ارتودنسی متحرک برای چه دندانهایی مناسب است؟
یکی از روشهای زیباسازی و رفع نامنظمی دندان، ارتودنسی متحرک است که استفاده از ارتودنسی برای ردههای سنی حتی پایین حتی کودکان نیز کاربرد دارد؛ البته استفاده از بریس متحرک برای تمامی افراد مناسب نیست؛ بلکه گروهی از افراد کاندید مناسب جهت انجام ارتودنسی متحرک هستند.
اگر شما هم قصد دارید بدانید ارتودنسی متحرک دندان برای چه دندانهایی مناسب است و یا قصد اطلاع از شرایط لازم برای این کار را دارید، به شما توصیه میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
شرایط مناسب برای انجام ارتودنسی متحرک
قبل از بررسی ویژگیهای دندانهایی که برای انجام ارتودنسی متحرک مناسب هستند، ابتدا باید بگوییم استفاده از ارتودنسی متحرک معمولا برای رفع مشکلات پیچیده و دشوار دندانی پیشنهاد نمیشود و در این مواقع روشهای دیگری توسط بهترین متخصص ارتودنسی پیشنهاد میشود. حال قصد داریم بدانیم، برای رفع چه مشکلاتی میتوان از ارتودنسی متحرک استفاده کرد؟
در ادامه مواردی را در رابطه با پاسخ این سوال بیان میکنیم.
رفع فاصله بین دندانها
وجود فاصله بین دندانها مخصوصا دندانهای جلویی در فک بالا یکی از مشکلاتی است که باعث ظاهری ناخوشایند میشود؛ برای رفع فاصله بین دندانها میتوان از ارتودنسی متحرک استفاده کرد.
رفع کجی جزئی دندان
گاهی اوقات وجود یک دندان که کمی کج شده در کودکان و بزرگسالان باعث ایجاد ظاهر نامناسب در دندانها میشود؛ در صورت وجود یک دندان که به صورت جزئی کج شده، میتوان روش ارتودنسی متحرک را به کار برد.
رفع مشکلات جزئی فک
یکی دیگر از مشکلاتی که از ارتودنسی متحرک برای رفع آن استفاده میشود، رفع مشکلات جزئی فکی است که در این حالت برای گسترش فضای سقف دهان و همچنین حرکت فک بالا و پایین از این روش بهره میبرند.
رفع نواقص جزئی در دندان و فک به علت کاهش هزینهها در این روش برای کودکان نیز کاربرد بیشتری دارد. میزان آشنایی شما با ارتودنسی متحرک تا چه حد است؟ آیا میدانید چه افرادی به ارتودنسی متحرک نیاز دارند؟ پاسخ سوالات شما را در ادامه مطلب خواهیم داد.
چه افرادی به ارتودنسی متحرک نیاز دارند؟
به طور کلی وجود برخی مشکلات در دندانها باعث میشود افراد به ارتودنسی متحرک نیاز داشته باشند. افرادی که به ارتودنسی متحرک نیاز دارند دارای ناهنجاریهایی هستند که شامل موارد زیر است.
- کج بودن و نامرتبی در دندانها
- جلو بودن و یا عقب بودن دندان
- باقی ماند نیمی از دندان زیر لثه
- جلو بودن یا عقب ماندن یکی از فکها
- کوچک بودن اندازه فکها
- فشرده بودن دندانها
- وجود دندان اضافی
علاوه بر موارد گفته شده، نامتقارن بودن لبخند یکی از مشکلات اساسی بسیاری از افراد است که قسمتی از لب در اثر لبخند زدن بالاتر رفته که این مشکل با انجام ارتودنسی متحرک قابل حل شدن است.
وجود هر یک از این مشکلات در دندانهای افراد، میتواند دلیلی برای انجام ارتودنسی متحرک باشد؛ البته شدت هر یک از این ناهنجاریها در صورت جزئی بودن شرایط انجام ارتودنسی متحرک را فراهم میسازد.
گفتنی است در صورت شدید بودن مشکلات ذکر شده، برای رفع آنها باید از روش ارتودنسی ثابت استفاده شود.
نکته جالب در انجام ارتودنسی متحرک شرایط سنی آن است که میتوان از این روش برای کودکان ۷_۱۰ سال که دارای مشکلات جزئی در ناحیه فک و دندان هستند استفاده کرد. در ادامه به بررسی انواع ارتودنسیهای متحرک میپردازیم.
مطلب پیشنهادی: بهترین متخصص ارتودنسی در کرج
انواع ارتودنسی متحرک
در ارتودنسی متحرک از دو نوع دستگاه استفاده میشود که شامل موارد زیر است.
الاینر یا همان اینویزالاین
الاینر از پلاکهای ارتودنسی با جنس ترموپلاستیک است که به دلیل بیرنگ بودن، هنگامی که روی دندان قرار میگیرد ظاهری نامرئی دارد و کسی متوجه وجود آن نمیشود.
تعداد الاینرهای به کار رفته برای هر فرد متفاوت است و با توجه به وضعیت دندانها تعداد آن مشخص میشود که برای مرتب شدن و حرکت دندانها کاربرد دارد.
ریتینر یا همان تثبیت کننده
بعد از اتمام طول درمان با الاینر از ریتیتر( تثبیت کننده ارتودنسی) استفاده میشود که مدت زمان نیاز به این دستگاه با توجه به تجویز پزشک برای هر فرد متغییر است.
به علت اینکه دندانها پس از انجام ارتودنسی تا مدتی قابلیت حرکت و برگشتن به موقعیت قبلی را دارند از ریتینرها استفاده میشود. پس از آشنایی با انواع دستگاههای ارتودنسی حال نوبت به بررسی مزایا و معایب این روش است که ابتدا مزایای این روش و سپس معایب آن را بررسی میکنیم.
مزایای استفاده از ارتودنسی متحرک
مزایای استفاده از ارتودنسی متحرک شامل موارد زیر است:
- سهولت در مسواک زدن:
در ارتودنسی متحرک به راحتی میتوانید پلاکها را از روی دندان بردارید و تمامی سطح دندان را مسواک بزنید؛ سپس پلاک را مجددا روی دندان نصب کنید.
- کاهش احتمال عفونت لثه:
به دلیل اینکه به راحتی میتوانید دستگاههای ارتودنسی را با مواد ضدعفونی مخصوص تمیز کنید، احتمال عفونت لثه کاهش مییابد.
- امکان خارج کردن پلاکهای ارتودنسی:
یکی از مزیتهای فوق العاده ارتودنسی متحرک، امکان خارج کردن و نصب راحت پلاکهای ارتودنسی است.
- زیبایی ظاهری بیشتر:
به علت نامرئی بودن پلاکهای الاینر این نوع از ارتودنسی زیبایی ظاهری بیشتری مخصوصا در هنگام لبخند زدن دارد.
- کاهش احتمال آسیب به ارتودنسی:
در ارتودنسی متحرک شما میتوانید به راحتی هنگام جویدن غذا و یا خوراکیهایی که سفت هستند، آن را خارج کنید که با این کار امکان آسیب به ارتودنسی کاهش مییابد.
علاوه بر تمامی مزایای ذکر شده میتوان به این برتری ارتودنسی متحرک نسبت به ارتودنسی ثابت اشاره کرد که در این روش خبری از لکههای سفید روی دندان نیست؛ چرا که در ارتودنسی ثابت محلهایی که براکت به آنها چسبیده شده، ممکن است، سبب جمع شدن باکتری ها و سفید شدن این نقاط می شود؛ بنابراین در ارتودنسی متحرک به علت ثابت نبودن براکتها این لکهها روی دندان ایجاد نمیشوند.
در کنار تمامی مزایای ذکر شده ارتودنسی متحرک، مسلما معایبی هم وجود دارد که در ادامه این معایب را ذکر میکنیم.
معایب ارتودنسی متحرک
هر چند نمیتوان مواردی که در ادامه ذکر میکنیم را جز معایب ارتودنسی متحرک دانست، اما به هر حال میتوان جز ایرادات این روش دانست؛ چرا که این موارد به شرایط فرد بستگی دارد. برخی از این معایب شامل موارد زیر است.
- منع مصرف خوراکی
یکی از معایب ارتودنسی متحرک مربوط به زمان قرار گرفتن الاینتر است که در زمان وجود الاینتر در دهان نباید هیچ چیزی بخورید؛ البته در نوشیدن آب هیچ منعی وجود ندارد.
- امکان رنگی شدن پلاک
اگر پلاک شما از نوع بیرنگ یا همان نامرئی هست؛ در صورت نوشیدن مایعات رنگی، امکان کدر شدن و تغییر رنگ آنها وجود دارد.
- شرایط نگهداری
از دیگر معایب ارتودنسی متحرک مربوط به شرایط نگهداری آن است که پس از خارج کردن آن حتما باید در جعبه مخصوص قرار بگیرد.
- مدت زمان قرارگیری در دهان
در صورتی که الاینتر مدت زمان کمی در دهان قرار بگیرید، نمیتوانید نتیجهای از ارتودنسی متحرک بگیرید.
چکیده مقاله ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک یکی از روشهای اصلاح نامنظمیهای مربوط به دندان است که برای سنین مختلف از جمله کودکان ۷_۱۰ سال نیز کاربرد دارد. در مطالب فوق به شرایطی که امکان ارتودنسی متحرک را فراهم میکند اشاره کردیم؛ اما به طور کلی در صورت جزئی بودن مشکلات مربوط به دندان امکان ارتودنسی متحرک وجود دارد و در صورت شدید بودن این مشکلات، این روش پیشنهاد نمیشود. البته ناگفته نماند انتخاب نوع مدت زمان استفاده از پلاکهای ارتودنسی تنها توسط پزشک متخصص امکان پذیر است مقاله قیمت ارتودنسی متحرک شاید برایتان جالب باشد.