معایب ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی به چندین روش، شامل براکت پشت دندانی یا لینگوال، براکت سرامیکی و الاینر شفاف، انجام میشود؛ در این میان الاینر شفاف یا اینویزالاین از محبوببیت بیشتری در بین افراد، برخوردار است. با وجود مزایای بسیار ارتودنسی نامرئی، برای بسیاری از افراد این سوال پیش میآید که معایب ارتودنسی نامرئی چیست؟
افراد بسیاری از مشکل ظاهر ناخوشایند در دندان ها و نامرتب بودن آن ها به دلایل مختلف، رنج میبرند. یکی از روش های پرطرفدار برای داشتن دندان هایی صاف و مرتب و بهبود بخشیدن به ظاهر افراد، ارتودنسی نامرئی میباشد. در ارتودنسی نامرئی برخلاف ارتودنسی معمولی، براکت ها و سیم های فلزی جلب توجه نمی کنند و فرد در هنگام صحبت کردن یا لبخند زدن، دغدغه دیده شدن دستگاه ارتودنسی را ندارد.
مطالعه بیشتر: مراحل ارتودنسی نامرئی
بررسی موردی معایب ارتودنسی نامرئی
از جمله معایب ارتودنسی نامرئی، میتوان موراد زیر را برشمرد:
هزینه زیاد
ارتودنسی نامرئی نسبت به سایر روش های ارتودنسی، از قیمت بالاتری برخوردار است و باید هزینه بیشتری بابت آن پرداخت. دلیل این امر، تکنولوژی پیشرفتهتر و فرایند آزمایشگاهی زمان بر و گران قیمت است. چنان چه دستگاه های ارتودنسی در خارج از کشور، آماده سازی شده و به ایران ارسال شوند؛ بدیهی است که این کار هزینه بالاتری نیز خواهد داشت.
با اینکه ساخت الاینرها در ایران با هزینه کمتری، امکان پذیر است؛ اما هنوز هم جزو روش های نسبتاً گران قیمت محسوب میشود. زیرا این کار در ایران نیز، نیاز به دستگاه های پر هزینهای مانند اسکنر و پرینتر سه بعدی دارد. علاوه بر این، موادی که برای ساخت این الاینرها توسط پرینت سه بعدی مورد استفاده قرار میگیرند؛ گران هستند.
همچنین به جز هزینه ساخت الاینر، هزینه دستمزد پزشک و… نیز به هزینه کلی اضافه خواهد شد. از طرفی این هزینه ها توسط شرکت های بیمه تحت پوشش قرار نمیگیرند و بیمار باید تمام آن را به تنهایی متحمل شود.
محدودیت در تکنیک
الاینرهای شفاف قادر به انجام صحیح بعضی حرکات دندان هستند؛ اما برخی حرکات دیگر را نمی توانند به طرز صحیح انجام دهند و برخی دیگر از حرکات دندانی، نظیر اصلاح چرخش دندان هایی مانند نیش، را نیز به کلی نمیتوانند انجام دهند.
برای رفع این محدودیت، به وسیله مواد کامپوزیتی که شبیه به رنگ دندان هستند؛ بر روی برخی دندان ها، برجستگی های کوچکی به وجود میآورند که به این برجستگی ها اتچمنت میگویند. به این ترتیب با کمک اتچمنت ها، محدودیت ایجاد شده برطرف میشود. با پیشرفت روز به روز تکنولوژی، امروزه برخی شرکت ها، از برجستگی هایی درون پلاک استفاده میکنند؛ این کار نیروی بیشتری به دندان وارد میکند.
اگر ساکن شهر کرج هستین و قصد انجام ارتودنسی رو دارین، میتونین همین الان به صفحه بهترین متخصص ارتودنسی در کرج رفته و لیست متخصصین ما رو اونجا مشاهده کنین
مطالب بیشتر:
وابسته بودن به مشارکت بیمار
یکی از معایب ارتودنسی نامرئی، وابسته بودن به اراده بیمار است. چنان چه بیمار در استفاده منظم و مرتب الاینر شفاف، کوتاهی کند؛ نتیجه مورد نظر پزشک و بیمار حاصل نخواهد شد. مراحل درمان به طور طبیعی سپری نخواهند شد و روند بهبود دندان ها طی نمیشود. در صورت ایجاد چنین مشکلی، گاهی باید تمام مراحل از ابتدا، تکرار شوند که هزینه های اضافی را به دنبال خواهد داشت.
با وجود متحرک بودن این روش، بیمار باید حداقل ۲۲ ساعت در شبانه روز، الاینر را در دهان خود نگه دارد و این امر نیازمند ممارست بسیاری است.
عدم حرکت دندان ها مطابق پیشبینی صورت گرفته
همان طور که میدانید؛ شرایط بدن افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. بعضی مواقع، آن چه که دندانپزشک به کمک الگوریتم های نرم افزاری، پیش بینی میکند؛ با آن چه اتفاق میافتد، متفاوت خواهد بود. هر چه مراحل درمان بیشتر و سخت تر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که ناگهان پیشرفت درمان متوقف شود یا درمان به کندی پیش برود.
در صورت بروز چنین رویدادی، باید تمام مراحل ارتودنسی نامرئی شامل قالب گیری ، بررسی و ساخت الاینر شفاف و…، از ابتدا انجام شود که این امر صرف زمان و هزینه بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
شواهد علمی اندک
روش ارتودنسی نامرئی، یک روش نوین است و محبوبیت آن بیشتر از تبلیغات گسترده و منافع تجاری شرکت ها نشات میگیرد. تا کنون، مطالعات و تحقیقات جامع و گستردهای پیرامون این روش درمانی انجام نشده است.
همچنین مقایسه ای راهگشا و کامل با در نظر گرفتن تمام زوایا، میان ارتودنسی نامرئی و ارتودنسی ثابت صورت نگرفته است. به عنوان مثال ممکن است، به دلیل زیاد بودن نیروهای حاصل از پلاک های الاینر، سلامت دندان ها به خطر بیفتد.
آزار دهنده بودن ارتودنسی نامرئی پس از نصب
با انجام ارتودنسی نامرئی ممکن است تا مدتی احساس خوشایندی نداشته باشید. در واقع تا زمانی که دندان ها به ارتودنسی نامرئی عادت کنند؛ کمی زمان میبرد. در صورت درد غیر قابل تحمل، می توانید با مشورت دنداپزشک، از مسکن های داروخانهای استفاده کنید.
تغییر در رنگ الاینرهای شفاف
در صورتی که بیمار مراقبت های لازم را به درستی انجام ندهد؛ ممکن است به مرور زمان، الاینرها تغییر رنگ دهند.
ایجاد دردسر
این نوع الاینرها دائمی نیستند و باید هنگام غذا خوردن یا نوشیدن، از دهان خارج شوند. اینکار ممکن است در هر محلی به راحتی قابل انجام نباشد و فرد از انجام آن در رستوران ها و مکان های عمومی، خجالت بکشد.
ایجاد مشکل در زمان صحبت کردن
یکی از معایب ارتودنسی نامرئی، این است که، تا زمانی که فرد به حضور آن عادت کند، است در نحوه گفتار او اختلال ایجاد کند. معمولا عادت کردن به این نوع ارتودنسی، در حدود یک هفته زمان میبرد.
امکان شکستن براکت های سرامیکی
یکی از انواع روش های ارتودنسی نامرئی، براکت های سرامیکی هستند. این نوع براکت ها به اندازه الاینرهای شفاف نامرئی نیستند؛ اما چندان قابل مشاهده نیز نمیباشند. امکان شکستن نگین های براکت سرامیکی، نسبت به براکت فلزی بیشتر است.
دسترسی سخت به براکت های پشت دندانی
نوعی دیگر از انواع ارتودنسی نامرئی، استفاده از براکت های پشت دندانی میباشد. دسترسی به این نوع براکت ها به دلیل قرار گرفتن در پشت دندان ها، دشوارتر است. این امر موجب سخت شدن نصب و تنظیم این نوع ارتودنسی توسط دندانپزشک میشود.
همچنین تمیز کردن این نوع براکت ها نیز توسط بیمار دشوارتر است. این نوع ارتودنسی نامرئی، میتواند در صحبت کردن نیز اختلال ایجاد کند.
منبع: clinicablasi