مقالات پزشکبان

شمع گوش چیست؟

شمع گوش یکی از وسایل درمانی برای رفع جرم گوش و بیماری‌های گوش است که افراد بسیاری از آن استفاده می‌کنند. در واقع شمع‌ گوش، شمع‌هایی به شکل مخروطی هستند که از موم ساخته شده‌اند. اما آیا شما اطلاعی از طریقه مصرف شمع گوش دارید؟ آیا از عوارض و خطرات احتمالی آن آگاه هستید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.

شمع گوش

شمع‌های مخروطی توخالی که از جنس  موم‌هایی مانند موم پارافین، سویا و زنبور عسل و… ساخته می‌شوند که طول آن‌ها حدود ۳۰ سانتی متر است و دارای یک سر نوک تیز و یک سر کمی پهن‌تر هستند.

استفاده از شمع گوش برای خارج کردن جرم‌ گوش یک روش قدیمی و باستانی است که تاریخچه دقیق و مشخصی ندارد؛ اما بسیاری از مردمان مصر، هند، چین و تبت از این روش برای درمان بیماری‌های گوش استفاده می‌کنند.

افرادی که از این روش استفاده می‌کنند، معتقدند شعله نوک شمع ( قسمت نوک تیز) خاصیت مکش مانندی دارد که به همین دلیل جرم‌ها و سایر ناخالصی‌ها را از گوش خارج می‌کند و به همین دلیل باعث درمان بیماری‌های مربوط به گوش می‌شود.

طریقه استفاده از شمع گوش

با وجود اینکه هیچ گونه سند و دلیل عملی برای این کار وجود ندارد اما بسیاری از افراد این روش را یک روش عالی و موثر برای رفع جرم‌های گوش می‌دانند.

طریقه استفاده از شمع گوش به این صورت است که ابتدا یک فویل آلومینیومی یا کاغذی را به اندازه‌ی قطر شمع برش می‌دهند؛ سپس شمع را از آن عبور می‌دهند تا قسمت‌های آب شده موم روی دست یا بدن نریزد.

در مرحله بعد پس از اینکه شخص به پهلو دراز می‌کشد، شمع را در مجرای گوش قرار می‌دهند و به مدت ۱۵ دقیقه شمع را روشن می‌گذارند.

بعد از گذشت زمان گفته شده شمع را خاموش و از مجرای گوش خارج می‌کنند؛ سپس با استفاده از یک دستمال یا گوش پاکن قسمت خارجی گوش را تمیز می‌کنند. اما آیا واقعا جرم‌های گوش با این روش خارج می‌شوند؟ آیا این روش پایه و اساس علمی دارد و مورد تایید پزشکان است؟

در پاسخ به این دسته از سوالات باید بگوییم استفاده از شمع گوش هیچ‌گونه پایه و اساس علمی ندارد و نه تنها مورد توصیه پزشکان نیست؛ بلکه بسیاری از دانشمندان و پزشکان مطرح دنیا نقدهای بسیاری را برای مصرف شمع گوش مطرح کرده‌اند.

شمع گوش چیست

شمع گوش وسیله‌ای برای خارج کردن کثیفی ها از گوش می باشد که امروزه از آن استفاده های بسیار زیادی می کنند.

نظریه ادزارد ارنست در خصوص شمع گوش

ادزارد ارنست یکی از دانشمندان آلمانی است که در زمینه علم طب، تحقیقات فراوانی انجام داده که در خصوص شمع گوش نیز انتقاداتی داشته است.

ادزار ارنست دانشمند آلمانی معتقد است که استفاده از شمع گوش نه تنها در درمان هیچ یک از عارضه‌های گوش موثر نیست؛ بلکه امکان آسیب به قسمت‌های مختلف گوش را هم فراهم می‌کند.

طبق مطالعات و تحقیقات این دانشمند، استفاده از شمع گوش برای درمان بیماری‌ها کاملا رد شده و امکان افزایش خطر و عوارض خطرناک را هم گوش زد کرده است.

جالب است بدانید FDA  نیز استفاده از شمع گوش را تحت هیچ شرایطی قبول نکرده و علاوه بر هشداری که به تولید کنندگان داده است، واردات آن را هم متوقف کرده است.

آیا جرم گیری گوش با شمع موثر است؟

افرادی که از شمع گوش برای جرم گیری گوش استفاده می‌کنند بر این باورند که با استفاده از شمع تراپی می‌توان از شر بیماری‌هایی همچون سینوزیت، سرگیجه، درد سینوس، اوتیت میانی و… خلاص شوند؛ بنابراین آن‌ها استفاده از این روش را موثر می‌دانند؛ اما این نظر تا چه حد درست است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم هر چند که طرفداران گوش تراپی با شمع، استفاده از این روش را موثر می‌دانند، اما لازم است بدانید این روش نه تنها باعث خارج شدن جرم‌های گوش نمی‌شود؛ بلکه باعث رسوب موم در گوش نیز می‌گردد.

در اثر سوزاندن شمع گوش در مجرای گوش، ماده‌ای مومی شکل و تیره رنگ در لوله شمع مشاهده می‌شود. این دسته از افراد معتقدند این ماده  جرم‌های گوش است که در اثر سوزاندن شمع گوش خارج شده؛ در صورتی که این ماده مربوط به مواد شمع و کاغذ بوده و به جرم گوش ربطی ندارد.

عوارض و خطرات استفاده از شمع گوش

مسلما هنگامی که یک روش درمانی مورد توصیه و تایید پزشکان نباشد، قطعا دارای عوارض و خطراتی است که استفاده از شمع گوش برای جرم گیری گوش نیز یکی از روش‌های پر خطر درمانی است که از عوارض استفاده آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • یکی از خطراتی که سلامتی افراد را در معرض خطر قرار می‌دهد، احتمال سوختگی نواحی مختلف پوست مانند صورت، پره‌ی گوش، گردن، کانال گوش و گوش میانی است.
  • در این روش متاسفانه احتمال آسیب و پارگی پرده گوش وجود دارد.
  • در برخی موارد امکان پر شدن کانال گوش توسط موم شمع وجود دارد.
  • احتمال سوختگی در پوست و مو
  • امکان مسدود شدن مجرای گوش به علت چکیدن موم شمع داخل گوش
  • کم شنوایی
  • ته نشین شدن جرم در گوش میانی و ایجاد عفونت در گوش

متاسفانه با وجود تمامی عوارض و خطرات فراوانی که در اثر استفاده از شمع گوش وجود دارد، افراد بسیاری همچنان طرفدار این روش هستند.

روش استفاده از شمع گوش
استفاده از شمع گوش نکاتی دارد که باید آن ها را حتما رعایت کنید.

در صورتی که بر اساس نظر بسیاری از پزشکان، وجود مقداری جرم برای محافظت از گوش لازم و ضروری است که این جرم به عنوان مرطوب کننده و همچنین سدی مقابل ورود میکروب‌ها و باکتری‌ها عمل می‌کند.

شمع گوش و خطرات آن برای کودکان

استفاده از شمع گوش برای بزرگسالان نیز همراه با خطرات و عوارضی است که به همین دلیل مورد توصیه قرار نمی‌گیرد؛ این خطرات و عوارض در اثر استفاده از شمع گوش برای کودکان افزایش می‌یابد؛ چرا که ممکن است کودک در هنگام استفاده از شمع، حرکت کند که امکان آسیب به پوست و مو، سوختگی و… وجود دارد. همچنین پارگی پرده گوش و سایر عوارض ذکر شده در مطالب فوق برای کودکان نیز صدق می‌کند.

بهترین روش برای خارج کردن جرم گوش

اگر شما هم پس از مطالعه مطالب فوق، و اطلاع و آگاهی از عواقب و خطرات استفاده از شمع گوش پی بردید و از انجام این کار منصرف شدید به شما تبریک می‌گوییم؛ چرا که در اثر انجام این کار امکان آسیب و به خطر افتادن سلامت گوش شما افزایش می‌یابد اما حالا سوال این‌جا است برای رفع این جرم‌ها چه روشی مناسب است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم بهترین روش برای خارج کردن جرم گوش، مراجعه به پزشک متخصص است. پزشک با توجه به شرایط شما نسخه‌ی مناسب را تجویز می‌کند.

در صورتی که نیاز به شستشوی گوش شما باشد این فرآیند در بهترین و ایمن‌ترین حالت ممکن بدون هیچ‌گونه آسیبی به سلامت گوش شما و با استفاده از دستگاه‌هایی همچون ساکشن، جرم‌های اضافی گوش را خارج می‌کنند.

عوازض شمع گوش
اگر از شمع گوش به درستی استفاده نشود عوارضی با خود به همراه خواهد داشت.

جمع بندی

استفاده از شمع گوش برای از بین بردن جرم گوش و تمیز کردن آن نه تنها هیچ اثبات و دلیل علمی ندارد؛ بلکه مورد تایید پزشکان قرار ندارد و نقدهای بسیاری در استفاده از آن وجود دارد. از آن‌جایی که گوش یکی از قسمت‌های حساس بدن است و استفاده از شمع گوش گاهی  دارای عوارض جبران نشدنی است بهتر است از این روش به هیچ عنوان استفاده نشود و برای رفع مشکلات و بیماری‌های مربوط به گوش به پزشک و مرکز معتبر مراجعه کنید. ناگفته نماند که هیچ گونه سند علمی و‌ پزشکی برای تایید صلاحت استفاده از این روش برای برداشتن جرم‌های گوش وجود ندارد.

آیا استفاده از روغن بچه و زیتون برای کاهش جرم گوش موثر است؟

افراد بسیاری وجود دارند که از این روغن‌ها برای کاهش جرم گوش استفاده می‌کنند که در پاسخ به این سوال لازم است بگوییم این روش نیز هیچ گونه پایه و اساس علمی برای داشتن مزایا و اثربخشی ندارد؛ بنابراین دانستن نظر پزشک متخصص و توصیه‌های آن را در جهت استفاده کردن یا نکردن از این روغن‌ها لازم و ضروری است.

استفاده از گوش پاکن برای خارج کردن جرم گوش چه تاثیری دارد؟

متاسفانه باید بگوییم گوش پاکن نیز یکی از وسایلی است که نه تنها به خارج کردن جرم گوش کمک نمی‌کند؛ بلکه امکان آسیب و انباشته شدن جرم گوش را نیز افزایش می‌دهد.

آیا امکان ناشنوایی در استفاده از شمع گوش وجود دارد؟

متاسفانه باید بگوییم بله، در برخی موارد در اثر استفاده از شمع گوش، امکان پاره شدن پرده گوش و همچنین ناشنوایی و کم شنوایی وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا