مقالات پزشکبان

علائم دندان درآوردن نوزاد | نشانه ها و روش تسکین

همواره دندان درآوردن نوزادان و کودکان، دغدغه بسیاری از والدین به شمار می رود. اغلب زمانی که نوزاد در بازه سنی ۴ تا ۷ ماهگی قرار می گیرد، شاهد اولین علائم رویش دندان ها هستیم. از آنجایی که این فرآیند می تواند باعث ایجاد ناراحتی یا بیقراری در کودک شود؛ لازم است که والدین از آگاهی کامل در این مورد برخوردار باشند.

با آگاهی از علائم دندان درآوردن نوزاد می توانید به جای دستپاچگی یا نگرانی های کاذب، اقدامات لازم را در زمان مناسب انجام دهید. در ادامه مقاله این علائم را شرح داده و هر آن چه لازم است در این خصوص بدانید، توضیح می دهیم؛ ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

پزشک پیشنهادی: اگر بدنبال یک دندانپزشک متخصص برای فرزندتون هستید، میتونین به صفحه لیست بهترین دندانپزشک اطفال در تهران مراجعه نمایید.

نشانه های دندان درآوردن نوزاد

هنگامی که نوزادان دندان در می آورند؛ می توانید برخی از علائم آن را در تغییر رفتار نوزاد خود مشاهد کنید. از نشانه های رایج دندان درآوردن در نوزادان می توان به موارد زیر پرداخت.

  • افزایش دفعات گاز گرفتن

در هنگام رشد دندان ها، نوزاد شروع به گاز گرفتن انگشتان، اسباب بازی و … می کند. این کار درد و فشار وارد شده به لثه های کودک را تسکین می دهد.

  • افزایش مکیدن توسط نوزاد

افزایش مکیدن در نوزادان نیز موجب بهبود درد ناشی از فشار دندان ها می شود.

  • کاهش اشتها

درد ناشی از رشد دندان ها در زیر لثه، موجب ممانعت کودک از خوردن و آشامیدن می شود.

  • افزایش بزاق نوزاد

از نشانه های متداول دندان درآوردن نوزادان، افزایش میزان بزاق دهان آن ها می باشد.

  • ایجاد جوش دور دهان

ترشح بزاق بیش از حد موجب خارش، التهاب و حساسیت پوست دور دهان نوزاد می‌شود. به همین دلیل باید مرتب بزاق او را تمیز کنید.

  • ورم لثه‌

شکافته شدن لثه در هنگام خروج دندان موجب ورم لثه و قرمزی آن می شود.

  • کشیدن گوش ‌ها

برخی نوزادان با کشیدن گوش‌های خود یا مالیدن چانه و گونه‌های خود درد لثه ها را بهبود می دهند.

  • بد خوابی

در طی فرایند درآوردن دندان، نوزاد به دلیل احساس درد و تورم در لثه ‌ها، خواب راحتی نداشته و یا در طول روز چرت می زند.

  • بد خلقی

ناراحتی های ایجاد شده برای نوزاد موجب بدخلقی او می شود. در این مدت تلاش کنید تا با در آغوش گرفتن و نوازش او باعث آرامش نوزاد شوید.

  • تب کردن

رویش دندان ها، ممکن است موجب بالا رفتن دمای بدن نوزاد شده و تب را به دنبال داشته باشد.

زمان دندان درآوردن نوزاد

به طور معمول، از حدود ۳ ماهگی، نوزادان شروع به دندان درآوردن می‌کنند، اما این زمان ممکن است برای برخی نوزادان به تاخیر افتاده و رشد دندان های نوزاد در ۱۲ ماهگی رخ دهد. حتی گاهی ممکن است یک نوزاد با دندان شیری متولد شود که این مورد بسیار نادر است.

زمان رویش دندان ها در تمام کودکان  یکسان نیست و ممکن است دو نوزاد سالم به فاصله چند هفته از یکدیگر دندان درآورند. چنان چه خروج دندان های شیری نوزاد شما بیشتر از یک سالگی طول کشید؛ بهتر است به متخصص دندانپزشکی اطفال رجوع کنید. عوامل مختلفی مانند رشد ناقص نوزاد، کمبود برخی ویتامین ها و… می تواند رویش دندان های شیری را به تاخیر بیاندازد.

نحوه تسکین نوزادی که دندان درآورده

علائم دندان درآوردن کودک یک ساله

فرایند رویش دندان در کودکان یک ساله قابل مشاهده نیست اما از روی برخی علائم می توانید متوجه رویش دندان ها در کودک شوید. این علائم شبیه به نشانه های دندان درآوردن در نوزادان است و شامل موارد زیر می شود:

  1. گاز گرفتن بیش از حد
  2. افزایش ترشح بزاق دهان کودک
  3. بدخلق شدن کودک به ویژه شب ها و در زمان خواب
  4. ایجاد اختلال در خواب کودک
  5. ابتلا به تب، اسهال، سرفه و آلرژی های پوستی
  6. کم اشتها شدن کودک
  7. کشیدن گوش ها و مالیدن صورت

علائم دندان آسیاب درآوردن کودکان

یکی از مهم‌ترین دندان‌ های کودکان، دندان های آسیاب آن ها هستند. این دندان ها به دلیل نقشی که در جویدن غذا ایفا می کنند؛ از اهمیت ویژه ای برخوردارند. دندان آسیاب درآوردن کودکان طی دو مرحله اتفاق می افتد؛ ابتدا دندان‌های آسیاب شیری، در سن ۱۳ تا ۱۹ ماهگی می روید و سپس در سن ۲۳ تا ۳۳ ماهگی تمام دندان های آسیاب درآمده و به جویدن غذا و هضم آن توسط کودک کمک می کنند.

علائم دندان اسیاب درآوردن کودکان شامل درد و التهاب و قرمز شدن لثه می باشد. درد رویش این دندان‌ها نسبت به سایر دندان های شیری بیشتر است؛ زیرا دارای قاعده‌ی پهنی هستند. همچنین از دیگر علائم رویش دندان آسیاب می توان به ایجاد دانه های قرمز بر روی لپ‌ کودکان اشاره کرد که به آن راش گفته می‌شود. بالا رفتن دمای بدن کودک و تب نیز از نشانه های رویش دندان های آسیاب است.

علائم دندان آسیاب درآوردن کودکان ۶ ساله

اولین دندان های آسیاب دائمی در کودکان در بازه ی سنی ۶ یا ۷ سالگی رویش پیدا می کند. رویش این دندان ها با کمی ناراحتی و تحریک لثه همراه خواهد بود. این دندان های آسیاب در ایجاد فرم صورت نقش مهمی ایفا کرده و فک بالا و پایین را تراز می کنند. رشد دندان های آسیاب در ۶ سالگی، می تواند تا یک هفته موجب ایجاد ناراحتی در لثه شود.

به طور کلی علائم دندان آسیاب درآوردن کودکان ۶ ساله، شامل موارد زیر می شود:

  1. ملتهب قرمز شدن لثه
  2. احساس سردرد
  3. احساس درد در استخوان فک
  4. تورم
  5. عفونت
  6. کج خلقی و اختلال در خواب
  7. تب خفیف
  8. مشکل در جویدن غذاهای جامد

علائم درآوردن دندان کرسی در کودکان

به طور معمول هر فرد دارای چهار دندان کرسی دائمی می باشد که این دندان ها در قسمت راست و چپ فک بالا و فک تحتانی وجود دارند. اولین و دومین دندان کرسی به ترتیب در سن شش سالگی و دوازده سالگی رشد می کنند. درآمدن این دندان ها با نشانه هایی همراه است که شامل موارد زیر می شود:

  • ایجاد قرمزی، تورم و احساس درد در لثه های کودک
  • تب حدود ۳۸ درجه
  • قرمز شدن گونه ها
  • ایجاد لکه‌های قرمز در صورت
  • مشاهده پرخاشگری، کج خلقی، گریه کردن و بی‌تابی کودک
  • افزایش ترشح بزاق دهان کودک

علت زود دندان درآوردن نوزاد

همه کودکان در سن یکسانی دندان درنمی آورند و برخی عوامل این بازه سنی را متفاوت می کند. یکی از عوامل مهم در سن رویش دندان ها ژنتیک است که از والدین به نوزاد منتقل می شود. همچنین داشتن اختلالات ژنتیکی می تواند موجب زود دندان درآوردن نوزاد شود.

به طور معمول، کودکانی که رژیم غذایی مقوی و سالمی ندارند و از قوای بدنی ضعیفی برخوردارند، ممکن است زودتر دندان در بیاورند. همچنین برخی بیماری ها نظیر کم کاری تیروئید، موجب اختلال در رشد دندان نوزاد می شود.

تسکین درد دندان نوزاد

با انجام نکاتی ساده می توان درد دندان نوزاد را تسکین داده و فرایند رویش دندان ها را برای او آسان تر کنید. در زیر این نکات آورده شده است:

  • با استفاده از انگشت یا پد پانسمانی که مرطوب شده، لثه نوزاد را بمالید. ایجاد کمی فشار در لثه می تواند درد را تسکین دهد.
  • قاشق یا حلقه دندان را سرد کرده و بر روی لثه کودک بگذارید؛ سرما به کاهش درد کمک می کند.
  • چنان چه نوزاد شما قادر به خوردن غذاهای جامد است، غذاهای سفت مانند خیار یا هویج را برای جویدن در اختیار او قرار دهید؛ البته مراقب بلع کودک باشید.
  • بزاق دهان جاری شده کودک را مرتب پاک کنید.

جمع بندی

رویش دندان در نوزادان و کودکان فرایندی طبیعی است که تمام کودکان آن را تجربه می کنند؛ پس نگرانی از بابت آن بی مورد است. چنان چه توصیه های ذکر شده در این مطلب را به کار ببندید؛ می توانید درد و نارحتی کودک خود را تا حد زیادی تسکین داده و موجب آرامش او در طی عبور از مرحله دندان درآوردن شوید.

در نهایت مراجعه به یک دندانپزشک اطفال مجرب را فراموش نکنید؛ یک دندانپزشک ماهر بهترین توصیه ها را برای کاهش درد رویش دندان و سایر مشکلاتی که ممکن است در این دوره ایجاد شود؛ به شما ارائه خواهد داد.

سوالات متداول

آیا می توان زمان رویش دندان ها را در نوزادان تشخیص داد؟

نمی توان فرایند رویش دندان ها در دهان نوزاد را با چشم مشاهده کرد و متوجه رویش آن ها شد؛ اما با توجه به علائمی می توان متوجه آغاز رویش دندان ها شد. این علائم شامل کج خلقی، تب، تورم لثه، التهاب لثه، اختلالات خواب، افزایش گاز گرفتن یا مکیدن توسط نوزاد و... می شود.

دندان های آسیاب شیری در چه سنی رشد می کنند؟

به طور معمول برخی از دندان های آسیاب نوزادان در سن ۱۳ تا ۱۹ ماهگی رشد می کند و سپس دندان های آسیاب باقی مانده در سن ۲۳ تا ۳۳ ماهگی درآمده و به این ترتیب تمام دندان های آسیاب کودک کامل می شوند.

آیا می توان درد رویش دندان ها را در نوزادان، تسکین داد؟

با انجام کارهایی ساده نظیر مالیدن لثه کودک و کمی فشار دادن آن، سرد کردن لثه، دادن غذاهای سفت به کودک برای جویدن و سایر راه هایی که دندانپزشک اطفال توصیه می کند؛ می توان درد دندان را تسکین داد. همچنین برای آرامش کودک باید به او توجه کرده و با در آغوش کشیدن او، عبور از این مرحله را برای او آسان تر کرد.

منبع: https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا