مقالات پزشکبان

قرص برای رفع موهای زائد

آیا قرص برای رفع موهای زائد وجود دارد؟ برخی از زنان با مشکل افزایش موهای زائد در بدن خود مواجه هستند. این مشکل در زنان یک مشکل متداول است که دلیل آن معمولا سطوح بالای آندروژن، اختلالات هورمونی مربوط به یائسگی و یا ایجاد مشکل در کار غده‌های آدرنال یا تخمدان می‌باشد. خوشبختانه این مشکل دارای درمان است و با مصرف قرص‌هایی برای برای توقف رشد موهای زائد، برطرف می‌شود. چنانچه تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد دارید؛ ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

لیزر، بهترین روش برای از بین بردن موهای زائد است؛ به همین دلیل امروزه همه از این متد جدید استقبال می‌کنند و به دنبال بهترین مرکز لیزر در تهران هستند. در کلینیک‌های خوب و معتبر همیشه پزشکانی با تخصص بالا در حال فعالیت هستند و علاوه بر این تجهیزاتی کاملا پیشرفته هم بکار گرفته می‌شود که سرعت و دقت و کیفیت کار را افزایش می‌دهد.

هیرسوتیسم

هیرسوتیسم یک نوع بیماری شایع است که در آن، موهای زائد بیش از اندازه معمول، رشد می‌کنند. حدود ۵ تا ۱۰ درصد زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند. در این افراد، موهای صورت و بدن شکلی ضخیم و درشت دارد و شبیه به موهای صورت مردان است. دلیل این امر، وجود یک هورمون مردانه به‌ نام آندروژن در بدن این دسته از زنان است. برای رفع این مشکل و توقف رشد موهای زائد، باید به پزشک مراجعه کرد.

علت رشد موهای زائد در بانوان

از عللی که موجب رشد بیش از حد موهای زائد در بانوان می‌شود و با مصرف قرص قابل درمان است؛ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد اختلال در عملکرد تخمدان‌ها
  • ابتلا به کیست تخمدان
  • بیشتر شدن میزان هورمون جنسی مردانه در بدن زنان

البته داشتن هورمون مردانه در بدن زنان امری طبیعی است و همه زنان در بدن خود، همواره دارای مقادیر اندکی از هورمون‌های مردانه هستند. اما به هم ریختن تعادل این هورمون‌ها و افزایش بیش از حد آن‌ها، می‎تواند موجب رویش موهای زائد در بعضی نقاط بدن شود؛ برای توقف رشد موهای زائد باید این اختلالت هورمونی مورد بررسی قرار بگیرند و سپس داروهای لازم توسط پزشک تجویز شوند.

آزمایش‌های مورد نیاز پیش از تجویز قرص

چنانچه خانمی با مشکل رشد موهای زائد با الگوی مردانه، به پزشک مراجعه کند. در ابتدا پزشک بررسی‌های لازم را برای شناسایی دقیق علت و تجویز داروهای مورد نیاز برای توقف رشد موهای زائد انجام می‌دهد. پزشک در این مواقع، معمولا آزمایش‌هایی برای بررسی کامل هورمون‌های فرد، مشاهده عملکرد تخمدان‌ها از نظر وجود یا عدم وجود کیست، عملکرد غدد فوق کلیه و اختلالات هورمون رشد؛ در نظر می‌گیرد.

همچنین در مورد سوابق پزشکی و داروهایی که فرد مصرف می‌کند؛ اطلاعاتی جمع آوری می‌کند. علت این امر، تاثیر مصرف داروهای استروئیدی از جمله کورتون‌ها بر رشد موهای زائد است.

همچنین ابتلا به چاقی مفرط یا داشتن چربی‌های فراوان در بدن، زنان را بیشتر در معرض ابتلا به تخمدان پلی کیستیک قرار می‌دهد. در این افراد، هورمون‌های مردانه بیشتر فعال شده و موجب رشد موهای زائد بدن می‌شوند.

علائم هیرسوتیسم

با شناختن علائم پر مویی در زنان، می‌توانید این نشانه ها را در بدن خود تشخیص داده و با مراجعه زود هنگام به پزشک متخصص، موجب توقف رشد موهای زائد بدن خود شوید. از علائم پرمویی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش رویش موهای صورت در زنان و رشد موهایی ضخیم در صورت

  • رویش مو در سینه و سایر بخش هایی از بدن، که معمولا سایر زنان در این نواحی مو ندارند.
  • کلفت شدن صدا
  • ریزش موهای سر با الگوی ریزش مردانه
  • ابتلا به آکنه
  • کوچک شدن سینه
  • حجیم شدن عضلات
  • افزایش حجم کلیتوریس

شناخت بیماری‌ها قبل از تجویز قرص

پیش از تجویز قرص برای توقف رشد موهای زائد، باید نوع اختلالات و بیماری‌هایی که منجر پرمویی در زنان می‌شوند را شناسایی کرد؛ به این ترتیب پزشک می‌تواند داروی مناسب برای رفع موهای زائد را تجویز کند.

  • سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک به شرایطی گفته می‌شود که چندین کیست در تخمدان ایجاد می‌گردد. این بیماری موجب افزایش وزن و نامنظم شدن پریودهای فرد می‌شود. درمان این بیماری می‌تواند منجر به توقف رشد موهای زائد شود.

  • سندرم کوشینگ

سندرم کوشینگ در برخی افراد که سطوح بالایی از هورمون کورتیزول در بدن خود دارند؛ ایجاد می‌شود.

  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال

در صورتی که در تولید هورمون‌های استروئیدی از جمله آندروژن و کورتیزول اختلال ایجاد شود؛ این بیماری رخ خواهد داد.

  • تومورها

در موارد نادر، داشتن تومور باعث ترشح آندروژن شده و موجب پرمویی می‌شود.

  • برخی داروها

مصرف برخی داروها نظیر ماینوکسیدیل، تستوسترون (آندروژل، تستیم) و دانازول می‌تواند باعث ایجاد موهای زائد شود. در چنین مواقعی قطع مصرف داروها، به توقف رشد موهای زائد منجر می‌شود.

تجویز قرص برای رفع موهای زائد

پس از شناخت علت ایجاد موهای زائد، پزشک با تجویز داروهای زیر، برای توقف رشد موهای زائد تلاش می‌کند.

  • قرص ضدبارداری

مصرف قرص‌های ضد بارداری یک درمان دارویی متداول برای توقف رشد موهای زائد محسوب می‌شود. این قرص‌ها با دارا بودن استروژن و پروژستین می‌توانند به رفع موهای زائد کمک کنند. قرص‌های ضد بارداری سطوح آندروژن را در بدن کاهش می‌دهند و با تنظیم چرخه قاعدگی، مشکل نامرتب بودن پریودها را برطرف می‌کنند. معمولا مصرف این قرص‌ها به مدت ۶ تا ۱۲ ماه، می‌تواند منجر به توقف رشد موهای زائد شود.

تجویز قرص برای رفع موهای زائد

  • اسپیرونولاکتون

از اسپیرونولاکتون برای تنظیم فشار خون بالا استفاده می‌شود، اما مصرف دوزهای اندک این دارو، می‌تواند باعث توقف رشد موهای زائد شود. این قرص با توقف تاثیرات آندروژن‌، پرمویی را درمان می‌کند. توجه داشته باشید که قطع ناگهانی دارو، باعث ریزش شدید مو خواهد شد.

  • فیناستراید

فیناستراید نیز نوعی قرص ضد آندروژن است و با مهار آندروژن، موجب رفع موهای زائد می‌شود. تاثیر این دارو از اسپیرونولاکتون بیشتر است.

  • فلوتامید

فلوتامید نیز نوع دیگری از داروهای آنتی‌ آندروژنی است که برای توقف رشد موهای زائد تجویز می‌شود. این دارو ممکن است موجب آسیب رسیدن به کبد شود.

  • داروهای استروئیدی با دوز پایین

در صورت ابتلا به فعالیت بیش از حد غده‌های آدرنال، پزشک این داروها را تجویز خواهد کرد.

مطالعه بیشتر: آیا لیزر موهای زائد صورت باعث لک می‌شود؟

دائمی یا موقتی بودن اثر قرص‌ها

چنانچه، داروهای تجویز شده توسط پزشک را به طور منظم مصرف کرده و در کنار آن، از محصولات موضعی یا لیزر درمانی و… استفاده کنید؛ اثر داروها دائمی خواهد بود. البته در صورتی که پرمویی درمان نشود؛ با افزایش سن و پس از یائسگی شدیدتر می‌شود. بهترین راه برای توقف رشد موهای زائد، ترکیب درمان دارویی و مصرف قرص‌ها با سایر درمان‌های پیشنهادی پزشک می‌باشد.

منبع: uptodate

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا