برای رفع انواع سردرد میگرنی و سردرد ناشی از سینوزیت می تواند موثر باشد؛ تزریق بوتاکس است. پزشک با توجه به شدت سردردها دوز بوتاکس تزریقی را مشخص می کند. همچنین تزریق بوتاکس برای انواع سردرد با توجه به ناحیه ای از سر که دچار درد می باشد، متفاوت است. این تزریق می تواند در ناحیه گیجگاهی، پیشانی، پشت و کناره های گردن، بالای شانه ها یا پشت سر انجام شود.

علائم سینوزیت
سینوزیت یک نوع عفونت داست که علائم بسیار زیادی با خود به همراه دارد

جمع بندی

به التهاب و مسدود شدن سینوس ها سینوزیت می گویند؛ این اتفاق ممکن است به دلیل بیماری ها، عفونت ها، آلرژی و … رخ دهد. سینوزیت می تواند منجر به درد ، گرفتگی، احساس فشار، ترشحات پشت حلق و… شود. در موارد خفیف به راحتی قابل درمان است، اما اگر درمان به تعویق بیفتد؛ ممکن است به سینوزیت مزمن منجر شود.

در مواردی که درمان سینوزیت با داروها و روش های خانگی امکان پذیر نیست؛ پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. در نهایت این بیماری با خالی شدن سینوس ها بهبود می یابد و جای نگرانی ندارد.

سوالات متداول

آیا سینوزیت مزمن نیاز به جراحی دارد؟

چنان چه پزشک سینوزیت را مزمن تشخیص دهد؛ ابتدا ازتجویز دارو برای بهبود بیماری استفاده می کند. داروهایی نظیر داروهای ضد احتقان، اسپری های استروئیدی بینی، آنتی بیوتیک ها، آنتی هیستامین و... می توانند سینوزیت مزمن را درمان کنند. در صورتی که سینوزیت به وسیله این داروها درمان نشود؛ ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند.

درمان سردرد ناشی از سینوزیت چیست؟

سر درد ناشی از اسینوزیت را اغلب می توان به وسیله داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن درمان کرد. در مواردی که سینوزیت خفیف است می توان با استراحت کافی و نوشیدن مایعات فراوان، قرار دادن کمپرس گرم بر روی پیشانی و سینوس ها و روش هایی نظیر بخور آویشن و... درمان کرد.

برای بخور سینوزیت از چه موادی استفاده کنیم؟

می توان از آویشن برای بخور دادن استفاده کرد؛ آویشن دارای خاصیت بازکنندگی سینوس ها و ضد التهاب می باشد. برای این کار می توانید مقداری آویشن را به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و بخار آن را تنفس کنید. همچنین بخور پیاز و بخور جوش شیرین نیز می تواند با دفع مایعات مخاطی به درمان سینوزیت کمک کند.

منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا