علائم سکته قلبی چیست؟
علائم سکته قلبی ممکن است در هر زمان و هر مکانی در افراد، بروز کند؛ این علائم میتواند شامل احساس درد قفس سینه، خستگی زیاد، تنگی نفس، ناراحتی فک و گردن، تعریق سرد و …. باشد.
آشنا بودن با این علائم و واکنش سریع، گاهی میتواند مرگ و زندگی بیمار را مشخص کرده و او را نجات دهد. آمار و ارقام سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که بیماریهای قلبی در سراسر جهان، ۳۲ درصد از مرگ و میرها را به خود اختصاص دادهاند. ۸۵ درصد از دلایل مرگ این افراد، به حمله و سکته قلبی برمیگردد.
در این مقاله آموزشی از پزشکبان با هم به بررسی و معرفی علائم انواع سکتههای قلبی مانند سکته خفیف، سکته زنان، سکته مرگبار و ….. خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
علائم سکته قلبی خفیف
در برخی مواقع دیده شده که انسدادی نسبی در عروق کرونر اتفاق میافتد؛ پزشکان به چنین شرایطی سکته قلبی خفیف میگویند. علائم سکته قلبی خفیف هم میتوانند مشابه علائم سکته مغزی خفیف بوده و خفیف و کوتاه مدت اتفاق بیفتند. از جمله علائم سکته قلبی خفیف میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- احساس درد در قفسه سینه یا حس کردن فشار و گرفتگی در مرکز قفسه سینه، یکی از علائمی است که به طور معمول تا چند دقیقه طول خواهد کشید. این علائم میتوانند با گذر زمان شدیدتر شده و بیشتر عود کنند.
- درد در قسمت حلق را میتوان یکی دیگر از علائم سکته قلبی خفیف دانست. در برخی مواقع دیده شده که شخص این علامت را با سوءهاضمه یا ریفلاکس معده اشتباه گرفته است.
- خستگی زیاد
- تنگی نفس در زمان بروز درد قفسه سینه
- ناراحتی در قسمت فوقانی پشت، فک، گردن و نواحی بالاتنه و معده
- احساس سبکی سر و حالت تهوع
- تعریق سرد
علائم سکته قلبی خاموش
شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید که برخی از افراد قبل از بروز سکته قلبی، هیچ علامتی را از خود نشان نمیدهند؛ همین امر سبب میشود تا بیش از سایر افراد در معرض خطر قرار بگیرند. این تصور غلط در بسیاری از مردم وجود دارد که بروز سکته قلبی با دردی شدید همراه است؛ این در حالی است که اکثر افراد، حمله قلبی را با دردی بسیار خفیف و اندک تجربه میکنند. این درد و علائم در برخی مواقع به قدری خفیف است که شخص حتی آن را یک درد به حساب نمیآورد!
خفیف بودن این درد در قلب، باعث میشود تا شخص بیمار، اصلاً به داشتن بیماری قلبی مشکوک نشده و برای انجام آزمایشات و چکاپ پزشکی نیازی نبیند. بارها دیده شده که افراد چنین دردهایی را به حساب اضطراب، استرس و تغذیه بد میگذارند. به شما توصیه میکنیم که اشتباه این افراد را تکرار نکرده و در صورتی که درد تا بیش از پنج دقیقه به طول انجامید، حتماً با اورژانس تماس گرفته یا به بیمارستان مراجعه کنید.
علائم حمله قلبی در زنان
بارها دیده شده که بانوان در زمان سکته قلبی، علائمی متفاوت از مردان را تجربه کرده و گاهی هیچ علائمی را تجربه نمیکنند. اصلیترین نشانه بروز حمله قلبی در بانوان، درد، فشار و ناراحتی شدید در قفسه سینه است. از دیگر علائم حمله قلبی در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تنگی نفس
- سرگیجه و غش
- خستگی بدون دلیل
- خستگی در چند روز
- درد شکم یا سوزش
- درد در گردن
- احساس درد در فک، پشت و شانه
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس درد و ناراحتی در بازو
علائم سکته قلبی مرگبار
علائم سکتههای قلبی مرگبار، مشابه دیگر سکتههای قلبی است؛ تنها تفاوت میان آنها، شدت بیشتر این علائم است. شدیدتر بودن این علائم سبب میشود تا خطر آسیب دیدن بدن بیمار، افزایش یافته و نیاز باشد تا سریعتر او را به بیمارستان منتقل کرد.
چند مورد از علائم سکته قلبی در خواب
بروز حمله قلبی در خواب، بسیار خطرناکتر از دیگر انواع سکته قلبی است. از جمله علائم بروز این مشکل، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- احساس سبکی سر
- سرگیجه ناگهانی و بدون دلیل روشن
- بروز علائم آنژین
- احساس درد و ناراحتی در ناحیه قفسه سینه
- تنگی نفس
- احساس خستگی مفرط
- حالت تهوع
- تعریق ناگهانی که سرد است
- احساس درد و فشار در ناحیه بالای سینه
دلایل سکته
وقتی بخشی از عضله قلب، قادر نباشد تا خونی کافی دریافت کند، حمله یا سکته قلبی اتفاق میوفتد. هر چه مدت زمان نرسیدن جریان خون به این بخش از عضله افزایش پیدا کند، عضله قلب آسیب بیشتری خواهد دید. پزشکان و متخصصان، دلیل اصلی بروز حمله قلبی را بیماری عروق کرونر میدانند. اسپاسم شدید یا انقباض ناگهانی عروق کرونر هم میتواند باعث بروز سکته قلبی شود.
آیا میتوان حمله قلبی را پیش از وقوع آن، تشخیص داد؟
با دانستن علائم سکته قلبی سریعتر میتوان بیمار را به بیمارستان منتقل کرد. با وجود اینکه علائم سکته قلبی در زنان و مردان متفاوت است، در ادامه به علائم شایع میپردازیم:
- عوض شدن صدا
- تورم دست و مچ پا
- تهوع
- سرفه پیدرپی
- درد و سوزش قفسه سینه
- خستگی
- غش و سرگیجه شدید
- دلدرد
- برهم خوردن ریتم ضربان قلب (پیشنهاد میشه مقاله آموزشی ضربان قلب نرمال چند است رو مطالعه بفرمایید)
- تعریق شدید
- تنگی نفس
چه اقداماتی در زمان بروز حمله قلبی ضروری است؟
اگر یکی از نزدیکان شما دچار حمله قلبی شد، ضروری است تا اقدامات زیر را به سرعت انجام دهید:
- به شما توصیه میکنیم تا پس از مشاهده اولین علائم سکته قلبی و مشکوک شدن به آن، با اورژانس تماس بگیرید.
- لباسهای تنگ و چسبان را از تن بیمار خارج کنید.
- هیچگونه خوراکی یا نوشیدنی را به بیمار ندهید.
- به هیچ عنوان فرد بیمار را به تنها نگذارید.
- نبض و تنفس بیمار را چک کرده و در صورت عدم وجود تنفس یا ضربان، احیای سی پی آر را آغاز کنید.
- زمانی که فرد دچار سکته قلبی شد، باید تا حد ممکن بیحرکت بوده و از هر گونه تکان اضافی، خودداری کند.
- خواباندن بیمار به پشت، میتواند تاثیر مثبتی بر وضعیت او داشته باشد.
- در صورتی که در محل، دستگاه اکسیژن وجود داشته باشد، به شما توصیه میکنیم که از آن برای بیمار استفاده کنید.
- اضطراب و استرس در این حالت برای بیمار بسیار خطرناک است؛ پس محیطی آرام و به دور از استرس برای او فراهم کرده و تلاش کنید تا او را آرام نگهدارید.
- در صورتی که فشارسنجی در اختیار دارید، پس از گرفتن فشار بیمار میتوانید از قرصهای زیر زبانی استفاده کنید.
- در صورتی که فرد دچار به حمله قلبی از بیماریهای خونریزی گوارش یا خونریزی مغزی رنج نمیبرد، قادر خواهید بود تا از قرص آسپرین برای او استفاده کنید.
چه چیزهایی خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش می دهند؟
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است؛ به همین دلیل بهتر است تا با دوری کردن از موارد زیر، خطر ابتلا به حمله قلبی را در خود و عزیزانتان، کاهش دهید.
- استعمال سیگار
- فشار خون بالا
- نامناسب بودن میزان کلسترول خون
- داشتن بیماریهای قندییا قند خون بالا
- سن
- عوامل ژنتیکی و وراثتی
- رژیم غذایی نامناسب
- اضافه وزن
- جنیست (آقایان بیشتر سکته رخ میدهد)
مدت زمان بروز علائم سکته قلبی چقدر است؟
به طور میانگین میتوان گفت که علائم سکته قلبی بین دو الی پنج دقیقه طول کشیده و با قدری استراحت، رفع میشوند. یک سکته قلبی کامل میتواند حتی بیش از ۲۰ دقیقه طول کشیده و آسیب بزرگی برای عضله قلب بر جای بگذارد.
گاهی حمله قلبی به صورت کاملاً ناگهانی و بدون هیچ نشانه و علائمی از راه میرسد؛ این در حالی است که در برخی افراد، علائم سکته قلبی چند ساعت، چندروز یا حتی چند هفته، خود را نشان میدهند. میتوان گفت که مدت زمان علائم سکته قلبی، مدت زمان لازم برای بهبودی را مشخص میکند.
پزشک پیشنهادی: بهترین دکتر قلب در ایران
سخن پایانی
حمله قلبی یک بیماری است که ممکن است هر لحظه و هر کجا یکی از عزیزانتان را درگیر کند؛ از همین رو مهم هست که شما با علائم سکته قلبی آشنا باشید تا درصورت وقوع آن بتوانید به بهترین شکل و با آرامش آنرا مدیریت کنید.
همچنین به معرفی انواع حالتهایی که ممکن هست رخ بدهد مانند سکته خاموش، سکته مرگبار، خفیف و سکته در زنان پرداختیم که خوب است بتوان آنهارا از هم تفکیک داد.
سوالات متداول
علائم سکته قلبی چقدر طول میکشد؟
طول مدت این علائم متفاوت است؛ برای بعضی افراد ممکن است ۵ دقیقه طول بکشد اما بعضی افراد ممکن است حتی چند ساعت درگیر درد و علائم آن باشند.
علائم رد کردن سکته قلبی چیست؟
معمولا علائم آن با مشکلات گوارشی اشتباه گرفته میشوند. زیرا درد به سراغ شما میآید اما سکته برطرف میشود و شما متوجه آن نمیشوید.
منابع:
مطالعه بیشتر در: https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm