ختنه خوب است یا بد
ختنه به عملی گفته میشود که طی آن، پوست ختنه گاه آلت تناسلی برداشته خواهد شد. این پوست، سر آلت تناسلی مردانه را می پوشاند. به نظر میرسد وظیفه پوست ختنه گاه، محافظت از سر آلت تناسلی میباشد. جالب است بدانید؛ همه مردان در سراسر جهان عمل ختنه را انجام ندادهاند و تنها بیست درصد از جمعیت مردان در دنیا، ختنه شدهاند.
البته این نسبت در نقاط مختلف جهان یکسان نیست. در برخی کشورها به دلایل فرهنگی یا مذهبی، تعداد بیشتری از پسران ختنه میشوند و در برخی مناطق نیز، افراد تمایلی به انجام ختنه ندارند.
عمل ختنه از نظر بعضی ادیان پذیرفته شده است و به افراد توصیه میشود؛ اما در تمام ادیان و فرهنگها چنین نیست و ممکن است نظر متفاوتی نسبت به ختنه پسران وجود داشته باشد. همچنین از نقطه نظر علمی نیز پزشکان، نظرات متفاوتی در مورد انجام دادن یا ندادن ختنه دارند. ممکن است برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که در نهایت، ختنه خوب است یا بد؟ برای یافتن پاسخ مناسب، ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
پس از اینکه فرزند پسر به دنیا میآید، والدین آن با چالشهای مرتبط با ختنه نمودن آن مواجه هستند و همواره برایشان سوال است که چه زمانی باید فرزند خود را ختنه کنند؟ یا اینکه ویژگی بهترین دکتر ختنه برای ختنه نمودن پسر چیست؟ به طور کلی ختنه نمودن پسر یکی از متداولترین جراحیهایی محسوب میشود که برای هر پسری انجام میشود.
مزایای ختنه
در مورد مزایا و معایب ختنه، تا به حال تحقیقات علمی گوناگونی صورت گرفته است. اکثر تحقیقات انجام شده، نشان میدهند که عمل ختنه کردن پسران دارای مزایای زیر است:
- کاهش خطر ابتلا به عفونت ادراری (UTI) در کودکان
- پیشگیری از ایجاد عفونت در زیر پوست ختنه گاه کودکان
- آسانتر شدن رعایت بهداشت دستگاه تناسلی
- کاهش خطر ابتلا به سرطان آلت تناسلی در بزرگسالان
- کاهش احتمال ابتلا به انواع عفونتهایی که از راه مقاربتی منتقل میشوند.
به طور کلی مطالعات انجام شده نشان میدهند، فواید ختنهٔ پسران از خطرات انجام ندادن ختنه، بیشتر است. تحقیقات نشان میدهد انجام ختنه، موجب پیشگیری از ابتلا به بیماریهایی نظیر عفونتهای ادراری، عفونتهای مقاربتی مانند اچ آی وی (HIV)، تبخال دستگاه تناسلی، ویروس پاپیلومای انسانی و سفلیس، میشود. با تمام اینها، هنوز مزایای ختنه آنقدر زیاد و حیاتی نیست که به شکل یک توصیه جهانی برای تمام افراد درآید.
از میان مزایایی که برای ختنه ذکر شد، شاید مهمترین آنها کاهش ریسک ابتلا به ویروس HIV باشد. در این باره، یک مطالعه بر روی مردان آفریقای جنوبی انجام شده است. این مطالعه نشان داد، مردانی که ختنه شده بودند و با یک زن HIV مثبت، به مقاربت جنسی پرداخته بودند؛ به میزان قابل توجهی کمتر از مردان ختنه نشده، به این ویروس مبتلا شدند. همین مطالعه بر روی ویروس پاپیلومای انسانی نیز منجر به نتایج مشابهی شد.
دلایل عدم تمایل برخی والدین به ختنه
برخی از والدین ممکن است به دلایل زیر، تمایل به ختنه پسران خود نداشته باشند:
- ختنه را یک جراحی غیر ضروری میدانند و تمایلی به انجام جراحی با عوارض احتمالی آن ندارند.
- برخی والدین از بابت سلامت جنسی فرزند خود در آینده نگران هستند؛ زیرا شماری از افراد اعتقاد دارند که برداشتن پوست ختنه گاه، موجب کاهش حساسیت نوک آلت تناسلی مرد میشود و لذت جنسی را برای او کمتر خواهد کرد.
- حاضر به درد کشیدن فرزند خود هنگام ختنه و پس از آن، نیستند.
عوارض ختنه
با تمام فوایدی که برای ختنه ذکر شد، انجام این عمل ممکن است به بروز عوارضی ناخواسته منجر شود؛ مخصوصا اگر نزد افراد بی تجربه و فاقد مهارت لازم انجام گردد. برخی از عوارض عمل ختنه عبارتند از:
- برداشتن ناقص پوست سر آلت تناسلی که ممکن است باعث ایجاد ظاهری نامطلوب شود.
- خونریزی یکی دیگر از عوارض ختنه میباشد که معمولا قابل کنترل است؛ اما در موارد نادر، ممکن است برای رفع این مشکل نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
- ایجاد عفونت در محل ختنه، که اگر این مشکل رخ دهد؛ خفیف خواهد بود و با داروهای تجویز شده توسط پزشک، رفع می شود، اما در موارد نادر ممکن است به دنبال عفونت، سپسیس اتفاق بیفتد و این امر حتی منجر به مرگ کودک شود.
- مشکلاتی نظیر فیستول مجرای ادراری و تنگی سر مجرا که ممکن است در مجاری ادراری رخ دهد. این مشکلات مربوط به خود عمل ختنه نیست و به دلیل آزار دهانه مجرای ادرار توسط ادرار موجود در پوشک کودک، ایجاد میشود.
- صدمه دیدن سر آلت تناسلی یا قطع آن
- بریدن بیش از حد پوست
- ایجاد کیست انسدادی اپیدرمال
- ایجاد چسبندگی در آلت تناسلی که میتواند خفیف یا شدید باشد و مشکلات بعدی را به دنبال خواهد داشت.
تاثیر ختنه بر روی کاهش یا عدم کاهش حس آلت تناسلی
برخی از افرادی که با ختنه مخالف هستند؛ اعتقاد دارند که ختنه منجر به کاهش حس آلت تناسلی به میزان ۵۰٪ خواهد شد و به همین دلیل، خود کودک باید در بزرگسالی برای این کار تصمیم بگیرد.
این در حالی است که تحقیقات علمی، نشان میدهند که هیچ گونه تفاوتی بین احساس محرکهای جنسی، توسط آلت تناسلی مردانه ختنه شده و ختنه نشده وجود ندارد.
مطالعه بیشتر: ختنه نوزاد با حلقه
سخن پایانی
در نهایت با بررسی تمام مزایا و عوارض عمل ختنه، میتوان گفت که مزایای ختنه کودکان پسر، نسبت به خطرات این عمل بالاتر است. والدین باید به اطلاعات صحیح علمی و به روز در این مورد دست پیدا کنند و تنها به شنیدههای خود اکتفا نکنند. همچنین پزشکان باید پیش از انجام ختنه، در مورد فواید این عمل و ریسکها و عوارض احتمالی آن، به والدین توضیحات کامل و جامعی بدهند.
علاوه بر موارد ذکر شده، والدین باید در کنار توجه به عوامل مذهبی، فرهنگی و اعتقادات شخصی خود، مزایا و ریسکهای عمل ختنه را نیز در نظر گرفته و از تاثیر ختنه بر سلامتی آینده کودک خود اطمینان یابند؛ سپس در مورد انجام ختنه فرزند خود تصمیم بگیرند.
در ادامه، پزشک باید در مورد مراقبت صحیح از آلت تناسلی نوزاد، پس از انجام ختنه به والدین آموزشهای لازم را بدهد. توجه داشته باشید؛ ختنه در هنگام نوزادی یا کودکی، فقط در صورتی قابل انجام است که وضعیت سلامتی نوزاد یا کودک پایدار باشد. در صورتی که پزشک وضعیت کودک را برای انجام ختنه مناسب نبیند؛ باید دست نگه دارد.
دقت داشته باشید که عمل ختنه، فقط باید توسط پزشکی خبره و با تجربه انجام شود. همچنین این عمل باید در شرایط استریل و کاملا بهداشتی صورت گیرد.
منبع: mayoclinic